Kedilerin tüyleri genel olarak kedi sahipleri tarafından bakımları konusunda en sıkıntılı konuların başında gelmektedir. Bunun için gerekli çözüm önerileri arama ve bulma konusunda oldukça fazla efor sarf edilmesinin yanında bakımları ve tüy dökülmesinin azalması açısından ekstra çaba da göstermektedir.
Kedilerin tüy uzunluğu, yoğunluğu ya da renkleri farklı tiplerde olabilir. Aynı anneden doğan kedilerin bile karakteristik olarak benze de dış görünüşleri birbirinden farklı olabilmektedir. Kedi tüyleri hakkında ilginç bilgiler ve farklı örneklemelere hazırsanız, konumuzun asıl detaylarına göz atalım.
Kedi Tüylerinin Özellikleri ve İlginç Bilgiler
Tüylerinin şekilleri iletişim amaçlı kullanılır. Kızgın ya da öfkeli olduğunda tüyleri kabarır. Bu durum kendini koruma ve diğer güçlü hayvanlara karşı da kendini savunma yöntemi olarak kullanılmaktadır.
Tüysüz olarak bilinen Sfenks, Bambino, Donskoy, Ukraynalı Levkoy gibi kedi türleri aslında tamamen tüysüz değildir. Gözle görülemeyecek kadar ufak tüylere sahip bu kedilerin çok ince bir tüy katmanız bulunmaktadır.
Kedilerin tüyleri sadece görsellik ve dış görünüş açısından onlara nitelik kazandırmaz. Dış etkenlere ve çevresel faktörlere karşı korunmalarına da fazlasıyla yardımcı olur. Dehidrasyona karşı kendilerini soğuk hava şartlarına ve sıcak havalarda güneşin yakıcı etkilerine karşı kendilerini korumalarında destek verir. Ayrıca darbelere karşı ilk koruma görevini üstlenir.
Ilıman iklimlerde kedilerin tüy dökümünün daha fazla olmasının sebebi de bu koruyucu etkilerine ek olarak bir çeşit kabuk yenileme gibi görülebilir. (Sonbahardan kışa geçiş ya da ilkbahardan yaza geçişler süresince)
Özellikle tüy dökme dönemlerinde kendilerini temizleyen kedilerin bir kısım tüyleri yutmaları ve midelerinde birikmesi sonucu topaklanma oluşması ve buna ek olarak sindirim sorunları yaşamaları beklenebilir. Bu konunun çözümü hakkındaki detaylı konumuza buradan ulaşabilirsiniz.
Kedi Tüyleri Hakkındaki Bilinen Yanlışlar
Kedilerin tüyleri belki de çoğu insanın sahiplenme konusunda geri adım atmasına neden olan başlıca husustur. Kedi tüylerinin en çok bilinen yanlış algısı alerji yaptığının düşünülmesidir. İşin aslı tam olarak öyle olmamakla birlikte alerji yapan kısım kedinin cilt yüzeyi ve salyası içerisinde bulunur.
Tüm bunlara ek olarak yutarsanız kist olmazsınız ya da gözünüze gelmesi durumunda sizleri kör etmez. Yutmanız halinde mideniz topaklanma ya da dolanma oluşmaz.
Kedi tüyleri herhangi bir hastalık taşımamakla beraber aşıları ve sağlık kontrolleri tam kedilerin insanlara bulaştırabileceği herhangi bir hastalık bulunmamaktadır.
Kediler her kustuğunda yuttukları tüyleri kusmaz. Kusma her koşulda önemsenmesi gereken bir durum olup yediği bir besinden ya da farklı bir hastalığın habercisi olacak şekilde size işaret veriyor olabilir. Mutlaka gözlem ve anormal davranışlarını kontrol etmelisiniz.
Evcil dostunuzda, aile bireylerinizde ya da kendinizde gördüğünüz normal olmayan sağlık durumlarını mutlaka uzman hekimler tarafından kontrol edilmesini sağlamalı ve acilen medikal tedavi gerekiyorsa buna başvurmanız olası bir sorunu önceden kontrol altına almanıza yardımcı olacaktır.