Çoğu zaman evcil dostlarımızın ağzından gelen dayanılmaz kokuya şahit olmuşsunuzdur. Yediği mamanın da öneme sahip olmasının yanında ağız bakımı ve sağlığının etkisi yüksektir. Genelde kedi sahipleri ağız ve diş sağlığı açısından rutin bakım yapmamaktadır. Rahatsız edici kokuların temel sebebi diş hastalığının işareti olabilir. Diş bakımı yapılmayan kedilerin ağzında biriken bakteriler zamanla bağışıklık sisteminin düşmesine dahi zemin hazırlayabilir. Günlük olarak kedilerinin dişlerinin fırçalanması teoride zor olsa da aynı tüylerinin taranması gibi haftada 2-3 kez tekrarlanacak şekilde alıştırılabilir.
Kedilerin genel sağlığı kontrol edilirken bakılan ilk bölgelerin başında dişlerinin sağlık durumunun olması da bu konuda ne kadar dikkatli olmamız gerektiğini göstermektedir. Kedilerin diş sağlığını korumak sadece düzenli veteriner ziyaretiyle çözebileceğiniz bir durum değildir. Dişlerini düzenli olarak kedilere uygun diş macunu, diş fırçasıyla fırçalamak ve rutin kontrollerini aksatmamakla mümkündür.
Kedilerin Dişleri Nasıl Fırçalanmalıdır?
Kedilerin diş fırçalamasının önemini ve sağlığına etkilerini anladık fakat nasıl adım atacağımız ve bu duruma kedimizi alıştıracağımız konusunda çekinceleriniz ve eksik bilgileriniz var ise yazımızın sonunda ne kadar kolay olduğunu kavrayacaksınız. Evcil dostunuzun diş yapısına uygun esneklikte, yumuşak yapılı bir diş fırçası ilk atmanız gereken adımdır. Bununla birlikte sadece kediler için özel ve onların ağız yapısına uygun bir diş macunu!
Şartlar ne olursa olsun diğer insan temizlik ürünlerini onlar üzerinde kullanmadığınız gibi bizlerin kullandığı diş macunlarını da onların dişlerini fırçalarken kullanmamanız dikkat etmeniz gereken durumların başında gelir. Onların ağız ve sindirim sistemine ciddi manada zarar verebilecek kimyasal maddeler içeren insan diş macunları bu konuda ilk uyarımız olacaktır.
- Evcil dostunuzun en yorgun ve oyun sonrası zamanında bu işlemi gerçekleştirin. Onu kucağınıza alın ve severek rahatlamasını sağlayın.
- Başını severken ağzını yavaşça açın. Bunu yapmadan önce diş fırçasını koklamasına ısırmasına ve korkulacak bir şey olmadığından emin olmasına yardımcı olun.
- Diş etlerinin altından aşağıya doğru diş aralarını da hedef alacak şekilde fırça hareketini gerçekleştirin.
- Diş fırçalarken mama artıklarının asıl hedefiniz olduğunu göz önünde bulundurun. Sıkılması ve agresif hale gelmesi halinde başka zaman tekrar deneyin.
- Diş macunun kokusu ve tadı onlar için cezbedici gelecektir. Önce bunun tadına bakmasını sağlayın. Unutmayın ki bizler gibi ağızlarının çalkanma ihtiyacı yoktur. Diş fırçaladıktan sonra kalanı zaten yutmak zorundadırlar.
- Diş fırçalama işlemini tamamlandıktan sonra su içmesi konusunda teşvik etmeniz ağzının çalkalanması açısından onlara yardımcı olur.
- Günlük olarak fırçalama şansınız çok düşük olacağı için bu işlemi haftada 1-2 kez tekrar etmeniz bakteri oluşumunun engellenmesi açısından faydalı olacaktır.