MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Forum Kedi Sorunları Uçuş öncesi kediye sakinleştirici vermek

En Yeni Ürünler


Üye

Levent


Kayıt Tarihi :
13.10.2019 12:44:44

Toplam Mesaj :
0


Toplam Konu :
1
18.10.2019 18:42:02

Ben nereye gidersem kedimide yanımda götürüyorum. Fakat uzun mesafeleri uçak ile gidiyoruz panik yapmaması için veterinerden kilosuna orantılı şırınga ile sakinleştirici alıp ağız yolu ile veriyorum. Ne kadar sıklık ile bu uygulanabilir ve zararları nelerdir? Zararları var ise vücudundan bu toksini atması için yoğurt doğal bir çözüm müdür? 

Veteriner Hekim

mujgancevik

Kayıt Tarihi :
13.03.2019 14:40:21
Toplam Mesaj :
86
Toplam Konu :
0
23.10.2019 19:11:16

Merhabalar,

Öncelikle gerçekten teşekkür etmek isterim. Harika bir soru ve bana da bilgi tazelettiniz ;). Tam anlatabilmek için biraz bilimsel anlatmak zorunda kalacağım, umarım kızmazsınız.

Kullandığınız ilacın etken maddesi asepromazin maleat. Aslında istenmeyen etkileri az olan bir etken maddedir. Daha doğrusu sakinleştirici, kasları gevşetici diğer ilaçlarla kıyasladığımızda en güvenlilerindendir. Ancak bu ilacı istediğimiz sıklıkta ve dozda kullanabileceğimiz anlamına gelmemelidir. Genelde hayvanlara herhangi bir test yapılmadan kullanılan ilaç, kalp ve dolaşım sorunlu olanlarda ciddi problemlere hatta ölüme neden olabilir. Çünkü ritim bozukluğu yapmaktadır. Vücut ısısını düşürdüğünden soğuk havalarda mutlaka hayvanın vücut ısısını koruyucu önlemler alınmalıdır, aksi halde hipotermiden ölüme sebep olabilir. Karaciğerden metabolize olan bir ilaçtır (yani vücutta etkinliği için karaciğere uğraması gerekir.). Atılımı ise idrar yolu ile olmaktadır. Bu da böbrekleri de etkilediğini gösterir. Belirti vermeyen bir karaciğer ya da böbrek rahatsızlığı varsa, ilacın sık kullanımı ciddi sorunlara yol açacaktır.

İlacın dozu 1,1-2,2 mg/kg'dır. 8-12 saat arayla tekrarlanabilir denilmektedir. Yine buradan da yanlış bir sonuç çıkarmayalım. Bu aralık zorunlu ve tıbbi haller için geçerlidir, uygulama sırasında profesyonel takip (veteriner hekim) yapılmalıdır. İlacın sinirlerden sinirlere ve sinirlerden kaslara iletişimi sağlayan enzimler üzerine olumsuz etkileri bulunmaktadır. Yani işin içerisine merkezi sinir sistemi sorunları da (sonucu sinir felci ya da kas felci) girecektir. Bu tip maddelerin bir ay geçmeden verilmesi önerilmemektedir.

Kısaca; zorunlu olmadıkça vitamin dahil ilaç kullanmayın. Bu tip ilaçları mutlaka bir veteriner hekime danışarak ama genellikle uzun aralıklarla kullanın. Kesinlikle doz aşmayın. 

Yoğurt yedirmek çözüm olmayacaktır. Hatta işin içerisine yoğurt ana içeriklerinden birisi olan kalsiyum da girdiğinde durum daha da karmaşık hale gelecektir.