MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Kedinizi Yeni Aile Üyeniz Olan Bebeğinizle Kaynaştırma

6.10.2020 13:09:41

Eve yeni katılan bir bebeğin evinize gelen bir sürelik misafirle eşdeğer olmayacağı aşikardır. Kediler evlerimizde başlı başına ailemizin bireyiyken aldığımız mutlu haber sonrası bir bebeğinizin de katılacak olması bir yanda sevinmenize yol açarken bir yanda da kedinizle nasıl uyum şeklinde düzeninizin devam edeceğine dair düşüncelere girmenize yol açacaktır. Kedi istedikleri zaman ilgi çekmeyi sever ve bebeklerin onların üstüne düşen ilgiyi onlardan rol olarak alacakları da aşikardır. Peki bu durum sonucunda kedi ve bebek nasıl istediğiniz gibi geçinebilir?

Her Kedide Alışma Evresi Değişkenlik Gösterir

Her kedinin sosyalleşme sürecinden, ırkına ve karakterine bağlı olarak bebeklere ve küçük çocuklara karşı uyumluluğu değişkenlik gösterecektir. Birçok evcil hayvan sahibi bu durumun negatif yönünden bakarak çocukları doğduğunda evcil hayvanlarını sahiplendirme ihtiyacı duymaktadır. Bu karşılaşma yapılmadan ve evcil dostunuzun vereceği tepkiyi görmeden bu onu uzaklaştırma son derece yanlış bir davranıştır.

Yavru kedilerin de çok erken anne ve kardeşlerinden ayrılarak sahiplenilmesinin de bebeklere karşı yaklaşımında güçlük yaşanmasına neden olabilir. Tam olarak sosyalleşememiş kedilerin gördükleri her yabancı insana karşı korku ve stres yaşaması olası bir durumdur. Fakat bu durum bebek ve hatta çocuklarla bir arada yaşamayacağı anlamına gelmez. Genişleyen ailenizin mutluluk seviyesini artırmak tamamen sizin elinizdedir. Belirli sınırları çizmeniz, kedinize kendine ait ve kimsenin rahatsız etmediği bir yaşam alanını sunmanız alışma sürecini mükemmel şekilde atlatmanızı sağlayarak, birçok yersiz kaygınızı boşa çıkarabilir.

Sınırları Çizin

Mutfak ya da yatak odasını evcil dostunuzu sokmuyorsanız bebek odasının da aynı şekilde serbestçe girilmeyecek bir bölge olduğunu anlamasını sağlayın. Bu durumun bebeğiniz eve katılmadan önce yapmanız ise çok daha yerinde bir hareket olacaktır. Aksi taktirde bu değişiklik onun canını fazlasıyla sıkabilir. Özellikle bahçe ve dışarıya çıkan bir kediniz var ise bu durum bebeğiniz sağlığı açısından da önemlidir.

Bölgesel Koku ve Ses Değişiklikleri Yaratın

Bebeğini eve katılmasa da arkadaşlarınızdan bebeklerinin kokusunun sindiği bir elbise ya da oyuncağın kokusunu kedinizin almasını sağlayabilirsiniz. Kedilerin koku duyu gücü sandığımızın çok çok ötesindedir. Kedilerin en önemli iletişim araçlarından birisi olan koku bırakma ve koklama kendi sahiplendiği bölgede yabancı birinin olduğunu anlamasını kolaylıkla anlamasını sağlayacaktır. Kendi koku hafızasında yeni bir dostunun olacağını anlaması ve öğrenmesi ileri de bebeğiniz eve katıldığında işinizi kolaylaştıracaktır. Tüm bunların yanında koku konusunu hallederken kedinizi bebek seslerine de alıştırın. Kısık sesle açacağınız bebek sesleri ve ağlaması ileride yaşanabilecek bu senaryolar karşısında çok fazla yabancılık çekmemesini sağlayacaktır.

İlginizi Azalmayın ve Onu Ödüllendirin

Haliyle tüm ilgi odağınızın bebeğinizin olması normal bir durumdur. Fakat bu normal durum kedinize anormal gelebilir. Eskiden onla zaman geçirdiğiniz sürenin azalması çok da tasvip edeceği bir durum değildir. Kedinizin olumlu davranışlarını özellikle bebeğinizin olduğu durumlarda ödüllendirmeli ve başını okşayarak sevmeyi ihmal etmeyin. Kedinizin hiç fiziksel olarak yüz yüze gelmediği yabancı bireyler ve kendi cinsi olsa bile hayvanlar strese ve korkuya itebilir. Sizin yanınızda ise bu duruma karşı alışma süreci hızlı ve sorunsuz geçecektir. Daha önce kokusal ve işitsel olarak yaptığınız alıştırma çabalarının meyvesini bu aşamadan sonra göreceksiniz.

Zamanla acele etmeden yapacağınız bu kaynaştırma evreleri kedinizin, bebeğinizi ailenizin yeni bir üyesi olarak kabul ederek ileride kuracakları çok sıkı dostluğun başlangıcı olarak görmesine yardımcı olacaktır. Aceleci olmamak ve her konuda kedinize gösterdiğinizi ilgi ve sevgiyi azaltmadan onun hala değerli olduğunu hissettirmeyi ihmal etmeyin.

 

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar