Bu konuyu biraz Pavlov'un zil deneyini biliyorsanız daha iyi anlayacaksınız. Koşulsuz şartlandırmaya dayalı bu deneyde her zil çaldığında yemek verilmesi köpeklerin salya akıtarak zile koşmasını sağladı. Deneyin ilerleyen sürecinden zil çaldığında yemek verilmemesine rağmen, köpek salya akıtmaya ve bir şey elde edeceğine şartlandı. Et burada uyarıcı rolünde olup, koşulsuz uyarıcı rolünde deneyde iş gördü.
Konumuza gelecek olursak, kediler “pisi pisi” sesine doğduklarından itibaren insanlar tarafından şartlandırılıyor. Köpeklerin çan sesine tepki olarak salya akıtmasına benzeyen bu durumda, bizler de bir kediyi severken, yiyecek verirken bu seslenmeyi kullanırız. Buna şartlanan kediler de iyi bir şey olacağını bildiği için buna karşılık veriyor. Başka ülkelerde de kedilere farklı şekilde seslenirler ve kedileri aynı şekilde onlara karşılık verir. Rusya "kis-kis-kis", Fransa "minou-minou-minou", Almanya "beez-beez-beez", İrlanda "psh-psh-psh" ve bizde konumuzun da başlığı olmak üzere pisi-pisi şeklindedir.
Kedimize doğduğundan itibaren farklı şekilde hitap edersek evcil dostumuz o şekilde şartlanacaktır. Kedilerin bu şekilde harekete geçmesi tamamıyla şartlı refleksin sonucudur. Bu şartlı refleks olumlu bir sonucu doğurduğu için kedilerin tepki vermesi mümkündür. Eğer ona pisi pisi dedikten sonra olumsuz bir harekette bulunursanız, kediniz bu duruma karşı kendisinin zor duruma düşeceğini bildiği için kendini koruma amaçlı kaçacak ya da sizden uzak duracaktır.
Pisi Pisi Kelimesinin Seslenme Gücü
Kedilerin duyma gücü ve algısı bizlerden fazlasıyla yüksektir. Kemirgenler yüksek frekansta iletişim kurmaya çalışırlar. Bu da avcıları olarak kedilerin doğal olarak bizlerden 3 kat daha fazla olarak bu frekans aralığına çıkabilmelerini sağlamıştır. Ona göre evrilen kulak yapısı, kulak kanalları ve kafa tasına sahiplerdir. Kelime içerisinde geçen harflerden “s” harfi çok fazla baskın ve dikkat çekici olduğu içinde bu kelimeye alışmaları ve tepki vermeleri çabuk gerçekleşir. Dikkat ederseniz bu kelimeyi kullandığınızda ikinci hecenin çok daha baskın ve vurgulu söylendiğini sesli şekilde tekrarladığınızda fark edeceksiniz. Pispis, kuskus, kıskıs birçok yabancı ülkede bu nedenle kedilere seslenme amacıyla kullanılmaktadır. Dikkat etmeniz halinde dünyada birçok farklı kültürün kedilere seslenme şeklinde “s” harfi baskındır. Bu kedilerin sesleri bizden yüksek duyma oranına bağlı olarak fazlasıyla komutvari ve ilgilerini çekicidir.