MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Köpek Bakımında Dikkat Edilmesi Gereken Konular Nelerdir?

31.07.2023 00:15:15

Günümüzde evcil hayvan bakımı fazlalaşmaktadır. Bununla birlikte daha önceden hayvan beslemiş olanlar kadar ilk defa evcil hayvan edinen kişilerde olmaktadır. Evcil hayvan bakımında en çok kedi, köpek, kuş türleri ve balıklar yer almaktadır. Tabi evcil hayvanlar söz konusu olunca bakımı konusunda da yapılması gerekenler mevcut. Köpek bakımıyla ilgili bilinmesi gerekenler ise şu şekildedir;

Köpek Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Gerek sokakta gerekse evinizde beslemiş olduğunuz köpeklerin bakımı oldukça önemlidir. Birçok konuda doğru adımları atabilmek için köpek bakımının nasıl olması gerektiğini bilmek önemli bir noktadır. Sağlıklarının korunması, ihtiyaç duydukları egzersizleri yapabilmeleri ve gereken eğitimlerin verilmesi bu noktada dikkat edilmesi gereken konulardır.  Bunun için köpek bakımı ile ilgili beslenme, sağlık, tarama, oyun ve eğitim konusunda uygulanması gerekenler şu şekildedir;

Beslenme

İnsanlar gibi evcil veya değil hayvanların hayatı içinde beslenmek önemli bir kriter. Bu sebeple gerek evde baktığınız gerek sokakta beslemiş olduğunuz köpekler için beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde sıralanabilir;

Mama seçimi; beslemiş olduğunuz köpekler için mama alırken besin değerlerine dikkat etmek gerekir. Çünkü köpeklerin alması gereken besin değerleri mineral, aminoasit, karbonhidrat ve vitamindir. Eğer evde pişirerek köpeklerin beslenmesini sağlayacaksanız bal kabağı, havuç, ıspanak, brokoli, elma ve taze fasulye pişirerek karınlarının doyması için imkan sağlanabilir.

Beslenme noktası; sokaktaki köpeklerin beslenebilmesi için koyacağınız mamaların kolay ulaşabilmesi gerekir. Bunun için belirleyeceğiniz noktalara mama koyarak rahatlıkla beslenmelerine imkan sağlamış olursunuz. Aynı zamanda evde köpek bakarken mama ve su kabını rahatlıkla ulaşabilecekleri yerlerde bulundurmalısınız.

Beslenme sıklığı; köpeklerin cinslerine ve yaşlarına göre beslenme sıklığı da farklılık gösterebilir. Yetişkin/yaşlı köpekler genellikle günde iki öğün, yavru köpeklerde günde 3-4 kez öğün yaparlar. Bu sebeple mama kaplarını düzenli bir biçimde kontrol edebilir, mama bittiğinde gerekirse yeniden mama eklenebilir. Bu konuyu veteriner hekime danışın.

Köpeklere verilmemesi gereken gıdalar; çoğu canlıda olduğu gibi köpeklerinde tüketmemesi gereken bazı besinler vardır. Çünkü yanlış gıdalarla beslenme kilo alımı, çeşitli sağlık problemleri yaşanabilmektedir. Bu sebeple çikolata, avokado, ekmek hamuru, sarımsak, soğan, üzüm, süt ve süt ürünlerini mümkün olduğunca köpeklere vermemek gerekir.

Su tüketimi; köpeklerde günlük su tüketimi yaşa, ırka, mevsime ve sağlık durumuna göre değişmektedir. Yetişkin, sağlıklı bir köpek günde 1.5 litre su tüketir. Aynı zamanda köpeklerin su kabı, kolay ulaşabilecekleri ve suyun temiz bir şekilde tüketecekleri bir yere koyulması gerekir. Sokaktaki köpekler için su koyacağınız kabı kolayca kirlenebileceği noktalara koymamanız gerekir.

Sağlık

İnsanların olduğu kadar evde beslenilen veya sokakta bakılan hayvanlarında tedaviye ihtiyacı vardır. Bunun için köpek bakımında sağlık açısından dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bunlar;

Aşılar; Her insanda olduğu gibi köpeklerde de zaman zaman yapılması gereken aşılar vardır. Bu aşılar yapılmadığında köpekler zararlı bakteriler nedeniyle sağlık sorunları yaşayabilmektedir.

Parazit bakımı; Köpeklerin vücudunda kene, bit, pire gibi birçok parazit yaşarken sağlığını olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Bu nedenle gerekli kontrollerin yapılması ve parazit bakımlarının yapılması önemlidir.

Kısırlaştırma; Kısırlaştırılmayan köpeklerde meme tümörü, testis kanseri, prostat, rahim enfeksiyonu gibi hastalıklara yakalanma ihtimali daha fazladır. Bu sebeple hem sağlık hem üremesinin kontrol altına alınması açısından gerekli olabilmektedir.

Tarama

Her köpek taranmaktan hoşlanmayacağı için alıştıra alıştıra taramanız gerekebilir. Bunun için köpeğin sakin olduğu bir zaman diliminde tarama yapılmalıdır. Bu süreçte köpeğin tarama yapılacak olan tarağı tanımasına, koklamasına fırsat vermek gerekebilir. Bununla birlikte taramaya alıştırma zamanlarında, tarama esnasında ödül maması verilebilir. Zamanla bakmakta olduğunuz köpek taranmaya alışacaktır.

Oyun

Beslenme, sağlık vb konular kadar oyun ve egzersizde köpekler için bir ihtiyaç olmuştur. Evde beslemiş olduğunuz bir köpeğiniz varsa, onu düzenli bir şekilde gezdirmeye çıkarabilir, birlikte oyun oynayabilirsiniz.

Eğitim

Köpeklerin kısa sürede eğitilmeye çok müsaitlerdir. Yavru köpeklerde bu durum daha kolaydır. Bununla ilgili;

  • Köpekler bir yanlış yaptığında hemen bağırmamak gerekir. Çünkü bu durum onları daha da hırçınlaştırır.
  • Yapmaması gereken bir davranışı sergilediğinde “hayır” demekten çekinmeyin.
  • Vermiş olduğunuz tepkilerde istikrarlı davranıldığında köpeğinizin sizi ve verilen komutları daha iyi anlar.

Köpek Bakımında dikkat edilmesi gereken diğer hususlar

  1. Köpeğin sağlığı için yemek ve su kabının seramik veya paslanmaz çelik olması gerekir. Bu kapların günlük yıkanması gerekir çünkü bu kaplarda kalan yemek artıkları bakteri üretir. Bakterinin üremesi köpeğin sağlığı için tehdit oluşturmaktadır.
  2. Köpeğin düzenli olarak taranması, ölü tüylerin alınmasını ve tüylerin parlak ve sağlıklı olmasını sağlar. Tarama esnasında arka ve alt kısımlara, hassas bölgelere dikkat etmeniz, köpeğinizin size güven duymasını sağlar.
  3. Köpekler belirli aralıklarla yıkanması gerekir. Çünkü köpekler çevresel alerjenleri derileri aracılığıyla alırlar ve bu durum kaşınma, iritasyon gibi belirtiler gösterir. Aynı zamanda köpeğin cinsine göre yıkanma sıklığı değişebileceğinden, veterinerden köpeğin yıkanmasıyla ilgili bilgi almanız gerekir.
  4. Köpeklerde tırnak kesimi ile ilgili bir bilginiz yoksa bu konu ile ilgili veterinerden nasıl yapılacağınız öğrenmeniz gerekebilir veya veterinerden yardım alabilirsiniz.
  5. Bazı köpekler, cinslerinden ötürü sürekli tüylerinin kesilmesi gerekir. Bilinçsiz bir şekilde kesmeye kalkarsanız derilerine zarar verebilirsiniz. Bu konu ile ilgili veterinerinize danışabilirsiniz.
  6. Son olarak dikkat edilmesi gereken husus tuvalet eğitimidir. Köpeğinize tuvalet eğitimi verirken dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Bunlar; eve girmeden önce tuvaletini yapması için imkan tanıyın. Tuvalet ihtiyacı için düzenli aralıklarla köpeğinizi dışarı çıkarmaya özen gösterin.

 

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar