Tıpkı biz insanlarda olduğu gibi evcil hayvan dostlarımız da soğuk havalarda son derece üşümektedirler. Bu sebepten dolayı da hastalanırlar. Soğuğa toleranslı deri altı yağ kalınlığına, tüylerine ya da beslenme ve sağlık durumlarına bağlı olarak değişkenlik gösteriyor olsa da maalesef kış ayları hastalıklara en açık olduğu vakitlerdir. Kış aylarında en sık şekilde karşılaşabilecek hastalıkları ya da onları önlemeye yönelik ipuçlarını öğrenmek minik patili dostlarımızın sağlığını korumamızda bizlere de son derece yardımcı olacaktır. Peki bu hastalıklar neler? Bu içeriğimizde hastalıkları tek tek ele almaya çalışacağız.
Solunum yolu enfeksiyonları
Nezle, hafif üşütme ya da daha ciddi bronşit, grip, zatürre, çiftlik öksürüğü gibi hastalıklar özellikle de kış aylarında çok sık bir şekilde karşımıza çıkıyor. Hapşırma, burun akıntıları, öksürük, ateş ve hastalık gibi belirtileri olan bu kötü hastalıklardan korunabilmek adına havalar soğuduğunda dışarıda kalmamalarına çok dikat etmeliyiz. Ayrıca dışarıda dolaşma süreçlerini kısaltmamız gerekiyor. Özellikle kısa tüylü olanlara koruyucu giysiler giydirmek çok iyi bir çözüm olacaktır. Dışarıda yaşayan patili dostlarımız için barınacakları bir alan yapılması en iyisi olacaktır. Tüylerini kış aylarında tıraş ettirmemeli ya da vücutlarının ıslak kalmamasına son derece dikkat edilmesi gerekiyor.
Sindirim Sistemi Hastalıkları
Soğuk zemin ya da soğuk havaya bağlı olarak kusma, gaz sancısı, ishal gibi belirtiler ile karşılaşmamız mümkündür. Özellikle hava durumu karlı olduğunda kar yemeye bağlı olarak bağırsak ve mide sistemi sorunları çok sık bir şekilde karşımıza çıkıyor. Dışarıya çıkarken koruyucu ayakkabılar giydirmek çok iyi bir çözüm olabilir. Özellikle patili dostlarımızın taşa yatmalarını önlemek ve kar yemelerine önleyebilmek de iyi önlemler arasındadır.
Donma
Havaların son derece soğudu zaman vücut ısılarını koruyabilmek onlar için çok ciddi bir sorundur. Halsizlik, titreme, hareket etmek istememe vücut ısılarının düşmesi sonucu son derece ölümcül olan hipotermi ya da donma görülebilir. Kuyruk, kulak burun ya da patilerinde çok soğuk hava sonucunda donmaya bağlı doku hasarları ve ileri derecede gangrenler oluşabilir. Özellikle de kronik hastalığı bulunan ya da yaşlı olan köpek dostlarımızda hiptermiye bağlı olan ölümler gerçekleşebilir. Çok soğuk havalarda dışarıda olmamalarına dikkat etmelisiniz. Mutlaka korunaklı, ılık ve kapalı ortamlarda bulunmalılar. Eğer donma söz konusu ise birden sıcak bir ortama almak ya da vücutlarını ovmak son derece zararlıdır. Ilık bir ortama almak ve bunun yanında bir battaniye ile sarmak vücut ısılarını dengelemesini beklemek ve onları en yakın veteriner hekime götürmek en iyi çözüm olacaktır.
Alerjiler
Özellikle kış zamanlarında ya da kışa girerken karşılaşılan en büyük sorunlardan bir tanesi de alerji hastalığıdır. Özellikle mevsim değişimi ile beraber buna bağlı bağışıklık zayıflığı ya da soğuk havalarda içeride çok daha fazla zaman geçirmenin getirmiş olduğu en önemli sorunlardan bir tanesidir. Burun akıntısı, sık sık hapşırma, öksürük, gözde yaşarma, huzursuzluk, deride kaşıntı alerji belirtileri arasında yer alır. Ev içerisini sık sık havalandırmak, halıların düzenli temizleniyor olması ve içerideki kuru havayı nemlendirecek ısı kaynakları, yoğun parfüm kullanmamak alınabilecek en iyi önlemler olarak sıralanabilir.
Eklem Hastalıkları
Kemik, kas ve eklem sorunu yaşayan, özellikle de kırık ameliyatı geçirmiş veya yaşlı olan patili dostlarımızda havaların soğuması sonucunda eklem ağrılarını görmek mümkündür. Daha fazla uyuma, hareket etmek istememe, kucaklanmak istediğinde çığlık, zıplama ya da yürümede sorunlar, tuvaletlerini ev içerisine yapma gibi belirtiler net bir şekilde görülebilir. Özellikle veteriner hekimlerinizin önerdiği takviyeleri vermek, kronik hastalıklar ile ilgil ilaçlarını aksatmıyor olmak, besinlerine dikkat etmek ve masaj ile minik patili dostlarımızı desteklememiz mümkündür.
Zehirlenmeler
Kış aylarında en çok görülen zehirlenme, antifrize bağlı olarak karşımıza çıkıyor. KEdi ve köpeklerde kokusu ya da tadı oldukça çekici gelen antifrizi ulaşabileceği yerde asla bırakmama, döküldüğü yeri hızlı bir şekilde temizliyor olmak alabileceğiniz önlemlerdir. Dengesiz yürüyüş, halsizlik, nöbetler söz konusu ise hızlı bir şekilde veteriner hekiminize ulaşıp kliniğe götürmelisiniz.
Bir başka zehirlenme durumu ise buzlanmayı nlemek adına yollara dökülen kaya duzlarına ya da içeriklerine bağlı olarak görülüyor. Yolda bulunan tuzu yalamaları, tuzlu patilerini yalamaları, tuzlu suları içmeleri sonucu ishal, kusma iştahsızlık söz konusu olmaktadır. Ayrıca bu gibi durumlarda onların hızlıca patilerini silmelisiniz. Koruyucu ayakkabılar giydirmek ve dışarıdaki hiçbir şeyi yemelerine ya da içmelerine izin vermemek alınabilecek en iyi önlemlerden bir tanesidir.
Yalnızca evlerimizdeki minik patili dostlarımız için değil sokak hayvanları için de korunacağı apartmanlar, barınaklar yapmak bunun yanında garaj kapılarını ve apartman kapılarını açık bırakmak. Ulaşabilecekleri en kolay yerlere mama ve plastik su kapları ile su bırakmak onların güzel hayatlarına dokunmamızı ve onları en iyi şekilde korumamızı sağlar. Bunun yanında soğuk havalar geldiğinde araba motorlarına girdiklerini asla unutmamak ve arabayı hareket ettirmeden önce kaputa birkaç kez vurmak bundan sonra motoru çalıştırıp bir süre beklemek hayati riskleri azaltabilmek adına çok önemlidir.
Hiçbir canlının zarar görmediği güzel bir kış geçirmek dileğiyle...
Uzm. Veteriner Hekim Dr. Müjgan ÇEVİK AKSAY