Merhabalar bir kaç konu hakkında danışmak isterim.
Betty - Cinsi : Tuxedo (kısa tüylü smokin cat) sokakta 2 aylıkken bulundu.
Dişi - Kısır - şuan 1buçuk yaşında
Kilo : 3.700 gr
Hastalık geçmişi ;
Yabancı cisim yutma, dışkılayarak atlattı.
4-5 ay agresif mantar ile savaştı iyileşti.
Bebeklik 5 aşısı tam. İç-parazit,karma, lösemi aşıları düzenli yapılmakta.
Fiv, fiv, aids kaset tesleri negatif
Covid-10 testi negatif
Lösemi kaset testi pozitif Elisa Pcr testi negatif.
Bahçeye/sokağa çıkmıyor ev kedisi, evde başka kedi veya köpek yok. Yaşadığı ortamda soğanlı/yapraklı herhangi bir bitki yok, oda parfümü kullanılmıyor.
Aralık ortası Ocak 2022 yılbaşı itibariyle ağızda ağır koku, diş etlerinde kırmızılık yangı, keyifsizlik, yemek yerken viyaklama canının yanması şikayetleri ile başvurulan 20 yıllık Uzm. Veteriner hekim Klinik Gözlemiyle “ Juvenile Periodontitis “ teşhisi koyuyor, 3 gün antibiyotik serum uygulanıyor. 4. Gün itibariyle evde sabah ve akşam direkt ağızdan “Flagyl” antibiyotik tedavisi uygulanıyor. Röntgen ve kan testi için kronik durumun geçmesi bekleniyor ama şikayetler devam ediyor, sakinleştirici ile röntgen kararı alınıyor. Kan testine bakılıyor sonuçlar iyi görünüyor ve ameliyat kararı veriliyor. Sendrom’un saldırdığı tüm dişler ve röntgende temiz görünse bile hasta dişlere komşu olan dişlerin hepsi alınıyor. Ön dişler ve köpek dişleri röntgende temiz göründüğü ve eğer alınırlarsa çene ağız kaidesi bozulacağı için alınmıyor. Ameliyat sonrası 5 gün daha antibiyotik kullanılıyor. Teşhis sonrası 9 gün atibiyotik 10. gün ameliyat 15.ci gün antibiyotiğin kesilmesi ile tedavi sonlanıyor. İyileşme süresinde iştah açılması, keyif düzelmesi, dişetlerinde yangı gözlenmemesi şeklinde iyiye gidiyor. Antibiyotiğin kesilmesinden 2 gün sonra hastalığın toplamda 17. gününde en başta gözlemlenen semptomlar tekrardan ortaya çıkıyor. 18. Günde (30.01.2022) tekrar klinik gözlem yapıldığında sendromun ağızda kalan köpek dişleri ve ön dişlere saldırdığı görülüyor. Hastalığın seyrinin agresif olduğuna kanaatiyle antibiyotik tedavisine geri dönülüyor. Ek olarak deri altına 14 gün yavaş salınımlı antibiyotik enjeksiyon yapılıyor. İlaveten lazer tedavisi uygulanıyor.
5 seans lazer ve bir hafta antibiyotik tedavisine karar veriliyor. Sonuca göre iyileşme olmazsa ön dişlerin ve köpek dişlerinin alınma kararı ile 2. ameliyat gündemde.
Ön ve köpek dişlerinin alınması beraberinde getireceği ağız,çene yapı bozuklukları/dil sarkması vs. endişe verici olduğundan başka bir tedavi mümkün müdür? Ne yapılabilir?
Alternatif tedavi araştırılmalı mı?