Kedilerde halsizlik iştahsızlık problemleri pek çok farklı sebeplerden ötürü gözlemlenebilir ve hastalıkların, psikolojik sorunların göstergesi olabilir. Aslına bakarsanız birçok sebepten ötürü bu sorunlar gözlemlenebilir, ancak gerekli testler yapılmadan da kesin bir sonuca ulaşmamız pek sağlıklı olmayacaktır.
Kedilerde iştahsızlık ve halsizlik, psikolojik problemlerden fiziksel durumlardan hastalıklardan ötürü görülebilir. Bazen sadece iştahsızlık ve halsizlik olarak gözlemlenebilir, bu gibi durumda sorunun kaynağını bulmakta biraz zorlanabiliriz, birçok farklı nedenlerden ötürü gözlemlenebilmesi söz konusu ise sorunun kaynağını bulmak daha kolay olacaktır.
Psikolojik Nedenler
Psikolojik nedenlerden ötürü sorunlarda genellikle iştahsızlık ve halsizlikten başka sorunlar görülmez. Kedilerde psikolojik sorunları doğuran birçok neden olabilir. Bunlardan bazılarını Aile değişikliği, ortam değişikliği, aileye katılan yeni bir birey, kedinin kullandığı malzemelerin oyuncaklarının evinin vs. değiştirilmesi, kedinize karşı olan ilginizin azalması, kedinize sert davranışlar sergilemek olarak adlandırabiliriz.
Mama Değişikliği
Kediler mama değiştirmeyi genelde sevmez, bu durumu en çoksa ev kedileri sevmezler. Mama değişikliğinden sonra birkaç gün kedinizin mamayı yemek istememesinden iştahsız ve halsiz gözükecektir ilk başlarda mamayı yemek istemese de başka bir seçeneğinin bulunmadığı durumlarda birkaç gün içerisinden azar azar da olsa yemeye başlayacaktır. Bunun yanı sıra başka besinlerle beslenmesi bozuk gıdalar tüketmesi sindirim sistemindeki bozukluklardan ötürü de görülebilir, bu bozukluğu da ishal ve kusma problemlerinden anlayabilirsiniz.
Kızgınlık Dönemi
Kedilerin çiftleşme dönemleridir. Bu dönemlerde kedilerde farklı davranış değişiklikleri gözlemlenir bu değişikliklerden ötürü iştahsızlık ve halsizlikte görülebilir.
Parazitler
Parazitler genelde parazit muayenesi düzenli yapılmayan 0-2 ay yavru kedilerde görülebilmekte. Ve kedilerde bu parazitlerin iştahsızlığa ve bunun beraberinde de halsizliğe neden olur. Bu durumun olmaması için yavru kedilerinizin düzenli olarak parazit muayenesini yaptırmalısınız.
Ağız ve Diş problemleri
Ağız mukozasındaki doku bozuklukları diş ve diş eti problemleri, ağız ve dildeki yaralar İştahsızlığın ve halsizliğin başlıca nedenleridir.
Tümör Ve Kanserler
İyi huylu ve kötü huylu olmak üzere pek çok tümör çeşidi bulunmaktadır. Bu tümörler özellikle orta yaş ve üzeri kedilerde görülür. İlk başlarda etkisini çok şiddetli göstermez lakin yavaş yavaş iştahındaki azalma artmaya başlar ve halsizlikte başta olmak üzere diğer semptomlar da görülmeye başlar.
Peki Ne Yapmalıyız?
İştahsızlık başta büyük bir sorun olarak gözükmese de, pek çok ağır hastalığın belirtisi olarak çıkmış olabiliyor. Ve kedi sahipleri bu durumun basit bir durum olduğunu düşünerek birkaç gün beklemeyi deniyor, iştahının kendi kendine yerine geleceğini düşünüyor. Aslında en çok yanlış yaptıklarımızdan biriside bu. Eğer kedinizde iştahsızlık ve halsizlik durumunun birden bire ortaya çıktığını düşünüyorsanız hiç vakit kaybetmeden en yakın uzman kişilerden destek almalısınız. Elbette iştahsızlık ve halsizlik problemi çok basit sebeplerden ötürü ortaya çıkabilir ama siz risk almadan sorunun çözümüne odaklanmalısınız.