Havlamak mı, miyavlamak mı? Soru bu!
Ve bu aynı zamanda insanların zamanın başlangıcından beri ileri geri gittiği bir soru. Tarihin hangi dönemini incelediğinize bağlı olarak ya kediler ya da köpekler öne çıkıyor. Eski Mısırlılar, denizciler gibi kedilerine değer verirlerken, eski Çinliler köpekleri avlanma yetenekleri ve sadakatleri için saygı duyarlardı.
Her şey söylendiğinde, insanlar her iki yaratıkla da 30.000 yıl öncesine kadar uzanan bir ilişki yaşadılar. Şimdi, bir çalışma tartışmaya yeni bir hayat getiriyor.
Daha Zeki Kim?
Bu tartışmada ortaya çıkacak en büyük sorulardan biri, hangi hayvanın daha akıllı olduğudur. Numaraları öğrenebilen ve hatta bazen sayabilen köpek mi? Yoksa aynı zamanda hileler öğrenen ama aynı zamanda benzersiz bir duygusal zeka sergileyen kedi mi? Elbette, her iki hayvan da zeka gösterir; bu inkar edemeyeceğimiz bir gerçek. Ama zeka bölümünde bir fark var mı? Eğer öyleyse, nasıl bilebiliriz.
Buldukları şey tam olarak buydu. Ortalama bir kedinin korteksinde yaklaşık 250 milyon nöron bulunur; Karşılaştırıldığında, ortalama 15 kiloluk karışık cins köpek, bunun yerine yaklaşık 429 milyon nörona sahipti.
Nöron Nedir?
Bir nöron esasen bir tür işleme hücresidir; beyindeki bilgilerin işlenmesinden doğrudan sorumludur. Her nöron, sinir uyarılarını işleyen bir bilgi otoyolu sağlamak için diğer nöronlarla bir ağ içinde çalışır. Nöronlar, nasıl hissettiğimizden nasıl hareket ettiğimize ve hatta karmaşık problem çözme (matematik gibi) ile nasıl başa çıktığımıza kadar yaptığımız her şeyi kontrol eder.
Araştırmacılar Golden Retriever'a baktıklarında sonuçlar daha da şaşırtıcıydı. Kediden farklı olarak, yaklaşık 627 milyon nörona sahipti bilgiyi işlemek için önemli ölçüde daha fazla beyin gücü.
Sonuçlar Ne Anlama Geliyor?
Artık köpeklerin kedilerden daha zeki olduğunu güvenle söyleyebiliriz. Fakat bu bulgu gerçek dünyada ne anlama geliyor? Köpeklerimizdeki arkadaşlığımızı nasıl önemsediğimizi değiştiriyor mu? Bu, köpeklerin her müstakbel evcil hayvan ebeveyni için doğal olarak daha iyi bir evcil hayvan olduğu anlamına mı geliyor? Ve belki de daha da önemlisi, köpeklerimizde eğitim, disiplin ve davranışsal kaygılara nasıl yaklaştığımızı değiştiriyor mu?
Bu çalışmadan elde edilen en büyük bilgi, köpeklerimizin neler yapabileceğini hafife alıyor olabiliriz. CNN ile yaptığı bir röportajda Herculano-Houzel, "Bulgularımız benim için köpeklerin, kedilerin yapabileceğinden çok daha karmaşık ve esnek şeyler yapma biyolojik yeteneklerine sahip olduğu anlamına geliyor" dedi. Bu, köpek bakımını nasıl eğittiğimizi ve ona nasıl yaklaştığımızı potansiyel olarak değiştirebilir, ancak bu değişikliklerin yalnızca bu çalışmadan sonra belirginleşmesi muhtemel değildir.