Dökülme durumu, tüylerinin uzunluklarından bağımsız olarak bir kedi dostumuzun hayatında oluşan doğal ve oldukça normal bir süreç için söylenebilir. Kedi tüylerinin büyüme döngüsü her bir tüyün dinlenmesine, uzamasına, ölmesine ya da ardından dökülmesine bağlı olmakla birlikte kedi dostlarımızın baız dönemlerde daha fazla tüy dökmesi ile ilişkilidir. Bunun normal bir durum olduğunu unutmamalısınız. Kedi dostlarımızda tüy dökme durumu, büyük ölçü içerisinde kedi dostlarımızın gün içinde gün ışıklarına maruz kalması ile de ilişkilidir. Açık alanlara direkt olarak erişimi olan kedi dostlarımız tipik ve normal olarak yıl içerisinde iiki kez tüy dökmektedir. İlkbahar aylarının en başında sıcak yaz aylarına hazırlanabilmek adına kışın ihtiyaç duyulan kalın tüyler dökülmektedir. Sonbahar mevsiminde ise soğuk kış ayında oluşan hazırlık maksadı ile kalın tüylerin çıkması adına var olan tüylerin de dökülmesi gerekmektedir.
Oldukça Doğal Bir Süreçtir
Kedi dostlarımız doğal olarak tüy dökmektedirler. Bu durum, tüylerinin mevsime geçişlnde yeni düylerin gelmesine yardım etmektedir. Tüy dökme süreci, tüy liflerinin kedi vücudunda oluşan doğal yaşam döngüsü ile ortaya çıkacak bir sonuç olarak görülebilir. Tüy döküm süreci, tüylerin uzunluğu, yoğunluğu ve kalitesi gibi faktörlere de bağlı olarak değişmektedir. Kedi dostlarımızın bkaımı, kedi beslenmesi ve stres seviyesi gibi faktörler de tüy dökme miktarını etkileyebilir. Kedilere bakan kişiler, tüy dökmenin normal olduğunu ve bu süreci kolaylaştırmak için düzenli olarak tüylerini taramaları gerektiğini unutmamalıdır.
Ayrıca, bazı kedi dostlarımız çok daha fazla tüy dökerken, diğerleri daha çok daha az tüy döker. Bunun ana sebebi, kedi türleri, yaşı, cinsiyeti, hormonal durumu, mevsimsel etkiler ve bazı hastalıklar gibi birçok faktör olabilir. Kedi sahipleri, kedi beslenmesi, su ve vitamin ihtiyacı, egzersiz ve uyku düzeni gibi kedi bakımı konularına da dikkat etmelidir.
Kedilere bakan bir kişi iseniz kedi dostlarımıın tüylerini tararken, tüylerinin dökülmesini azalmak adına kedi tüy tarama teknikleri kullanabilirsiniz. Tüy dökme sorununu önleyebilmek adına kedi dostlarımızı düzenli olarak veteriner hekime götürmelisiniz.
Kedi dostlarımız kendilerine bakım yapabilen canlılardır. Ancak ölü tüylerin daha rahat dökülmesi adına bizlere ihtiyaç duyabilirler. Uzun tüylü kedi dostlarımız göğüs, göbek, arka bacaklar, kuyruk ve kuyruk tabanında bulunan tüylerde kıtıklaşma meydana gelebilir. Tüy kıtıklarının önlenebilmesi adına bu bölgelerin düzenli şekilde haftada birkaç kez taranması önemlidir.