MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Köpekler Neden Çiğnemeden Yutma Eğilimi Gösterirler?

8.07.2020 13:17:13

Bazı köpekler dakikalarca ağzında yediğiyle oyalanarak yiyebildiği gibi genel olarak köpekler çiğnemeden kaplarındaki yiyecekleri yutma eğilimindedir. Yeteri kadar çiğnemezler ve önlerinde besini hızlıca yutmaya girişirler. Köpeklerin yemek yemeye bayılması ve genelde hep kendilerini aç hissetmelerinin altında nedenlerden birisi bu olmaktadır. Tadını tam çıkarmadan ve çok hızlı yedikleri için çoğu zaman kıtlıktan çıkmış gibi görünebilirler.

Yemek yerken çiğneme eylemini gerçekleştirmenin altında farklı nedenler yatmaktadır. Evcil dostlarımız ne kadar insanlarla birlikte yaşamaya uzun süre önce başlasalar da genetik olarak atalarından aldıkları bazı alışkanlıklarını devam ettirmektedirler. Köpeklerin asıl ataları kurtlar olup bazı hareketleri ve davranışlarını buradan devam ettirmektedir. Vahşi hayvanların doğadaki tek amaçları kendilerini tehlikeden korumak ve hayatta kalmaktır. Çoğu zaman avcı konumunda olsalar da onları av durumuna düşüren başka düşmanları bulunmaktadır. Sürü halinde dolaşan kurtlar ve bir liderleri bulunmaktadır. Yiyecekleri bu şekilde avlayıp toplu şekilde yemek rutinleri olduğu için herkes kendisine düşen payı en hızlı şekilde tüketmek istemektedir. Bu nedenle çiğnemeye hem dış tehlikelerden hem de diğer sürü üyelerinden vakit bulamamaktadırlar. Tekrar yiyecek bulma kaygısı ve o an ellerindeki yiyeceği olağanca hızıyla tüketme isteği evcil köpeklerde dahi genetik olarak aktarılmıştır.

Köpeğinizin Çiğnemesi ve Yavaş Yemesi İçin Neler Yapabilirsiniz?

Zamanla onları bu alışkanlıklarından vazgeçirmek mümkündür. Biraz sabır biraz da ilgi göstermeniz gereken bu durum onların doğasında olan bir hareket olup anlayışla karşılamanız önemlidir. Aynı yiyecek vermek yerine kuru köpek mamasını zenginleştirin. Mamasının yanında pişmiş tavuk balık yumurta sos gibi çeşitlendirme yapabilmeniz ve lezzet oranını biraz daha yukarı çekmeniz hem gelişimi hem sağlığı açısından da faydalı olacaktır. Siz yemek yedikten sonra yemeğini yemesini sağlayın. Sürü içerisinde olduğu gibi onunla aynı da yemek yeme algısını değiştirin. Sakin ve kendi başına yiyeceğinin sıkıntıda olmadığı anladığı anda çok daha yavaş yemeye başlayacaktır. Gergin ve stresli anlarda köpekler yiyeceğini hızlıca tüketmek ister. Ayrıca birden fazla köpeğiniz var ise mama kaplarını ve yediklerini bölgeleri ayırmanızda rekabet oluşmaması açısından fayda bulunmaktadır. Egzersiz ve oyun oynaması da üzerindeki fazla enerjiyi atmasında ve anksiyete yaşamasını minimum seviyeye indirecektir. Evcil dostunuzun yaşına ve ırkına bağlı olarak günlük ne kadar mama yemesi gerektiğini iyi ayarlayın. İhtiyacı olandan daha az kalori alması onun çok daha fazla acıkmasına ve iştahının bu nedenle abartı seviyede olmasına neden olabilmektedir. Yemekleri çiğnemeden fazla açlığına bağlı olarak hızlı hızlı çiğnemeden yutmasına ve bunu alışkanlık haline getirmesine zemin hazırlayabilir. Günlük alması gereken miktarı gerekirse yardım alarak hesaplayın.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar