MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Köpek ve Kediler İnsanlar Gibi Terler mi?

4.02.2021 11:14:46

Terlemek bildiğiniz üzere kısaca vücuttaki ter bezleri yoluyla vücuttan havaya atılan sıvıdır. İnsanlarda bu görevi üstlenen ter bezleri tüm vücutlarına yayılmış şekildedir. Genelde ilk akla gelen koltuk altları olsa da genel olarak yayılmış durumdadır. Kedi ve köpekler de ise durum hem ter bezlerinin oldukları noktalar hem de görevleri açısından farklılık gösterebilmektedir. Onlar da insanlar gibi terlerken tamamen farklı amaçlarla farklı noktalarda bu eylemi gerçekleştirmektedir.

İnsanlarda terlemeyi gerçekleştiren ter bezlerinin aynısı kedi ve köpeklerde de bulunur. Fakat konum olarak çok daha farklıdır. Ekrin olarak bilinen ter bezleri bu dostlarımızın ayak tabanında yer almaktadır. Ve ayrıca burun uçlarında bulunur. Amaç olarak bizlerde çok farklı özellikleri bulunan bu bezlerin vücut ısısısın dengelenmesinin yanında patilerini de nemli tutarak olası yaralanmalara ve hasarlara karşı kendilerini korumalarına yardımcı olur. Ter üretimi sağlamayan fakat dışarı ter atılmasını sağlayan diğer bir ter bezi türü olan Apokrin'ler ise tüylerin altında bulunur. Genelde yağ bazlı olup günlük aktivitelerinden beslenme şekillerine kadar değişkenlik göstererek aktiflik gösterebilir. Ayrıca hormonsal bazda çok sık uyarılmaları da kendi vücut sıcaklık dengelemesini sağlayabilmektedir.

Genelde uzun tüylü bu dostlarımızın tüylerinin kesilmesi sıcaktan bunalacaklarını düşündürse de sanılanın aksine tüyleri onların vücut sıcaklığını dengelemek için kullandıkları özel kalkanlarıdır. Darbelerden ve ısırılmadan en az etkiyi görmelerini sağlaması gibi hem sıcaktan hem soğuktan korunmalarına destek olur. Tüylerinin kesilmesi ve sadece cildinin ortada kalması onları fazlasıyla savunmasız bırakmaktadır.

Terlemeyle Alakalı Bilinmesi Gerekenler

  • Kedi ve köpekler de terleme bezlerinin büyük bir yüzdesi pati ve tabanlarında bulunur.
  • Büyük ırk köpek ve iri kediler de terleme seviyesi daha düşüktür. Yapıları nedeniyle kendilerini rahatlatabilecekleri terleme seviyesi de düşük kalacaktır.
  • Sıcak çarpması genelde bulundukları ortamın aşırı sıcaklığından ve tüyleri kesilen dostlarımızın vücut ısı dengesini kuramamalarından dolayı yaşanır. Tüylerinin uzun olması onları bunaltıyor algısı yanlıştır.
  • Bazı ırk kedi ve köpeklerin terlemesi seviyesi yaşadıkları coğrafyaya uygun olarak farklılık göstermektedir.
  • Ağızlarından ter atmasalar da vücut sıcaklıklarını bu yolla ayarlamakta kullanabilirler. Dostlarımız, aşırı ısıdan kendilerini uzak tutmak için dil ve nefes alışverişlerini kullanırlar. Hızlı şekilde nefes alıp vermeleri neticesinde vücudun hissettiği aşırı ısıyı dili dışarı çıkararak buharlaştırma suretiyle havaya yollarlar. Tükürük bezleri bu esnada ekstra çalışarak vücutta aşırı nemi aynı ter bezi mantığıyla dışarı bırakır.

 

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar