Hemen hemen birçok canlıda grip hastalığı görülebilir. Kediler de insanlar gibi aynı belirtilere sahip olmakla beraber grip hastalığına yakalanabilmektedir. Burunda akıntı, şişmiş boğaz, yaşlı gözler, grip daha da ilerlemişse ateş yükselmesi gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Bunun yanında halsizlik ve uyuşukluk da sıkça kedilerde görülebilecek hastalık belirtisidir. Yavru kediler bu duruma maruz kalınca atlatmaları biraz güç ve sancılı olabilmekle birlikte yetişkin kediler çok daha dayanıklı ve güçlü olduğu için takviye vitamin ve mineraller ile atlatması evde basitçe halledilebilir.
Grip Belirtileri
Bizlerdeki belirtilere çok benzemektedir. Temel olarak grip olan kedilerin yaşayacağı semptomlar aynı olabilir fakat bazı kedi ırklarında çok daha ağır ve hafif geçmesi ihtimaller dahilindedir. Kedinizi iyi tanımanız belirtileri teşhis etmeniz işinize yarayabilir. Kedilerde görülen grip belirtilerini şu şekilde listeleyebiliriz.
- Hapşırık
- Göz akıntısı ve burun akıntısı
- Hareketlerde belirgin uyuşukluk
- Uyku hali ve seslere tepki vermeme
Kedi Gribi Bulaşıcı Mı?
Hem evet hem hayır diyebiliriz. Kedi gribi virüsleri insanlara bulaşmaz. Pek çok virüste olduğu gibi onların bünye ve yapısına özel bir türdür. İnsan ya da kedi dışındaki başka canlılara bulaşamaz. İnsanlardaki grip virüsüne oldukça benzer olan kedi gribi bulunduğu ortamı 1 hafta terk etmez. Virüsün fark edilmeden burada yaşamasına ve çeşitli yollarda hasta olan kedinizden diğerlerine geçmesine sebep olabilir. Akıntı, göz yaşı, tükürük, solunum bu aradaki kediler arasında köprü halinde virüsü taşıyabilir. Enfeksiyon altındaki kedinizi, sağlıklı kedinizden bir süre ayrı tutmak ve mama su kaplarını ayırmak akılcı bir çözüm olacaktır. Mümkünse odalarını ayırmanız, yatak ve tuvalet kaplarını sıklıkla dezenfekte etmeniz, bu sıkıntılı süreci az hasarla ve çabuk atlatmanızı sağlayacaktır.
Yetişkin kediler kedi gribini oldukça kolay ve rahatça atlatırken yavru ve hamile kedilerde şiddetli ve uzun sürebilir. Bu konuda karma aşıların atlanılmaması ve her sene nizami şekilde veteriner hekimler tarafından takip edilmesi önemli bir husustur.
Kedilerin Grip Tedavisinde Yapılması Gerekenler
Veteriner ziyareti daha önce böyle bir hastalığı tecrübe etmediyseniz en doğru hareket olabilir. Burada alacağınız tedavi genelde antibiyotik içerik serum takviyesi olmaktadır. Bazen ise sadece ilaç desteği kedinizin eski hale dönmesi için yeterli olabilir. Ayrıca evde tedavisi de bizlerin de grip olduğu zamanlarda ki gibi mümkündür. Eğer çok şiddetli bir grip enfeksiyonu geçirilmiyor ya da hamile, yavru bir kedimiz yok ise kedinizin su tüketimi azalacağından dolayı bu konunun üzerine düşmelisiniz. Ayrıca iştahsızlık ve halsizlik en çok göze çarpacak durumdur. Kuru mamayı yaş mama ile destekleyip onun en çok sevdiği yiyecekleri iştahını açmak için kullanabilirsiniz. Ağzında yara var ve ateşi yükselmişse en kısa sürede veterinere gitmeniz en mantıklı seçin olacaktır. Göz temizliği ve burun akıntısına dikkat edip gün içerisinde bakımı yapılmalı. Oda sıcaklığına ve rüzgârda kalmamasına ekstra özen göstermeniz onun sağlığına olacaktır. Gün içinde gerekli vitamin ve mineralleri almasına ve kullandığınız kuru mamanın besin içeriğinin günlük ihtiyaçlarını gözettiğinden emin olmanız onun sağlıklı bir ömür sürmesi açısından önemlidir.