İnsanlara özgü olarak düşünülen birçok hastalığın evcil dostlarımızın da başına gelmesi mümkündür. Genetik olarak yatkınlık olabileceği gibi çevresel faktörlerin de bu rahatsızlığa kedi ve köpeklerimizin yakalanması konusunda etkisi büyüktür. Bu nedenle veteriner kontrolleri ve aşı takvimi düzenli olarak takip edilmelidir. Peki, kedi ve köpeklerde kanser rahatsızlığı belirtileri neler? Hangi durumlarda dikkatli olmalı? Erken teşhis insanlarda olduğu gibi evcil hayvanlarda da hayat kurtarır. Bunu göz ardı etmeden konumuzun detaylarına hızlıca göz atalım.
Evcil dostlarımızın herhangi bir problem yaşadığında ve en korkuncu kansere yakalandığında gösterebileceği bazı belirtiler bulunmaktadır. Bu belirtilerin bir kısmı aynı biz insanlardaki gibi hasta olduğumuzda ya da olma aşamasına geldiğimiz durumlarla fazlasıyla benzer. Kedi ve köpeklerinizi en iyi siz tanıdığınızdan dolayı bu tip değişimler fazlasıyla dikkatinizi çekecektir. Bu tip durumlarda gördüğünüzde veterinerinize danışmaktan çekinmeyin.
Depresif Hareketler
Enerjisinde düşüş, hareketlerinde yavaşlama ve azalma kötü bir durumun habercisi olabilir. Her zaman koşarak, zıplayarak dışarı çıkmak isteyen köpeğinizin motivasyonun düşmesi de depresyon belirtisi olabilir.
Tuvalet Rutinin Bozulması
Tuvalete çıkma sürelerinde değişiklik, yaparken zorluk yaşama, çiş ve kakalarında kan görülmesi potansiyel tehlikelerden bazılarıdır.
İştaha Bağlı Olarak Zayıflama
İştahın azalması kanser başta olmak üzere birçok hastalığın en temel göstergelerinden birisidir. Yediği rutinin dışında beslenme miktarının azalması birçok hastalığın gizli sebebi olabilir. Ağız kanserinden başka yeme ve yutak kısmında bazı problemlerin yaşanıyor olması da beklenebilir. Ayrıca tüm bunların yanında yeme alışkanlıklarının değişmesi ve az beslenme de kilo sorununa ve buna bağlı olarak aşırı kilo vererek zayıf düşmesine neden olur.
Vücutta Şişlikler
Nedeni bilinmeyen şişlik ve deri altındaki yumrular tehlike çanlarının çaldığının göstergesidir. Hepsini kanser hücresi olarak tanımlamak abartı olsa da bir yere vurup ya da çarpması sonrası da oluşabilir. El yordamıyla kontrol etmeli bu şişliklerin büyüyüp büyümediğini takip etmelisiniz. Ve yine her koşulda olduğu gibi veterinerinize danışmalısınız.
Akıntılar ve Kötü Kokular
Evlatlarınızın vücutlarından irin, kan geliyorsa ya da ishali aşırı olup durup dururken kusuyorsa mutlaka kontrole gitmeniz gerekmektedir. Normal mevsimsel hastalıklar olabileceği gibi herhangi bir kanser belirtisi de olabilir. Ağız kokusu ve kulak kokusu da bilinmeyen bir rahatsızlıktan kaynaklı olabilir. Bu tip durumlara karşı evcil dostunuzu rutin olarak gözle de olsa kontrol edin.
Geç İyileşmekte Olan Yaralar
Bu tüylü bebeklerin iyileşmeyen ve çok geç iyileşme süresi alan yaraları var ise herhangi bir deri rahatsızlığı ya da enfeksiyon şüphesine bağlı kanser şüphesi olabilir.