Öncelikle bu durumda evde yapılacak tedaviden ziyade bir veteriner hekime danışmanız önemlidir. Veteriner hekimleriniz zaten uygun olan tedaviyi sizlere sunacak ve ilaçlara başlayacaktır. Bu yazı tamamen bilgilendirme amaçlı sunulmuştur. Hiçbir veteriner tarafından onaylanmamıştır. En iyi kararı siz ve veteriner hekiminiz vereceksiniz. Lütfen bu uyarıyı dikkate alınız.
Köpeklerde kaşıntı, genel olarak farklı durumların (uyuz, pire, alerji vb.) belirtisi olarak ortaya çıkar. Hayvana büyük rahatsızlık verir ve ortak bir şey olarak görülmemelidir.
Köpeklerde kaşıntı, olabilecek başka bir soruna karşı bir uyarıdır. Bu nedenle, kaşıntıya neyin neden olduğunu bulmak için her zaman bir veterinere başvurmak gerekir.
Daha sonra, hangi hastalıkların köpeğinizi kaşındırdığını ve her birini tedavi edecek ilacın ne olduğunu daha iyi anlayabilirsiniz.
Köpeğin kaşınmasına ne sebep olabilir?
Birçok insanın düşündüğünün aksine, köpeğin kaşınması her zaman pire olduğunu belirtisi değildir. Ancak bu aynı zamanda çok yaygın bir nedendir. Bununla birlikte, diğer bazı faktörler hayvanda bu rahatsızlığı kanıtlayabilir ve ne olduğunu kesin olarak bilmek için bir veterinerden yardım almak gerekebilir. Bu sayede her sorunun özel bir tedaviye ihtiyacı olduğu düşünülerek doğru bir teşhis konulması mümkün olacaktır.
Bu anlamda, en yaygın nedenlerden bazıları şunlardır:
Uyuz: Bu hastalığa bir akar neden olur ve köpeği çok kaşındırır ve vücudun her yerinde yaralara neden olur;
Otitis: Köpeğin orta kulak iltihabı olduğunda, genellikle kulağı çok fazla kaşınır. Bu hastalık çok yaygındır ve esas olarak nem nedeniyle yerleşen mikroorganizmalardan kaynaklanır;
Alerjik reaksiyonlar: Tıpkı insanlar gibi evcil hayvanların da gıdalara, bitkilere vb. alerjisi olabilir. Bu alerjiler cilt reaksiyonuna ve kaşıntıya ne sebep olabilir;
Atopik dermatit: Bu, ciddi bir alerji olarak kabul edilen ve çok fazla kaşıntılı ve tahrişe neden olan kalıtsal bir durumdur. Genel olarak, köpek toz, akarlar ve hatta daha güçlü temizlik ürünleri ile temas ettiğinde kendini gösterir;
Sebore: Köpeklerde yağ bezlerinde (deriden sebumu filtreler) bir sorun nedeniyle oluşur. Bu hastalık yaralara, kırmızı lekelere ve kaşıntıya neden olur.
Kaşınan köpek için ne yapılabilir?
Belirtildiği gibi köpeğin kaşıntısı farklı tedavi gerektirir. Bazıları daha hızlı ve hatta tek bir dozla tedavi edilirken, bazıları haftalarca sürebilir.
Ayrıca, kendi kendine ilaç tedavisi insanlar için uygun olmadığı gibi, küçük dostunuza da bir fayda sağlamayacaktır. Bu nedenle, herhangi bir ilaç satın almadan önce bir veterinere danışın.
Veteriner tarafından farklı durumlara göre reçete edilebilecek bazı seçeneklere göz atalım:
Dermatit
Dermatit köpek bir alerji türüdür şiddetli ve genellikle nedeni kalıtsal faktörlere bağlıdır.
Bu durum, köpek toz, akarlar ve hatta her hayvan arasında değişebilen daha güçlü temizlik ürünleri ile temas ettiğinde kendini gösterme eğilimindedir.
Ana semptom, çok fazla kaşıntıya neden olan cilt tahrişidir. Sonuç olarak, köpek rahatsızlığı hafifletmenin yollarını aramaya meyillidir, böylece sürekli kaşınmak yaralara neden olabilir.
Bu nedenle ideal olan bir veteriner hekime görünüp kaşıntıyı en kısa sürede tedavi etmektir.
Alerji
Tıpkı insanlar gibi evcil hayvanlarda da farklı şeyler alerjiye neden olabilir. Bu nedenle kaşıntı, cilt kızarıklığı vb. semptomların ortaya çıkması yaygındır.
Bu nedenle küçük arkadaşınızın aşırı kaşınması varsa, diğer ilişkili semptomlardan herhangi birini arayın. O zaman ideal olan, sorunu çözerek tekrarını önlemek ve alerjinin kaynağını bulmak için veterinerden yardım istemektir.
Çoğu zaman veteriner bir antihistamin (alerji ilacı) ile tedavi önerir. Bununla birlikte belirli durumlarda, özellikle gıda alerjisi vakalarında, başka bakım veya tamamlayıcı tedavi gerekli olabilir. Mutlaka veteriner hekiminize danışmanız gereklidir.
Pireler
Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, pireler evcil hayvanlar için oldukça rahatsız edicidir ve şiddetine bağlı olarak, sürekli kaşıntı nedeniyle köpeğin vücudunda yaralara bile neden olabilir.
İdeal olan, her zaman güvenilir bir veteriner ile rutin bir takip yapmaktır. Böylece, bu tür bir sorundan kaçınılır.
Otitis
Kulak çok hassas bir bölgedir ve bakteri ve mantarlara karşı çok hassastır. Bunu önlemek için, iyi hijyen sağlamak ve köpeğinizin kulağındaki suya dikkat etmek çok önemlidir.
Bu, esas olarak hayvanın banyosu sırasında ortaya çıkabilir. Bu nedenle, evde banyo yaptırıyorsanız, bu bölgede sudan kaçınmaya çalışın ve kuruturken ıslak olmadığından emin olun.
Evcil hayvanınızı banyoya başka bir yere gönderme alışkanlığınız varsa, her zaman güvenilir bir işletme seçin. Gerekirse kulak bakımını güçlendirin.
Köpek orta kulak iltihabı olduğunda, çok rahatsız hisseder ve ana semptomlardan biri kaşıntılı kulaktır (acıyı hafifletmeye çalışmak için).
Bu nedenle, minik dostunuzun bu çılgınlığa sahip olduğunu fark ederseniz, bir veteriner arayın.
Gerektiğinde veteriner ağrıyı hafifletmeye yardımcı olmak için anti-inflamatuar ve/veya analjezik etkiye sahip bir ilacı da reçete edebilir. Bu konuyu en iyi veteriner hekimleriniz bilecektir.
Uyuz
Uyuz, bir akar tarafından bulaşan bir hastalıktır ve genel olarak köpeği çok kaşındırır, ayrıca saç dökülmesine neden olur. Ayrıca vücudun her yerinde yaralara neden olarak hayvan için büyük rahatsızlıklara neden olur.
Bu nedenle köpeğinizde bu değişiklikleri fark ederseniz en kısa sürede bir veterinerden yardım alın.
Köpek kulağını çok kaşındığında ne yapmalı?
Köpek kulağı çok kaşındığında, Otitis belirtisi olabilir (bazı durumlarda salgı da vardır). Genellikle kulaktaki kötü hijyen veya bölgedeki nemden kaynaklanan bir kulak enfeksiyonudur. Bu durumda teşhis için her zaman veteriner yardımı aranmalıdır.
Bunun nedeni, Otitis'in bir önceki konuda bahsedildiği gibi ilaç tedavisi gerektiren bir enfeksiyon olmasıdır.
Ayrıca, evcil hayvanda çok fazla ağrı ve rahatsızlığa neden olur. Bu nedenle, doğru tedaviye ne kadar erken başlarsanız, köpeğiniz için o kadar iyi olacaktır.
Köpek kaşıntısı için evde ne yapılır?
Öncelikle bu durumda evde yapılacak tedaviden ziyade bir veteriner hekime danışmanız önemlidir. Veteriner hekimleriniz zaten uygun olan tedaviyi sizlere sunacak ve ilaçlara başlayacaktır. Bu yazı tamamen bilgilendirme amaçlı sunulmuştur. Hiçbir veteriner tarafından onaylanmamıştır. En iyi kararı siz ve veteriner hekiminiz vereceksiniz. Lütfen bu uyarıyı dikkate alınız.
Bazı durumlarda yatıştırıcı özelliklere sahip malzemelerle (limon otu ve lavanta gibi) evde uygulanan ilaçlar bir köpeğin kaşıntısını hafifletmek için bir seçenek olabilir.
Belirtildiği gibi kaşıntı genellikle ilaç tedavisi gereken bir sorunun belirtisi olabilir.
Bu nedenle evde tedavi yöntemleri sadece tamamlayıcı bir bakım işlevi görebilir.
Bu anlamda güvenli ve arkadaşınızın sağlığına zarar vermeyen birini seçmek için veterinerinizden yardım istemeye değer.
Örneğin bir seçenek, köpeğin banyo saatinde papatya çayı kullanmaktır.
Köpeği su ve sabunla yıkadıktan sonra fazla suyunu alın ve kaşınmaya meyilli olduğu bölgelere papatya çayı sürün. Köpeğin vücudunun her yerine uygulayabilirsiniz (doğal olarak kurumasını bekleyin).
Bu bitkinin sakinleştirici özelliklerinden dolayı küçük dostunuz rahatlayabilir.
Köpeklerde hassasiyete neden olabilecek kokulu şampuanlar kullanmaktan kaçınmanız gerektiğini belirtmekte fayda var. Ek olarak, dökülen ve vücuttan ayrılmayan, kaşıntıya neden olabilecek tüyleri çıkarmak için saçları fırçalamayı deneyin.
Köpeklerde kaşıntı farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Bu nedenle, doğru bir tedavi için veteriner yardımı almanız ve küçük arkadaşınız için çok rahatsız edici olan bu semptomu hafifletmeniz çok önemlidir.