Hava sıcaklıklarındaki artışlar bizleri etkilediği kadar, evcil dostlarımız üzerinde de değişiklik yaratmaktadır.
Bu değişimlerden kaynaklanan etkiyi en aza indirmek için size bazı tavsiyelerimiz var.
Köpeklerimizin bu süreci keyifleri kaçmadan, neşeleri ve sağlıklarında olumsuz değişiklikler yaşanmadan geçirebilmesi için neler yapabileceğimizi inceleyelim.
1-PARAZİTLER: Sıcaklığın yükselmesiyle tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de parazitler artış gösterir. Dostlarımızın zayıf düşmesine ve hastalıklara daha açık hale gelmesine sebep olan bu asalaklarla mücadele etmek önemlidir. Bunun önüne geçmenin en iyi yolu sık sık pire, kene gibi konakçılardan koruyan ilaçlar kullanılmak ve mutlaka veteriner hekimimizin belirlediği kontrol ve müdahalelere uymaktır.
3-SICAK /GÜNEŞ: Bilindiği üzere köpeklerde ter bezi yoktur, dolayısıyla vücut ısısı arttığında bunu ter yoluyla atamazlar; vücuttaki ısı dengesini nefes yoluyla sağlarlar. Yaz aylarında köpeklerimizin sık nefes alması da bundandır. Köpeklerimizin suyunu sık sık tazelemek, güneşin dik açıyla yansıdığı saatlerde onları mümkünse kapalı ortamlarda tutmak, tuvalet ve oyun saatlerini buna göre ayarlamak şarttır.
4-BANYO, DENİZ, HAVUZ: Köpeklerin geneli yıkamaktan ve yüzmekten hoşlanırlar. Onlar için özel olarak üretilen şampuanlarla 15-20 günde 1, ılık suyla yıkanmaları onları hem rahatlatacak, hem de temiz olmalarını sağlayacaktır. Eğer köpeğiniz denize, havuza girmekten hoşlanıyorsa, sonrasında mutlaka durulanmalıdırlar. Aksi halde denizdeki tuz ve havuzdaki klor ve diğer kimyasallar tüylerine zarar verecektir.
5-TIRAŞ: Özellikle gür ve uzun tüylü cinslerin, tıraş edildiğinde daha rahat edecekleri düşünülmektedir, bu yanlış bir bilgidir.Tıraşlamak, vücut ısısının dengelenmesinde olumsuz sonuçlar yaratmakta ve onları hastalıklara açık hale getirmektedir.
6- PEYZAJ ALANLARI VE EV İÇİ İLAÇLAMA: Özellikle bahçeli evlerde ve/veya site ortamında yaşıyorsanız, haşerelerle mücadele için ilaçlama yapılması önemlidir. Ancak, dostlarımızın da bu kimyasallardan olumsuz etkileneceğini de açıktır. İlaçlamayı siz yapıyorsanız, evcil hayvanlara zarar vermeyen uygulamaları ve ilaç seçeneklerini tercih etmeniz gereklidir. Sitede yaşıyorsanız, rutin ilaçlamalarda köpeğinizi mümkünse ilaçlama öncesi veya ilaçlamadan sonraki gün gezdirmeniz sağlıklı olacaktır. Unutmayın , site yönetiminin bu konuda duyuru yapması, ilaçlama günü ve saati hakkında bilgilendirmesi zorunluluktur.
7- ÇİFTLEŞME: Köpekler 12-18 ay itibariyle çiftleşmeye başlarlar. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, yaz mevsiminde asalaklara ve deri hastalıklarına daha açık olduklarından, özellikle bu mevsimde çiftleşme için seçilecek eşin de bakımlarının ve periyodik kontrollerinin yapılmış olmasına dikkat edilmelidir.
Ve son olarak;
Yaz aylarında en çok yaşanan, evcil köpek ölümlerinin en acısı olan araç içinde bırakılmadır.
Dostlarımızı yalnız bırakmamak, onlarla seyahat etmek istememiz çok doğal ve hatta gereklidir. Çünkü köpekler sahiplerine çok bağlıdırlar ve onların eksikliğini hissederler. Ancak, onları kısa süreliğine de olsa aracın içinde bırakmak, güvenlik nedeniyle araç camlarını kapatmak onları ölüme terk etmektir. İnsanlara kıyasla çok daha çabuk su kaybeden dostlarımız araç içinde asla yalnız bırakılmamalıdır.
Sizler ve dostlarınız için birkaç maddede pratik, özet öneriler sunmaya çalıştık, siz hayvanseverlere ve tatlı dostlarımıza keyifli bir yaz dileriz.