MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Kedilerin Gözleri Neden Sulanır? Ne Yapmalıyım?

16.09.2021 10:45:22

Kedilerin Gözleri Neden Sulanır? Ne Yapmalıyım?

Kedi sahipleri hayvan severlerimiz zaman zaman kedilerinin gözlerinin sulandığını gözlemler. Göz sulanmasının birden fazla sebebi olabiliyor. Kimi zaman toz kaçması gibi basit bir sebeple görülürken, kimi zamanda tedaviye alınması gereken duruma dönüşebiliyor. Her ne kadar kedilerde göz yaşarması dostlarımızın duygusal tepkilerinin bir parçası olarak değerlendirilse de işin aslı kedilerde göz sulanması tamamen fizyolojik bir süreç olma niteliği taşır. Gözyaşı salgısının bir diğer görevi de enfeksiyonlarla savaşmaktır. Kedilerin gözlerine karşı herhangi bir tehlike söz konusu olduğunda vücut doğal savunma mekanizmasını harekete geçirerek kedilerde göz sulanmasına yol açabilir.

Kedilerde Göz Sulanması ve Alerji

Kedilerde göz sulanması sebeplerinde ilk akla alerjilerin gelmesi normaldir. Alerji kedilerde bir hayli yaygın görülen sorundur. Bu durum gözü temizlemek için kedilerde göz sulanmasını yapabilir. Ancak en kesin çözüm için kedilerde göz sulanması nedeni olan problemin tespit edilebilmesi için veteriner hekimlere başvurmaktır.

Epifora

Kedilerde göz sulanması bazı durumlarda aşırıya kaçabilir. Kedi gözünde aşırı akıntı oluşumu epifora olarak adlandırılır. Gözyaşı kanalları yolu ile gözlerden buruna drenaj sırasında sorun çıktığında ya da aşırı gözyaşı üretimi olduğunda epifora gündeme gelebilmektedir. Tedavisi de epifora oluşumuna neden olan unsur doğrultusunda planlanmaktadır. Epifora kedileri, genellikle, çok rahatsız eden bir durum olmamakla birlikte göz çevresinde yer alan tüylerde renk değişimlerine neden olabilmektedir. Bir hastalıktan ziyade semptom olarak değerlendirilmesi gereken epifora aşırı gözyaşı akıntısına ek olarak cilt enfeksiyonu, gözlerin alt ve köşe kısımlarında nem, hoş olmayan bir koku ve göz çevresinde kırmızı kahverengi renk değişimi gibi şikayetlere yol açabilir.

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu

Kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonları göz yaşarmasına neden olabilir. Büyük çoğunlukla virüsler nedeniyle ortaya çıkan bu durumda kedilerde göz sulanmasına ek olarak hapşırma, burun akıntısı, ateş ve halsizlik gibi rahatsızlıkların oluşması da mümkündür. Bu süreç içerisinde veteriner hekiminize danışabilir tedaviyi başlatabilirsiniz.

Kedilerde göz sulanması nedeni enfeksiyon olduğunda veteriner hekimler çeşitli damlalar ve ilaçlarla bu sorunun giderilmesini sağlarlar. Kedilerde göz sulanması sebepleri alerjiler ise alerjenlerin belirlenmesi ve gerektiğinde göz damlaları kullanılması gerekebilir. Neden epifora ise epifora nedenine göre hem ilaç hem damla hem de cerrahi tedaviler gündeme gelebilir. Kedilerde göz sulanması belli ölçüde gerçekleştiğinde normal bir durum olarak kabul edilir, ancak dikkatli olmakta fayda vardır.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar