MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Köpeklerde Aşırı Salyanın Sebepleri

2.10.2019 09:57:20

Köpekler bizim dilimizden konuşmayan dostlarımızdır. Bu yüzden onların herhangi bir rahatsızlığı, derdi, sorunu olup olmadığını ancak ve ancak onları dikkatlice gözlemleyerek anlayabiliriz. Örneğin köpeklerde aşırı salyanın nedenleri salgısının ani artışı, sahibine çeşitli hastalıkların ipucunu verebilmektedir.Her köpek doğası gereği belli miktarda salya salgılamaktadır. Ancak burada önemli olan şey, salyanın kendisi değil miktarıdır. Fizyolojik açıdan sağlıklı köpeklerde aşırı salya akması, eğer köpeğin ırksal özelliği değilse, olağan bir durum değildir. Eğer köpekte salya miktarı birden çoğaldıysa, veterinere başvurmak için asla vakit kaybedilmemelidir. Köpekte aşırı salya sorunu çeşitli sebeplerle ortaya çıkabilmektedir. Aşırı salyanın sebepleri; diş çürümesi, ağız içi yaraları, zehirlenme, arı ve böcek sokması, ağız içinde oluşan tümörler, allerji, solunum yolu hastalıkları, sindirim sorunları, yabancı cisim yutma, metabolik rahatsızlıklardır. Köpekte aşırı salyaya ek olarak iştahsızlık, yutkunmada güçlük, kötü ağız kokusu ve halsizlik gibi durumlar görülebilmektedir.

Ağız İçi Yaraları:

Köpeklerde ağız içi yaralarına; kesici ve delici aletler, kimyasal içerikler, canine papilloma virüsü, bağışıklık sistemiyle ilgili hastalıklar, ağız içi tümörleri gibi sebeplerle rastlanmaktadır. Eğer köpekte aşırı salya sorununa ağız mukozasında kızarıklık, iştahsızlık, lenf yumrularının büyümesi gibi belirtiler eşlik ediyorsa, neden yüksek ihtimalle ağız içi yaralarıdır.

Diş Çürümesi:

Köpekler de insanlar gibi diş ve kemik sağlıklarının korunabilmesi için kalsiyuma muhtaçtır. Köpeklerde kalsiyum eksikliği, diş çürümesinin başlıca sebebidir. Ayrıca köpeklerin karbonhidrat yüklü yumuşak kıvamlı besinlerle beslenmesi dişlerinde diş taşına neden olmaktadır. Diş taşı da tedavi edilmediği takdirde dişlerin çürümesine sebep olacaktır. Köpekte aşırı salyaya sebep olan diş çürümesi, diş eti problemleri dolayısıyla da ortaya çıkabilmektedir. Aşırı salya salgısına, kötü ağız kokusu, kırık ya da çürümüş dişler eşlik ediyorsa, sebep muhtemelen diş çürümesidir. Köpek vakit kaybedilmeden veteriner hekime götürülmelidir.

Zehirlenmeler:

Zehir içeriye solunum, sindirim ve açık yara bulunan deri vasıtasıyla girebilmektedir. Evde kullanılan temizlik malzemeleri, bozulmuş yemekler ve ilaçlar, köpeğin zehirlenmesine sebep olabilecek başlıca malzemelerdir. Ayrıca zehirli böcek ve yılan ısırıkları da köpekte zehirlenmeye sebep olabilmektedir. Köpekte aşırı salyaya ishal, kusma, titreme, ağız yaraları, ağızdan veya anüsten kan gelmesi gibi belirtiler de eşlik ediyorsa, köpeğin zehirlenmiş olma ihtimali oldukça yüksektir.

Üst Solunum Yolu Hastalıkları:

Aşırı salya salgısı bronşit olan köpeklerde görülen başlıca belirtilerdendir. Bronşit olan köpekte artan salya salgısına, kuru ve sürekli öksürükler eşlik eder. Bu öksürük krizlerinin ardından köpek ya kusar ya da köpüklü bir salya salgılar. Ayrıca yine solunum yoluna yabancı cisim kaçması, köpeğin öksürük krizine girmesine dolayısıyla aşırı salya salgılamasına sebep olmaktadır.

Görüldüğü üzere köpeklerde aşırı salya akması problemi, çok çeşitli sebeplerle ortaya çıkabilmektedir. Köpekte salya salgısının ani artışı durumunda yapılacak en doğru şey bir veteriner hekime başvurmaktır.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar