Can dostlarımızda görülen birden fazla parazit türü vardır. Kedilerin bazı dönemlerinde maalesef ki kancalı kurt, tenya ya da yuvarlak kurt gibi iç parazitlere kaldığı bilinmektedir. İşte bu bahsettiğimiz parazitler genel olarak yavru kedi dostlarımıza anne sütünden geçebileceği gibi bir de yetişkin kedi dostlarımızda solucan yumurtası ya da solucanların bulaşmış olduğu yiyecekleri tüketmesi ile geçmektedir. Bir kedi dostumuzun solucan alabilmesi çok basittir. Bu sebep doğrultusunda erken teşhisin hızlı bir şekilde yapılıyor olması ve en doğru bir şekilde tedavi uygulanması çok önemlidir.
Kedime Parazit Nasıl Geçer?
Kedi dostlarımıza genel olarak solucan gibi yapılar yumurta ve enfekte olmuş dışkı ile temas sonucunda geçmektedir. Can dostlarımız oldukça temiz hayvan olmaları sebebi ile sürekli patilerini ve kendilerini yalaması ile bu yumurta ya da dışkı parçalarını yutmaktadırlar. Bununla birlikte bazı küçük kemirgenleri avlayan kedi dostlarımızın, avlamış olduğu bu kemirgenlerin kas dokusunda yaşayan solucanları da vücutlarına alma ihtimali çok yüksektir.
Kedilerde Parazit Belirtileri Nelerdir?
Can dostlarımızda parazit belirtileri iki farklı ana kategoride incelenmesi mümkündür. Kedi dostlarımızda dış parazit ve iç parazit olarak farklılık gösteren bu duruma bir bakalım istiyoruz. Kedi dostlarımızda dış parazit belirtilerinden başlayacak olursak özellikle güçsüzleşen tüy yapısı, tüy sağlığı ile ilgili sorunlar, cilt sağlığı bozulması, kirli görünüme sahip kulak yapısı, alopesi yani Türkçe ifadesi ile tüy dökümü, kulaklarda siyah ya da kırmızı şekilde nota nokta kabuklanma durumu, tahriş olmuş cilt yapısı, cilt yaraları ve sürekli kaşınma hali görülebilmektedir. Elbette dış parazitlerin yukarıda saymış olduğumuz belirtilerine ke olarak başka hastalıklara da sahip olabileceğini unutmamalısınız. Kedi dostlarımızda oldukça yaygın görülen dış parazit durumlarından bir tanesi de piredir. Kedi dostlarımızın sağlık sorunu yaşamasına sebep olabilecek iç parazitlerden birisi olan tenyanın ara konağı olarak bilinir. İşte bu sebepler doğrultusunda dış parazitten sonra iç parazit görülmesi de olasıdır.
Ayrıca iç parazit belirtilerine de bakalım istiyoruz. Kedi dostlarımızda iç parazit sebeplerinden birisi iştah artışı olabileceği gibi bununla birlikte dışkıda kan, anoreksiya, anüs ya da çevresini şiddetli şekilde temizleme davranışı, normal bir şekilde beslenmesine rağmen kilo kaybı, öksürük, kusma, ishal, nefes alırken zorlanma durumu, karında şişlik, halsizlik şeklinde ifade edilmektedir.