Kedi dostlarımızın ağız kokularında bir sebep olabilir. Özellikle de kokuya sebep olabilecek bakterilerin dişlerde birikiyor olması, yetersiz hijyen, plak kaynaklı diş eti hastalıkları, solunum yolu enfeksiyonları, diş çürüklükleri, ağız yaraları, diş değişimi ve bunların yanında karaciğer hastalığı gibi durumlarda ağız kokusu oluşabilir.
Kedilerde Ağız Kokusu Durumu Normal mi? Kedilerde Ağız Kokusu Belirtileri
Minik patili dostlarımızda ağız kokusunda normallik, kokunun diş çıkarma eylemine bağlı olarak gelişiyor olması halinde söz konusu olabilir. Ağızda yer alan koku bir şekilde diş çürümesi ya da kronik bir farklı hastalığa bağlı gelişmekte ise durum normal değildir ve uzman veteriner hekimler tarafından tedavi gerektirebilir. Kedi dostlarımızda ağız kokusu durumunun bazı belirti durumları vardır. Özellikle de iştahsızlık problemi ortaya çıktıysa, kedi insanı yaladıktan sonra ağıda değil ama tükürükte hafif çürük kokusu varsa, normalde tüketilen mamadan çok daha az mama tüketiliyor ise, mama çiğnemede güçlük mü çekiyor? Dikkat etmelisiniz. iştahsızlık ile birlikte gelen halsizlik var ise, ağızdan salya akıntısı geliyor ise, kedi dostlarımızın ağızları kontrol edilmek istediğinde hemen kaçma eğilimi gösteriyorsa temelde yatan bir hastalık sebebi ile kedi dostlarımızın kötü ağız kokusu problemi yaşamasından söz edilebilir.
Kedi Diş Çürüğü
Kedi dostlarımızın diş çürüklükleri minik patili dostlarımızda ağız kokusuna sebep olabilecek durumlardan bir tanesidir. Tuykunma ile alınan mikroplara bağlı olarak genel sağlık durumunu etkileyen problemdir. KEdi dostlarımızın daima yumuşak yemekler ile beslenmesi ya da her zaman yaşma mama ile beslenmesi halinde ortaya çıkabilecek durumlardan bir tanesidir. Kedi dostlarımızın ağzında kötü ya da yoğun bir kokuya sebep olabilirler. Karbonhidratlı ya da şekerli gıdaların sürekli minik patili dostlarımıza verilmesi doğrultusunda bu koku etkisi gözlenebilir.
Kedi Ağız Yarası
Minik patili dostlarımızda ağız yaraları özellikle de tavuk kemiği, balık kılçığı gibi sivri uca sahip olan durumların kedi dostlarımızın damağına ya da diş etine batması sonucunda ortaya çıkabilecek problemlerdir. Bu yaraların kapanması sonrasında başka krnik hastalıklar ile minik patili dostlarımızın ağzında çıkan yaraların enfekte olması durumunda iltihap etkisi ile kötü koku durumu ortaya çıkmaktadır.
Lütfen herhangi bir durumda veteriner hekiminize başvurun.