Viral hastalıklarda biz insanlar gibi sokakta yaşayan ve evcil kedileri fazlasıyla etkileyebilmektedir. Genetik olarak bazı hastalıklara dayanıklılıkları zayıf olabileceği gibi gerekli korunma ve kontroller sağlanmadığı taktirde çok sağlıklı olarak düşünülen kedi kısa süre içerisinde herhangi bir viral hastalık yaşayabilir. Bu sebepledir ki aşı takvimi veteriner kontrolünde aksatılmadan yapılmalıdır.
Sokak ve Evcil Kedilerde Görülen Yaygın Viral Hastalıkları
Bağışıklık Sistem Yetmezliği
İnsanlarda da sık görülen lentivürisün sebep olduğu ölümcül bir hastalık çeşididir. İmmün yetersizlik yani bağışıklık sistemiği yetersizliği olarak da bilinen bu durum aynı aids gibi enfekte olmuş başka bir hayvandan kan yoluyla bulaşır. Çiftleşme dönemi ve kavga esnasında birbirlerine bulaştırma ihtimalleri çok fazladır. Ölümcül bir hastalık olarak genelde kısırlaştırılmaları ve bilinmeyen yabancı kedilerden uzak durulmalıdır.
Kedi Calicivirus
Solunum yolu problemlerinin yarıya yakın oranda sebebi bu virüs tipidir. Ölümcül viral hastalıklardan biri olup ateş, tükürük salgısının artması, sık hapşırma, iştahın gözle görülür şekilde azalması gibi belirtileri vardır. Bunun yanında ağızda kabarcıklar görülmektedir. Zaten hastalığa yakalanmış kedilerin dışkısı ve tükürüğü yoluyla başka kedilere yayılmakta olup düzenli aşı yapılması elzemdir.
Kedi Gençlik Hastalığı
Tesir gücü ve etkisi oldukça yüksek olan bu hastalık öldürücüdür. Çok az kedinin bu hastalıktan iyileşip yaşamına devam edebildiği bilinmektedir. Hastalığı yaşayan başka kedilerin vücut salgılarından geçmesi muhtemel olarak bu durum karşısında özellikle yaşını henüz doldurmamış kedileri etkiler. Zamanın aşı ve veteriner kontrolü kedinizi koruyabilmektedir. Erken teşhis de bu tip hastalıklarda iyileşme şansınızı bir miktar artırmaktadır. Ateş kusma ishal aşırı sersemlik gibi belirtileri bulunmaktadır.
Üst Solunum Yolları Enfeksiyonu
İlk 2 ay bağışıklık sistemi tam güçlenmemiş kedilerde görülebilir. Solunum sistemini etkileyen bu kedi viral hastalığın etkileri ve belirtileri biz insanlara benzer. Tükürük ve salgı yoluyla bulaşmakta olup aşıların tam olması sağlıklı ve kaliteli beslenme sayesinde vücut dirençlerini yukarılara çekebilirsiniz. Yaygın olarak üst solunum enfeksiyonu geçiren kediler ateş, iştahta azalma, burun akıntısı ve hapşırmayla karşı karşıya kalır.
Lösemi
Fazla kedinin bulunduğu ortamda ve yavrularda çok sık rastlanmaktadır. Bulaşma hızı ve etkisinin ölümcül olması nedeniyle dikkat edilmesi gereken kedi rahatsızlıklarının tepesinde yer almaktadır. Vücut salgılarıyla doğrudan bulaşan bu hastalık hasta bir kedi ile sağlıklı bir kedinin etkileşim içine girmesiyle bulaşır. Ayrıca tuvalet hapşırma yoluyla da bulabilmektedir. Virüsün en tehlikeli kısmı ise uzun kuluçka süresidir. 1 aydan 3 yıla kadar kuluçka dönemi olabilir.
Kedilerin yaşadığı viral hastalıklar dikkat çekmeden sessiz ve çoğu zaman ölümcül olabilir. Kedinizin karakterine bağlı olarak karakterini ve hareketlerini en iyi siz analiz edebilirsiniz. Olası bir rahatsızlık yaşadıklarında sizlere bir veya birkaç işaret vereceğinden hal ve tavırlarında göreceğiniz bir değişiklik karşısında veteriner kontrolünü ihmal etmeyiniz. Aşılarının zamanında yapılmaması ise üzücü sonuçların ortaya çıkmasıyla sonuçlanabilir.