MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Köpeğiniz Üşütürse Ne Yapmalısınız?

9.03.2021 12:17:05

Köpek dostlarımız da mevsimlere bağlı olarak ağır şekilde olabileceği gibi hafif seviyede de atlatabileceği üşütme durumuna düşebilir. Bunun seviyesine bağlı olarak kimi zaman biraz bizim yardımımızla bunu kısa sürede ayakta siz fark etmeden dahi atlatabilirken çok ağır ve bünyesi zayıf köpeklerde veteriner kontrolü ve tedavisi gerekebilmektedir. Bilinçsiz şekilde bizlerin kullandıkları ilaçları vermek bu tip basit ama üzücü rahatsızlıklarda sonunu kestiremediğimiz ve çok daha ileriye seviye sorunları ortaya çıkarabilir. Her ne koşulda olursa olsun köpeğinizin ırkına ve yaşına bağlı olarak bizlerin kullandığı ilaçları vermek çok ağır etkiler yaratabileceği gibi faydası olmayan boş bir eylem haline de dönüşebilir.

Evcil Dostunuz Üşütürse Neler Yapabilirsiniz?

Soğuk algınlığı ve hafif üşütme gibi durumlarda çok ağır tedaviler gerekmemektedir. Aynı biz insanlarda olduğu gibi köpeklerimizde de ilaçsız ama biraz daha özenli bir bakım rutiniyle en fazla 1 hafta içerisinde eski normal ve sağlıklı haline dostlarımızı döndürebiliriz. Bu süre sonrasında dostumuzda iyileşme belirtileri görülmüyor ve çok ağır şekilde üşütme semptomlarını yaşıyor ise kesinlikle veteriner kontrolüne gitmenizi tavsiye ederiz.

Varsa İştahsızlık Sorununu Çözün

Soğuk algınlığı ya da üşütme evcil dostlarımızda uyku hali ve halsizlik yapacaktır. Bunun devamında ise iştahsızlık daha da zayıf düşmesine yol açacaktır. Kısa sürede toparlanması ve eski gücünü tekrar kazanması için öğün miktarını daha kaliteli ve lezzetli besinlerle artırın. Bu dönemde kuru mamanın yanında daha da lezzetli köpek konservelerini de tercih edin.

Bol Bol Sıvı Takviyesi Yapın

Bu dönemlerde dostunuzun bol su içmeye ihtiyacı bulunacaktır. Bazı köpekler su içme konusunda ekstra tembel olduğu için sağlıklı zamanlarında da su içmesi konusunda onu teşvik edin. Bu üşütme sonrası toparlanması ve iç organlarının faaliyetlerini daha sağlıklı yürütebilmesi açısından son derece faydalı bir eylemdir.

Temiz Hava Almasını Sağlayın

Evde baktığınız bir dostunuzun ise yaşadığı ortamın havalandırmasına dikkat edin. Bol bol oksijen ve temiz hava alabileceği bir ortamda istirahat etmesi onun toparlaması açısından daha faydalı olacaktır.

Rutin Egzersiz ve Yürüyüşleri Kısa Tutun

Bu dönemde enerjisini koruması oldukça önelidir. Hasta olması ve güçten düşmesi yüzünden onu bir de egzersiz yapmak için zorlayarak daha da bitkin hale getirmeyin. Eğer tuvaletini dışarı yapıyor ise ihtiyacını gördükten sonra evinize geri dönün. En azından kendisini toparlaması için ve halsizliğini üstünden atana kadar uzun gezintilerden ve oyun aktivitesinden biraz onu muaf tutun.

Dinlenmeleri İçin Yeteri Kadar Vakit Tanıyın

Köpeklerin de kendilerini hasta hissettiklerinde köşeye çekilmeleri ve uyku haline geçmeleri son derece doğaldır. Onlara karınlarını doyurduktan ve yeteri kadar su içtiklerinden emin olduktan sonra müsaade edin. Dinlenerek doğal şekilde kendilerini ayağa kaldıracak güce erişmeleri fazla vakit almayacaktır.

Eğer ki yaşadığı üşütme semptomlarının yavaşlaması yerine daha da şiddetlendiğini düşünüyorsanız çok fazla beklemeden veterinere gitmenizi tavsiye ederiz. Tahlil ve ilaç tedavisi gerektirecek kadar bir soğuk algınlığı yaşayabileceği gibi çok daha farklı bir hastalığın habercisi de olabilecek bu durum karşısından yetkili birinin kontrolü ve tedavisi çok daha fazla önem teşkil eder!

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar