Bir çok hayvanda olduğu gibi kedilerde de duyma yetisi oldukça gelişmiştir. Öyleki bu özellik kedilere atalarının avcılık kişikileriden bu güne kadar aktarılmış genetik özelliklerdir. Kediler hangi sesleri duyar, duyma ses aralıkları nedir
Kedilerin kulakları çok gelişmiştir, sesin nerden geldiğini hatta kaynağını bile bulabilirler. Kedilerin duyma ses aralığı bizimkilere oranla 2 okav daha yüksektir. Yani bu durum bizim ses ötesi diye adlandırdığımız bizim duyamadığımız sesleri duyalarlar. Bu büyük ses aralığı, yarasaların uçarken cisimleri görmek için yolladığı ses dalgalarını bile duyabildikleri anlamına gelir. Farelerin ve diğer kemirgenlerin çıkardıkları düşük frekanslı tiz sesleri bile duyabilirler. Kısacası duyma frekansları oldukça düşüktür.
Kedilerde Duyma Bizdekinden Bir Kaç Kat Daha Gelişmiştir
Kedilerin ses üstü dalgaları duymasının yanı sıra, en pes seslerden tiz seslere kadar insanların duyduğu her sesi duyarlar. Kedilerin duyma aralığı 10 oktav arasındadır. Bu değer size bir şey ifade etmiyor olabilir ama, bu ses aralığı kedileri duyma konusunda diğer canlılardan daha üstün kılar. Kedilerin kafaları bizimkine oranla çok küçük olduğu için, duyma aralıkları daha tiz oktavlara doğru kaymış olduğu düşünülüyor. Bu sebepten ötürü tiz sesleri çok iyi duymaları marifet olarak kabul edilmese de, pes sesleri duyma kabiliyerleri olağanüstü şaşırılacak bir yetenektir. Kedilerin kafalarının boyutuna göre şaşırtıcı şekilde daha pes sesleri duymalarının sebebi kulak zarının arkasında ki rezonans odacıklarının normalden büyük olmasından ötürü olduğu düşünülüyor. Kedilerdeki bu rezonans odacıkları diğer memelilerde gözükmeyen sıra dışı bir yapıya sahiptir. Yani kedilerde, rezonans odaları birbirine bağlı iki ayrı bölmeden oluşmaktadır. Böylece kulak zarını titreten ses aralıklarıda artmaktadır.
Kulaklarının Avlanmalarındaki Artıları
Kulak kepçesi adı verilen, kulağın görünen dış kısmının muazzam şekli gelen sesin yaklaşık olarak ne kadar yükseklikte olduğunu anlamalarına yardımcı olur. Öncelikle kulak kepçesinin içerisideki oluklar kulağı sertleştirip kulağın sert ve dik durmasını sağlar aynı zamanda, kulak kanalına giren seslerinde değişmesini sağlar. Bu değişiklikler sesin kedinin bulunduğu konumdan ne kadar aşağıda veya yukarıda olduğuna göre farklılık gösterir. Kedilerin beyni ise bir şekilde bu farklılıkları ayırt eder ver çözümler. Kedilerin kulakları aynı zamanda bir yükseltici olarak görülebilir. Kediler bu üstün duyma kabiliyetlerini sahipler ancak bu duyma avantajını genelde, avcılık yetenekleri için değilde, daha çok diğer kedilerin seslerini duyabilmek için kullanırlar. Burum daha çok çifleşme döneminde birbirlerini bulmalarını yaramaktadır.