Bir köpek sahiplenmeden önce “kocaman bir sorumluluk” sahiplendiğinin farkında olan kişiler, köpeklerin dünyasına girebilmek için çok farklı sorular sorabilmektedir. Sahipleneceği köpeğin beslenme düzenini, sağlıklı olması için yapılması gerekenler, günlük ihtiyaçlarını, bakımını, psikolojisini ve daha birçok alanda farklı soruları yönelten kişiler bu sorular ile köpekleri daha iyi anlayarak daha kolay bağ kurabilmektedir.
Merak edilen yüzlerce soru arasından bir kısmına bu yazımızda yanıt vermeye, köpeklerin dünyasının kapısını bir parça aralamaya çalışacağız.
Bu konu hakkındaki özet videomuz
Köpekler Kaç Saat Uyur?
Dünya üzerinde binlerce farklı köpek ırkı bulunmaktadır. Nasıl her insan farklı bir karakter sahibiyse her köpek ırkı da kendine özgü özelliklere sahip olmaktadır. Üstelik karakter sahibi olan köpekler, kendilerine özgü kişilikleri ile ırk özelliklerinin tamamını göstermeyebilmektedir. Bu nedenle her zaman kesin hükümler vermek mümkün olmasa da genel kanılar, köpeklerin hayatı hakkında bilgi sahibi olmak için faydalı olmaktadır.
Köpekler kediler kadar uykuya düşkün canlılar olmasa da onlar da gün içerisinde uykunun hakkını vermektedir. Kedilerin günlük 16 saatlik uyku rekorunu geçemeseler de yetişkin köpekler gün içerisinde ortalama 12 – 14 saatlik bir uykuya ihtiyaç duymaktadır. Yavru köpekler de bu saat bazen 18 saate kadar ulaşabilmektedir. Yaşlı köpeklerde uyku saatlerinde artışlar görülmektedir.
Köpekler Nasıl Görür?
Köpeğinizin gözünden kendinizi görme şansınız olsaydı kim bilir bu nasıl bir deneyim olurdu? Köpek sahipleri ilgiyle her hareketlerini takip eden, en ufak ilgi gösterilerinde bile heyecanlanan, evin altını üstüne getiren köpeklerinin dünyayı nasıl gördüklerini merak etmektedir.
Bazı kişiler köpeklerin renk körü olduklarını, bu nedenden dolayı da dünyayı sadece siyah – beyaz olarak gördüklerini savunmaktadır. Köpeklerin renk körü olup olmadığı konusunda tartışmalar sürüp giderken bilimsel araştırmalar da renkleri bizim gibi görmediklerini doğrulamaktadır. Ancak sanıldığı gibi köpeklerin dünyasında renkler sadece siyah – beyaz değildir. Renkler köpeklerin gözüne belirsiz tonlarda ve ağırlıklı olarak mavi – yeşil renklerinde görülmektedir.
Köpeklerin cisimlerin hızlarını algılama şekilleri de insanlardan daha farklıdır. İnsan gözüne göre hareket eden bir cismi köpekler daha hızlı görmektedir. Öte yandan köpekler loş ortamlarda daha iyi görebilmektedir.
Köpeklerin Kan Grubu
Aklımızın ucuna bile getirmek istemeyiz fakat tüylü dostlarımızın da bazı acil müdahalelerde kana ihtiyacı olmaktadır. Bu durumda kan grubunun bilinmesi gerekmektedir. Köpeklerin dünyasındaki kan grupları insanlarla sizce aynı mıdır? Mesela siz ve köpeğinizin kan grubu tutuyorsa sizin köpeğinize kan vermeniz söz konusu olabilir mi? Bu şekilde köpeklerin kan gruplarına ilişkin yüzlerce soru merak edilmektedir.
Öncelikle bilinmesi gereken konu, köpeklerin kan grubu bizdeki gibi A, B şeklinde değildir. Onlara özgü bir gruplandırma söz konusudur. Bu nedenle sadece köpeklerden köpeklere kan nakli yapılabilmektedir. Köpeğinizin bir kaza geçirmesi durumunda acil müdahalede kan grubu bilgisi size sorulabilmektedir. Bu nedenle veteriner ziyaretiniz esnasında küçük bir testle bunu öğrenmeniz ilerde dostunuzun hayatını kurtarmaya yardımcı olabilmektedir.
DEA şeklinde kısaltılan “dog eristrosit antijen” köpeklerin kan grubu ifadesinde kullanılmaktadır. 6 farklı köpek kan grubu bulunmaktadır.
DEA I.I negatif köpek kan grubu, DEA I.I pozitif ve DEA I.I negatif kan grubuna sahip olan köpeklere kan verebilmektedir.
DEA I.I pozitif köpek kan grubu sadece DEA I.I pozitif kan grubuna kan verebilmektedir.
Köpeklerin çok az bir kısmında DEA I.I negatif kan grubu görülmektedir. Çoğu köpek ırkında DEA I.I pozitif kan grubuna sahiptir. Pit Bull, Buldog, Golden Retriever, German Shepherd, Labrador gibi köpek ırklarında kan grubunun DEA I.I negatif çıkma ihtimali yükselmektedir.
Yavru Köpeklerin Gözleri Ne Zaman Açılır?
En küçüğünden en yaşlısına kadar tam bir sevimlilik abidesi olan köpekler, birçok insan tarafından yaşamını paylaştığı bir hayat arkadaşı olarak kabul edilmektedir. Evini paylaştığı bu tüylü arkadaşını kısırlaştırmayı tercih etmeyen, bir kerelik dahi olsa yavrularını görmek isteyen kişiler heyecanlı bir bekleyişin ardından yavrulara kavuşmaktadır.
Yavrular dünyaya gelir gelmez bebekler gibi gözlerini açmamaktadır. Yavru köpeklerin tıpkı kedilerde olduğu gibi gözlerini açması için belirli bir zaman geçmesi gerekmektedir. Doğdukları ilk anda kör ve sağır olan yavru köpeklerin koklama duyuları üst düzeydedir. Bu yeteneklerini kullanarak sürünerek hareket etmektedirler.
Doğumdan 10 – 16 gün sonra gözleri açılan köpeklerin görme yetenekleri daha gelişmemiş olmaktadır. 3 haftadan sonra yavru köpekler, çevrelerini daha iyi görmeye başlamaktadır.
Köpekler Kaç Derecede Üşür?
Köpeklerin üşümedikleri, soğuk havalara ve olumsuz hava şartlarına son derece dayanıklı bir yapıları olduğu inanışı, çeşitli halk efsanelerinden öteye gidememektedir. Çünkü insanlar gibi yeme, içme, dışkılama ihtiyaçları olan insanlarda görülen birçok hastalığa yakalanabilen köpekler de tıpkı doğadaki tüm canlılar gibi üşüyebilmektedir. Hatta uzun süre aç, susuz kaldıkları olumsuz hava şartlarında donabilmektedir.
Yüzlerce farklı köpek ırkı bulunduğu için genel konuşmak bu konuda da zor olmaktadır. Çünkü köpek ırkları kendi ırklarına özgü fiziksel özelliklere sahip olmaktadır. Av köpekleri zorlu hava şartlarında daha dayanıklı olurken evlerde yaşamaya alıştırılan daha hassas yapılı kanişler en ufak hava değişiminden dahi etkilenebilmektedir. Bu nedenle kişilerin köpeklerinin ırk özelliklerini iyi bilmesi, onların karakter özelliklerini tanıması gerekmektedir. Irk özelliklerinin yanı sıra köpeğin tüy yapısı da soğuğa karşı dayanıklılık derecesini etkilemektedir.
Köpeklerde ideal vücut sıcaklığı genel olarak 38.1 – 39 olarak kabul edilmektedir. Köpeğin vücut ısısının 38.1 derecenin altına düşmesi hayati tehlikenin başladığını göstermektedir. Bu durumda kalan köpeklerin acilen sıcak bir ortamda vücut ısısına kavuşturulması gerekmektedir. Aksi taktirde hızla düşen vücut ısısı köpeğin donmasına neden olabilmektedir.