MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Kedilerde Yaş Tahmini Nasıl Yapılır?

13.11.2020 12:52:52

Kediler binlerce yıldır bizlerle iç içe fakat yaşı ve bunu hesaplama konusunda eğer doğumuna şahit olmadıysak kesin olarak bir tahminde bulunmamız güç oluyor. Bakımı ve sağlıkları konusunda birçok bilgiye sahip olsak da yaşları konusunda tahmin yapma ve yaşını öğrenme konusunda bazı fiziksel özelliklere dikkat ederek net olmasa da buna yakın sonuçlar çıkartılabilir.

Yaşını kesin olarak nokta atışı yaparak bulmanız güç fakat bu durumu birkaç farklı kriteri göz önüne alarak değerlendirdiğinizde mükemmele yakın bir yaş tahmini çıkarabileceğiniz konusunda da şüphe duymuyoruz. Tamamen fiziksel özelliklerine bakarak kedilerin yaş ya da yaş aralığı kendini az çok göstermektedir. Bu konuda çok tecrübeli değil ya da veteriner hekim değilseniz onlar kadar başarılı bir sonuç çıkaramayabilirsiniz ama endişelenmeyin zamanla siz de bu konuda doğru tahminler yapabilirsiniz.

Tüy Yapısındaki Değişim

Kedilerin tüy yapısı doğduklarından itibaren değişkenlik gösterir. Genelde ilk doğduğundaki yavru tüyleri büyüdükçe gözle görüşür bir değişim gösterse de yetişkinlik ve yaşlanma evresine doğru da fikir verebilecek kadar değişim yaşanır. Genç kedilerin tüyleri yumuşak bir yapıya sahipken yaşlandıkça bu tüy yapısı çok daha sık ve kalın bir hal alabilmektedir.

Kas Yapısına Bağlı Değişim

Kedilerin yaşını anlamak olduğu yaşa bağlı olarak farklı bir fiziksel kontrol gerektirmektedir. Belirli bir yaş aşmış kedinin yaşını örneğin diş yapısından anlayamayabiliriz. Kedilerin kas yapısı bu tip durumlarda yaşını ortaya çıkarmada güzel bir kıstastır. 7-8 yaşına kadar ki kedilerin sırt ve bacaklarındaki kas grupları dokununca dahi gücünü hissettirir. 10 yaşından büyük yaşlı grubuna girmiş kedilerin ise kas kütlesinde elle tutulur bir azalma kendisini fark ettirecektir. Ayrıca derisinde sarkmalar ve güç isteyen hareketleri gerçekleştirmede zorlanma da tahmin yürütürken işinizi kolaylaştıracaktır.

Diş Yapısındaki Değişim

Diş bakımına bağlı olarak yaş tahmini en sık kullanılan yöntemlerden birisidir. Yetişkin kedilerin toplam 30 yavru kedilerin ise 26 dişe sahip olması bu konuda düzgün bir tahmin yapılabilmesini sağlar. Kediler dişsiz doğmamakla birlikte bir süre sonra süt dişleri dökülerek yerlerine normal dişleri çıkmaktadır. 3-5 aylık süre arasında süt dişleri dökülür ve 6-7 aylık süre zarfına kadar yetişkinlik dişlerine geçiş yaparlar. Diş kayıpları başlayan kedilerin 10 yaşına ulaştığı tahmin edilir. Dişlerindeki leke ve tartar oranına bağlı olarak da 5-10 yaş arası olduğu düşünülmektedir. Tek tük dişlerinde lekeler var ise 1-2 yaş aralığı ve lekelerin yanında tartar oluşumu da başladıysa 2-5 yaş aralığında olduğu düşünülebilir.

Göz Yapısı ve Yaşa Etkisi

Diğer verdiğimiz bilgiler ışığında çok da kesin sonuç vermese de diğer tahminlerle birlikte bu konuyu da göz önüne alın. Biz insanlarda olduğu gibi göz kenarlarında hafif çukurlar oluşabilir ve bu bölge çatlaklarla kendini iyiden iyiye belli eder. Bu durum genelde 10 yaş üstü kedilerde sık karşılaşılır. Genç ve sağlıklı kedilerin göz bebekleri canlı ve ışıl ışıldır. Gözleri pürüzsüz ve irisleri tertemiz durur.

Tüm bu bilgiler tamamen fikir verme amaçlı olup sizlere kesin bir yaşı veremez. Yaş aralığı tahmininde bulunmanız açısından son derece faydalı olup yine de kedinin ırkı beslenmesi ve yaşadığı ortama bağlı olarak değişkenlik göstererek yanılma payı olduğunu gerçeğini gör ardı etmemelisiniz.  Sokak kedilerinin genelde 10 yaş üzerini hatta 5 yaş üzerini bile zor görebildiği düşünüldüğünde onların ne kadar zorlu ve çetin şartlardan geçtiğini tekrar hatırlatmak isteriz.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar