Her kedi sahibinin en zorlandığı konulardan biridir tüy dökülmesi. Nedenlerini iki ana başlıkta toplarsak;
1- Fizyolojik Nedenler
Tam anlamıyla doğal olan bu çeşit, mevsimsel olarak karşımıza çıkar. Özellikle bahar aylarında görülür.
Paticanlar, ilkbaharda kıştan kalma kalın sık ve uzun tüylerini döker ve yerine oldukça seyrek, kısa ve ince tüyler çıkar.
Sonbaharda ise bu seyrek tüyleri dökerek kışa hazırlık yapar ve daha sık, kalın ve uzun tüyler çıkar.
Bu tüy dökümü mevsimsel olarak geliştiğinden herhangi bir şey yapmamız mümkün değildir.
Yalnız bu dönemlerde düzenli olarak tüyleri tarayarak toplamak tüy dökümünü en minimuma indirmeye sebeptir.
Düzenli tarama yaparken hem tüy bakımını gerçekleştirmiş hem de herhangi bir sağlık problemi olup olmadığını gözlemlemiş olursunuz.
Deride oluşabilecek rahatsızlıkları kontrol ederken; kene, pire vb. dış parazitleri de kontrol etmiş olursunuz.
Fizyolojik olarak gerçekleşen tüy dökülmelerinin nedenlerinden biri de büyümedir. Doğum esnasında tüylü olarak doğan minik paticanlar gelişmeleri sırasında bebeklik tüylerini de dökerler.
Fizyolojik tüy dökülmelerine son olarak gösterilecek nedenlerden bir diğeri de stres kaynaklı olabilir.
Kedilerimizin yaşam şartlarında gerçekleşen değişiklikler (farklı sahip, ev taşıma gibi), hastalık, hamilelik ve süt verme dönemi, yetersiz beslenme, beslenme saatlerinin düzensizliği,
yolculuk, tıbbi müdahale gibi nedenlerle stres yaşayarak tüy dökebilirler.
2- Patolojik Nedenler
En önemli nedenlerden biri hatalı beslenmedir. Aşırı protein içeren gıdalar, vitamin eksikliği, dengesiz yağ asitleri minik dostlarımızda tüy dökülmesine yol açar.
Fizyolojik ihtiyaçları biz insanlara göre farklı olduğu için, ev yemekleriyle beslenen bir kedi oldukça yetersiz ve dengesiz beslenmiş olacaktır.
Uzun zaman tavuk, ciğer ya da balıkla beslenen bir kedide zaman içerisinde alerjik dermatitisten siroza kadar gidebilecek bir hastalık tablosu oluşabilmektedir.
Hazır mamalarda ise karşılaşılan sorun ise ucuz mamaların yetersiz ve kalitesiz protein kaynağı, düşük taurin miktarı vb. sebeplerle gıda alerjilerine ve yetersiz beslenmeye neden olabilmektedir.
Veteriner hekiminizin yönlendirmesiyle yapılan mama seçimi ile ilerleyen yıllarda oluşabilecek maliyeti yüksek ve kronik hastalıkları engelleyecektir.
Bu gruptaki diğer nedenler:
Gıda alerjileri en sık rastlanan nedenlerden biridir. Hekiminizin yönlendirmesi ile eleminasyon diyeti uygulanıp alerjen tespit edilerek pati dostunuzun diyeti düzenlenebilir.
İç parazitlerden kaynaklı da tüy dökülmesi yaşanabilir. Kedinizin tükettiği besinlere ortak olarak beslenme yetersizliği görülmesine sebep olular.
Mantar enfeksiyonları da tüy dökülmelerine sebep olur.Teşhisi zor olan mantar enfeksiyonlarının tedavisi uzun ve zahmetlidir.
Bağışıklık sistemi hastalıkları
Hormonal dengesizlikler
Kedinizde aşırı tüy dökülmesi varsa, yukarıda geçen bir çok hastalığın belirtisi olabilir.Tüy döken kedinizde öncelik olarak nedenini araştırmak, sonrasında gerekli tedavi yapılmalıdır.