MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Kedilerdeki Kulak Hastalıkları Ve Tedavi Süreci

21.08.2020 12:36:09
Bir önceki yazımızda kedilerde sık karşılaşılan hastalıklaklardan bir tanesi olan göz akıntısı probleminden bahsetmiştik. Bu yazımızda ise bir diğer sık karşılaşılan problemlerden olan, kedilerde kulak hastalıkları ile igili sorunlara değineceğiz.
 
Kedilerde sıklıkla karşılaşılan sorunlardan bir taneside kulak yolu iltihaplanmaları. Özellikle de kedinizin kulağından ağır bir koku geliyorsa, büyük ihtimalle kulak enfeksiyonu ile karşı karşıyasınız demektir. Bu durumun en temel sebeplerinden biriside, kulak bakımının ihmal edilmesi ve veteriner kontrolleirinin düzensiz olması olarak görebiliriz.
 

Kulak Enfeksiyonu

Kedilerde kulak enfeksiyonu ile karşı karşıya kalındığını anlamak için öncelikle hemen veteriner hekime danışılmalıdır. Veterinerin kullanacağı otoskop adında ki bir cihaz sayesinde kedinizin kulağının içerisi incelenerek, kulak içeriside herhangi bir bakteri, parazit, mantar gibi zararlı mikropların olup olmadığı kontrol edilir. Eğer bu cihazla da sonuç alınamıyorsa derhal röntgen çekilir, ve konu hakkında detaylı bir bilgiye sahip olmuş olursunuz. Tüm bunlar sanki sancılı bir süreç gibi dursa da aslında tedavisi mümkün ve kolaydır. Tedavi sürecinde veterinerin vereceği antibiyotikler ve antiparazit ilaçları kullanılabilir. Burada ki en önemli ve unutulmaması gereken unsurlardan bir tanesi şüphesiz ki tedavi için geç kalmamanız. Kediniz ile ilgili  bir sorunla karşılaştığınız zaman derhal veterine hekime başvurun. Geç kalındığı taktirde sürecin ilerlemesi ve kedinizde sağırlık hatta yüz felci gibi kötü sonuçlarla karşılaşılması muhtemel bir durum olacaktır.
 

Enfeksiyon Hangi Sebeplerden Ötürü Oluşur?

Kedilerde kulak enfeksiyonları iki tip olarak ayrılabilir; Orta kulak ve dış kulak. Kedilerde kulak iltihabına neden olan başlıca sebepleri şu şekilde sıralayabiliriz
-Kulak kanalında biriken bal mumu
-Gıda veya polene karşı olan alarji
-Otoimmün (Bağışıklık sistemi hastalıkları) hastalıklar
-Kulak kanalı içerisinde oluşan tümörler
-Yırtılan kulak zarı
-Kulak temizliğinin eksik yada yanlış yapılması
-Çevresel faktörler (Tahriş edici maddeler)
-Diyabet 
-Fıv (Kedilerde görülen aids hastalığı) yada lösemi gibi hastalıklar
Orta kulakta ki iltihaplanmalarda, dış kulakta oluşan enfeksiyonların zamanla ilerleyerek orta kulağa ulaşması sonucu oluşur.
 

Tedavi Süreci

Öncelikle veteriner hekime başvurmalısınız. Veteriner hekim gerekli kontrolleri yapacaktır ver kulak enfeksiyonu tanısı sonucu size büyük ihtimalle merhem veya kulak damlası verecektir. Kedinizin dış kulağında bir şey yok fakat orta kulağında bir sorun var ise eğer, oral tedavi ve enjeksiyon yöntemiyle antibiyotik alımı uygulanabilir. 
Ayrıca kedinizin kulağının içinin pembe tonlarında ve temiz olmasına önem verin. Tedavi süreci içerisinde size kulak damlası önerildi ise kedinizi nazikçe alın ve kulağını hafif kaldırarak damlayı damlatın, damlanın kulak yolundan içeri gidebilmesi için hafif masajlar yapabilirsiniz.
 

Kulak Temizliği

Kedinizin kulaklarını sürekli temiz tutmanız gerekmektedir. Kedinizin kulağının iltihaplanmaması ve daha kaliteli bir yaşam sürebilmesi için kulak temizliğini aksatmamanız çok önemlidir. Buraya tıklayarak kulak temizliği için özel olarak üretilen ürüne göz atabilirsiniz.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar