Köpek dostlarımız yeme konusunda son derece iştahlı ve yiyecek ayırt etmeseler de bizler onların sağlığını ve gelişimini gözeterek dikkatli olmalıyız. Köpeklerin yediği her şeyin onlara lezzetli gelse de zararlı olabileceğini bilmemiz oldukça önemlidir. Kuru mama dışında yaş mama takviyesiyle de onların besin programını zenginleştiriyor olsak da ekstra protein, vitamin ve mineral açısından farklı yiyecek türleriyle takviyeler yapmak, gelişimleri açısından son derece etkili olmaktadır. Kimi zaman doğru bildiğimiz besin tiplerini yanlış metotlarla pişirerek onlara sunmamız ya da çiğ önlerine koymamız kaş yaparken göz çıkarmak deyimini gerçeğe dökecektir. Aşağıdaki besinleri belirli kurallar çerçevesinde aralıklarla köpek dostlarımıza mama harici vermemiz problem teşkil etmeyecektir.
1-Mayalanmış Yoğurt
Hazır yoğurtlar yerine kendi evimizde mayaladığımız yoğurt içeriği ve probiyotik miktarı sayesinde köpeklere takviye niyetine onlara sunulabilir. Süt ve süt ürünleri köpeklerin vazgeçilmezi olsa da hazır yoğurtlardan uzak durmak gerekebilir. Ayarını kaçırmadan belirli ölçü de çok soğuk olmayacak, oda sıcaklığında ara ara köpeklere yoğurt vermemiz, mineral takviyesi açısından uygundur.
2-Pişmiş Tavuk (Kemiksiz)
Burada dikkat edilmesi gereken asıl can alıcı tüyo, tavuk kesinlikle kemiksiz olmalıdır. Aksi takdirde kırılıp ve yutulan kemiğin iç organlara zarar vermesi görülebilir. Tavuk eti fazla yağ içermediğin obezite sorunu da yaşanmayacaktır. Fakat bazı köpeklerin tavuğa ve tavuklu kuru mamalara alerjisi olabileceğinden dostunuzun ne tip besinlere karşı uygun olduğunu zamanla takip ederek, öğrenebilirsiniz.
3-Haşlanmış Balık (Kılçıksız)
Evet balıkların kılçığı tavuklara göre zarar verebilecek gibi görünmese de dikkatli olmamız gerekmektedir. Özellikle fırında yağsız şekilde pişirilmiş balıklar çok daha uygundur. Tavuk olsun balık olsun mümkünse tuz, baharat ve yağ kombinasyonlarından arındırılmış şekilde dostlarımıza takdim edilmelidir. Kılçık konusuna gelecek olursak her balığın kılçığı aynı değildir. Protein ve Omega kaynağı olan balıkların, taze ve çabuk tüketilebilir balık türleri olmasına dikkat etmeniz gerekir. Fırın, airfryer tarzı buharlı ya da ızgara tipi pişirim oldukça uygundur.
4- Yumurta
Yumurta çok basit ama içeriği açısından çok zengin besin kaynaklarına sahip bir üründür. Pişirmesi basit, sade ve kuru mama içerisine dahi katarak verebileceğiniz kaynaktır. Dostlarımız için yararlı ve takviye olarak verilebilecek besinler arasında yer alır. Çiğ yumurtalar bakteriyel tehlikelere davet açma ihtimaline sahip olduğundan pişmiş şekilde dostlarımıza sunmanız en takviye edilen yöntemdir.
5-Haşlanmış Sebzeler
Patates, bezelye, brokoli, kereviz, havuç, brüksel lahanası gibi oldukça yüksek besin değerlerine sahip sebzeler tercih edilebilir. Lezzeti konusunda dostunuz damak tadına uyup uymaması şans işi olsa da içeriği sayesinde takviye ve farklı bir beslenme tercihi olabilir. Her ne koşulda olursa olsun, kızartma pişirme tercih edilmemeli ve içeriklerinde tuz ve baharat tarzı dostlarımızın hassas sindirim sistemlerine rahatsızlık verebilecek içeriklerden kaçınmalısınız.