MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Köpeklerde Ağırlık ve Cüsselerine Göre 5 Farklı Kategori

16.10.2020 10:51:17

Köpek bakımında bu durumun sıklıkla karşınıza çıkacağını biliyoruz. Mama seçiminde ve hatta ödül maması alırken, elbise seçiminde ya da ense damlası dahi kullanırken köpeklerin ırkının bağlı olduğu cüssenin kategorisi önemlidir. Köpeklerin fiziksel ve zihinsel ihtiyaçları konusunda seçim yaparken genel olarak ırkının değil ırkının bağlı olduğu ağırlık ya da boyut kategorisi çok daha dikkat çekicidir. Egzersiz ya da oyun oynarken ufak köpeklerle iri köpeklerin ihtiyaçları ya da bu ihtiyaçlarına bağlı süre dahi değişiklik gösterecektir. Kimi dostlarımız apartman yaşamına uygunken kimi dostlarımız cüsselerinden dolayı çok daha geniş alanlara ihtiyaç duyabilmektedir.

Diğer temel konu ise beslenme ihtiyaçlarında da ırkın bağlı olduğu gruba uygun beslenmesi gerektiğidir. Mamaların yavru olsun yetişkin olsun o ırk grubunun çene yapısına uygun büyüklükte tanelere sahip olması da sizleri şaşırtmamalıdır. Ayrıca artan cüsseye bağlı olarak yeme ihtiyacı da artabilmektedir. Pittbull ile Pug cinsi bir köpeğin aynı ölçülerde beslenmesini beklemeniz biraz komik olacaktır. Sadece ırka bağlı olarak da beslenme konusunu kategorize etmek yanlış olacaktır. Bunun yanında yaş ve ırk özelliklerini de katarken çevresel olarak ne gibi dış etkenler olduğunu da beslenme gibi diğer bakım ihtiyaçları karşısında göze alınması sağlıklı ve kaliteli bir köpek bakımı için dikkat almak gerekir.

Köpek Irklarının Boyutlarına Göre Ayrıldığı Kategoriler

Evcil dostlarınızın ırkın özelliklerine bağlı olarak ortalama kilosunun üzerine çıkması onun bir üst boyuttaki köpek ırkları içerisine sokmamaktadır. Bu sadece onun fazla kilolu ve sağlıksız biçimde beslendiğini göstermektedir. Köpeğinizin uygun ağırlığının yaşıyla orantısını kesin olarak veterinerinizden bilgi alarak öğrenebilirsiniz.

İri/Dev Irk Köpekler (Giant)

İri ırk köpekler 40kg üzeri olarak adlandırılmaktadır. Bu ırk köpeklerin gelişimi ve büyümesi veteriner kontrolünde beslenme programı takip edilerek yapılmalıdır. Köpek bakımı konusunda tecrübesiz kişilerin diğer uygun ırklara bakması uygun olacaktır. Fazla ya da eksik beslenme nedeniyle kemik yapısının ve vücut iskeletinin bozulmasına dair sıkça sorunlar yaşanabilmektedir Örnek köpekler Sivas Kangalı, Mastiff, Alaska Kurdu, Danua, Pyrenees Çoban Köpeği, İrlanda Kurt Köpeği olarak gösterilebilir.

Büyük Irk Köpekler (Large)

20-40kg arası köpekler ırkları bu kategoride değerlendirilir. Yavruyken de ufak olmayan bu köpek ırklarının bilinen popüler üyeleri ise şu şekildedir, Labrador, Alman Çoban Köpeği, İrlanda/İngiliz Seteri, Chow-Chow, Doberman köpek ırkları.

Orta Boy Köpekler (Medium)

Ortalama olarak bu köpeklerin ağırlığı 10-20kg arasıdır. Büyük ırk köpeklerle çok karıştırılsa da yetişkin olduklarında aradaki fark tam olarak oturur. Daire hayatı ve kalabalık sosyal ortamlarda gezdirilmesi ve bakımı nispeten üst kategorideki köpeklere göre daha kolaydır. Cocker ırkları, İrlanda Teriyeri, Fransız Buldog en bilinen ırklar arasındadır.

Küçük Irk Köpekler (Small)

5-10kg arası köpekleri içerisine kabul eden küçük ırk köpeklerin bakımı oldukça kolaydır. Tek negatif yönü çok fazla havlamaları olarak gösterilebilir. Yavru iken ayrı yetişkin oldukları ayrı sevimli olmaktadırlar. Bilinen küçük ırk köpekler ise King Charles Spanyel, Dakhund, Beagle ve Jack Russell Teriyer ırklarıdır.

Cüce/Mini Irk Köpekler (Midget/Mini)

Neredeyse yetişkin olsalar dahi cebime bile sığar diyebileceğiniz boyuttaki köpek ırklarıdır. 5kg altındaki köpekler bu kategorinin altınını doldurmaktadır. Bakımı çok daha kolay ve şehir yaşamına kolaylıkla uyum sağlayabilmektedirler. Bu ırkın en popüler üyelerinin başında söylenişi zor olan Chihuahua gelmektedir. Diğer mini ırk örnek köpek ırkları ise, Yorkshire Teriyeri, Minyatür Pinscher ve Pomeranian olarka gösterilebilir.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar