MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Forum Kedi Eğitimi ve Psikolojisi Kediler Neden Tırmalar?

En Yeni Ürünler


Yönetici

BRK


Kayıt Tarihi :
15.07.2019 11:32:57

Toplam Mesaj :
5


Toplam Konu :
13
24.07.2019 14:53:35

Her ne kadar bizlere anlamsız gibi görünse dahi hayvanların da her davranışının bir anlamı ve mantıklı açıklaması vardır. Örnek olarak "kediler neden dışkılarını örtmek için çabalar?" sorusunun cevabının temizlikle bir alakası olmadığını ve bu davranışın bir içgüdüsel hareket olduğunu biliyor muydunuz? 

Vahşi doğada kedigiller düşmanlarından korunabilmek adına kokularını gizlemek istediklerinden dolayı dışkılarını gömmüşler. O kadar baskın bir içgüdü haline gelmiş ki bu durum evimizdeki kedilerde dahi aktif olarak devam etmekte. 

Kedilerle ilgili düşündüren bazen ise bizleri zorda durumda bırakan bir diğer konu ise tırmalama davranışlarıdır. Bazen mobilyaları, eşyaları bazen ise çok sevgili sahiplerini tırmalıyor. 

Kedilerin tırnakları daima düzenli olarak uzamaktadır. Kediler doğada çok fazla ağaçları tırmaladıkları için tırnaklarını kendi kendine törpülemek üzere yaratılmışlardır. Tırnakları bu husus doğrultusunda törpülenmekte, kısalmakta ve sivrileşmektedir. Ancak evdeki kediler bu ihtiyacını karşılayamıyor. 

Bu davranışın asıl sebebi elbette kokularını bırakmak. Halı, koltuk gibi mobilyaları tırmalarken patilerinin altlarında bulunan reseptörleri sayesinde aktifleşiyor. Buldukları alana ise kokularını bırakıp nihayetinde "burasu benim" manasına getirirler konuyu. 

Kedilerin Tırmalama Sebepleri

Normalde kendi başına yaşayan ancak bir sebepten dolayı başka bir kedinin varlığını hisseden kediniz, kokusunu salgılayıp bölgesini işaretlemek adına tırmalama canavarına dönüşebiliyor. 

Kedilerimiz elbette yalnızca eşyaları tırmalamaz. Hatta bazı kediler zaman zaman beraber yaşadıkları insanları hedef alabilirler. Tırmalamak, ısırmak bizim için olumsuz gibi gözükse de kediler için içgüdüsel bir davranış olarak bilinir.

Kedi Tırmalaması Nasıl Geçer?

Eğer kedinizin tırmanma davranışından rahatsız olduysanız almanız gereken bazı önlemler olabilir. Bunun ilk sırasında tırmalama tahtası yer alıyor. Kediniz istemediğiniz bir yeri tırmalamaya başladığında nazikçe tırmalama tahtasına yönlendirebilirsiniz. Bu noktada en önemli dikkat etmeniz gereken konu nazik davranışınız olacaktır. 

İkinci yöntem ise tırmalamasını istemediğiniz alanı hoşuna gitmeyecek şekilde düzenlemeniz olabilir. Koltuğun kolunu alüminyüm folyo ile kaplarsanız bir zaman sonra oraya dokunmayacaktır. Tabi yakınına tırmalama tahtasını koymayı atlamamalısınız.

Tırmalama davranışını bu şekilde kedinizi farklı alanlara yönlendirerek yapmanız en sağlıklısı olacaktır. Ancak şu unutulmamalıdır ki kedi sahiplenmeden önce zaten kedilerin bu davranışlarını biliyor olmanız gerekir. Kedilerin bu davranışları içgüdüseldir ve bilerek isteyerek "ben buraya zarar vereceğim" düşüncesiyle bunları uygulamazlar. Onlara sevgi vermeyip cezalandırmak kötü bir yöntem olacaktır. Bu acımasız yöntem kedinizi size karşı küstürebilir.