Mantar hastalığı, kedilerde ve insanlarda da oldukça bulaşıcı etken gösteren ve vücudunda hızlı bir yayılma eğilimi gösteren bir hastalıktır. Kedinizde oluşan mantarın size de bulaşma olasılığı oldukça yüksek bir risk barındırabilir. Öncelikle kedinizde mantar hastalığı olup olmadığını anlamak için neler yapabilirsiniz bunu açıklamakla başlayalım;
Öncelikle dikkat etmeniz gereken şeylerden birisi kedinizi iyi tanıyor olmak. Kedinizin halinde ve hareketlerinde herhangi bir değişikliğin olup olmadığını saptamak oldukça önemlidir. Kedinizde olağandışı bir halsizlik, iştahsızlık, huysuzluk ve kaşıntı gözlemlediyseniz kedinizin vücudunu kontrol etmeniz oldukça önemlidir. Mantarın spesifik olarak vücudun bir yerine özel olarak oluşması pek mümkün olmadığından dolayı mantar kedinizin herhangi bir yerinde çıkabilir. Patilerinde ve kulak içi de olmak üzere pek çok kolay görülemeyecek yerlerinde de oluşabilir.
Mantar, oldukça hızlı yayılma eğilimi gösterdiği için en kısa sürede müdahale edilmediği durumlarda, tüm vücuda yayılma eğilimi gösterir ve iltihaplı yaralara ve lezyonlara dönüşebilir. Burada en önemli şey etkin bir şekilde en kısa sürede tedavisini sağlamaktır.
Başka kedileriniz de varsa mantarlı olduğunu düşündüğünüz kediden veya kedilerden uzaklaştırmanız gerekir. Mantarın bulaşıcı bir mantar olup olmadığını bilemediğinizden dolayı diğer kedilere de bulaşmasını engellemek ve en kısa sürede bu hastalığı atlatmak için oldukça önemli bir adımdır. Yoksa kedilerin birbirine bulaştırmasıyla çok daha uzun bir tedavi süreci sürer.
Mantar hastalığını en kolay kedinizin görünebilir yerlerinden saptayabilirsiniz. Kedinizin kulaklarında veyahut yüz çevresinde kızarıklık, tüy dökülmesi, kaşıntı ve lezyonlar olup olmadığını kontrol ettikten sonra aynı kontrolleri kedinizin kuyruk, bacak ve vücuduna da yapmalısınız.
Kedilerinizin ortak kullanımda oldukları materyallerin sterilizesini de sağlamak oldukça önemlidir. Mama kabı, su kabı ve tuvaletleri uygun biçimde sterilize edilmeli ve mantarlı olduğunu düşündüğünüz kediye de ayrı materyallerle mama, su ve tuvalet ihtiyacı sağlanmalıdır.
Mantar hastalığı oluştuğu bölgede tüy dökülmesi ve seyrekleşmesi oldukça yüksektir. Aynı şekilde vücudunda mantar hastalığı olan bölümlerde yaralar, kanamalar ve kabuklu lezyonlar görmekte oldukça olasıdır. Fakat kediniz oldukça uzun tüylüyse ve tüylerinden dolayı tenini göremiyorsanız bu durumda mantarın var olup olmadığını saptayamazsınız.
Mantar Hastalığı Neden Oluşur?
Zayıflamış bir bağışıklık sisteminin etkisi olarak görebileceğimiz gibi, kedinizin fazla strese girmesi de mantar çıkarmasına sebebiyet veren etkenlerdendir.
Kedilerinizin fazla şişman olması ve diyabet rahatsızlığı olması durumu da mantarı tetikleyen etkenlerdendir.
Bulaşıcı bir hastalık olduğundan dolayı kedilerinizin birbirinden bulaşması oldukça olasıdır. Temas yoluyla veyahut eşyaların ortak kullanımı da bu bulaşmanın tetiklenmesinde oldukça etkilidir.
Mantar Hastalığı Tedavisi İçin Ne Yapılabilir?
Kedinizde mantar hastalığını saptadığınız anda veya saptayamadığınız durumlarda veteriner hekiminize danışmanız oldukça önemlidir. Mantarın tek bir türü olmadığından dolayı ve bunu siz de anlayamayacağınızdan dolayı en uygun tedavi veteriner hekimler tarafından sağlanacaktır.
Kulaktan dolma bilgilerle kediyi tedavi etmeye çalışmamalısınız bu mantarı iyileştirmek yerine daha da kötü duruma sokabilir ve kedinizi de çok daha fazla strese sokabilirsiniz. Kekikli suyla yıkamak gibi durumlar kedinizi iyileştirmek yerine çok daha fazla strese sokabilir.