Endişeli köpeklerin vücudu sürekli stres altındadır. Bir köpeğin bir durumdan veya nesneden korkmasının birçok farklı nedeni vardır. Mihav ailesi olarak yazdığımız bu içerikte, köpeğinizin korkusunu nasıl anlayacağınızı ve bununla nasıl doğru bir şekilde başa çıkacağınızı öğrenebilirsiniz.
Her köpek korkar, doğaldır. Ancak köpeğiniz sürekli savunma halindeyse ve kaçmaya hazırsa bir şeyler yapmalısınız.
Endişeli köpek: nedenleri
Bir köpeğin korku geliştirmesinin nedenleri çok farklıdır. İnsanlarla veya türdeşlerle yaşanan kötü deneyimler bundan sorumlu olabilir. Eğitim hataları, köpeklerin belirli durumlarda endişeli tepki vermesine de yol açabilir. Ancak bu tür davranışlara neden olan her zaman deneyimler değildir. Karakter oluşumunda yatkınlık hafife alınmaması gereken bir rol oynar. Özellikle hayvan refahından gelen köpeklerde, tarih genellikle belirsizdir. Köpeğin endişeli olmasının nedenleri genellikle belirsizdir.
Köpeğin ilk korkuları
Vahşi doğada hayvanlar korkmasaydı, hayatta kalma şansı çok az olurdu: Zamanında kaçabilmek için tehlikelerin erken fark edilmesi gerekir. Köpekler ayrıca hem genetik hem de edinilmiş korkuları taşırlar.
Birincil korkular, örneğin,
- Büyük canlılar (örneğin ayı)
- Terk edilme endişesi
- Silah sesleri, gök gürültülü fırtınalar veya tıslama sesleri
- Dar ve karanlık alanlar veya gölgeler
Ancak, bu tür ilkel korkular iyi deneyimlerle yok olabilir.
Edinilmiş köpek korkuları
Edinilmiş korkular, köpeklerin sahip olduğu deneyimlerdir. Köpeğiniz araba kullanırken hastalanırsa, gelecekte arabayı kötü bir şey olarak görebilir. Aynısı, ağrıya neden olan modası geçmiş eğitim yöntemleri için de geçerlidir: Köpekte kalıcı olarak korkuya neden olurlar ve hiçbir eğitim değeri yoktur.
Endişeli köpekleri tanımlayın
Endişeli köpekler rahatsızlıklarını farklı şekillerde ifade ederler. Köpeğinizin korkusunu ne kadar erken fark ederseniz, o kadar iyi tepki verebilir ve üzerinde çalışabilirsiniz. Stresli ve endişeli köpeklerde meydana gelen dört tipik davranışı temsil ederler:
- Kaçma duygusu
- Saldırı duygusu
- Korku bakışı
- Sersemlik
Korkmuş köpek: kaçma duygusu
Kaçmak, köpeğin aceleyle kaçacağı anlamına gelmez. Ancak bu bile aşırı durumlarda olabilir. Böyle bir durumda kaçmak, zaten köpeğin kaçması veya geri çekilmesi olarak anlaşılır. Endişeli köpekler, korku tetikleyicisiyle aralarına mesafe koymaya çalışırlar.
Korkmuş köpek: Saldırı duygusu
Korku, saldırganlık yoluyla kendini gösterebilir. Bu durumda köpek kendini savunmaktan başka bir seçenek görmez. Düzleştirilmiş kulaklar, kabarık sırt kürkü, genişlemiş göz bebekleri ve bariz dişler, köpeğin savunma pozisyonunda olduğunu açıkça gösterir. Havlama ve havlama, endişeli köpeklerde bir sonraki tırmanma seviyesi olabilir. Bu aşırı davranış, genellikle köpek köşeye sıkıştığında ve kaçış yolu olmadığında gelişir.