Kedilerde Pencere ve Balkondan Düşme
Ev kedilerinde yaz aylarında sıklıkla yaşadığımız açık pencere veya balkonlardan düşme problemi ne yazık ki üzücü olabiliyor. Yaz aylarında balkon pencere açmaya mecbur kalabiliyoruz. Haliylen kedilerimiz de meraklı canlılar olduğu için dışarda gördüğü bir kuş, ışık veya bir ses onu pencereye yöneltebiliyor. Düşeceğini anlamayan kediler fazla sarkıntı sonucunda aşağı düşebiliyorlar. Bu durum ile karşı karşıya kalmamak için alınması gereken tedbirleri çok geç almadan almaya başlamalıyız.
Yüksekten Düşme
Toplum arasından kediler hakkında doğru bilinen çok büyük bir yanlış var. Bu da ayakları üzerine düşen kediler ne yüksek de olsa yaralanmayacaklarıdır. Aslında, birçoğu bu gibi olaylar nedeniyle yaralanıyorlar. Bu da hemen anlaşılmıyor. Örneğin; bir gün önce yüksekten atladığını gördüğünüz kedi, birkaç gün sonra topallayabiliyor. Bu nedenle kediler yüksekten düştüklerinde burkulmalar, kırık kemikler, kafa travması ve göğüs veya karın yaralanmaları meydana gelebilir.
Düşmeden Sonra Yaralanma
Kedilerde düşme sonrası aldığı hasarlar hemen görülmeyebilir. Bundan dolayı kedinizi birkaç gün detaylıca gözlememeniz gerekmektedir. Bazı hasarlar hemen kendini gösterirken bazıları daha sonra ortaya çıkabiliyor. Bu sebeplerden dolayı bir şey olmadığı kanısına varsanız bile biraz gözlemlemeniz daha iyi olacaktır.
Yaralanma Belirtileri Nedir?
Yürümek istememesi, ayakta durmakta zorlanması, topallama, garip yürüyüş, yemek yeme zorluğu, nefes alıp vermede zorluk gibi belirtileri olabilir. Bu durumlarda bilgi sahibi olup ilk müdahaleyi yaptıktan sonra en yakın veteriner hekiminize gitmeniz gerekmektedir.
İlk Yardım Nasıl Yapılır?
Bu durumlarda tabi ki yardım ve tedaviyi veteriner hekimi yapmalıdır. Ancak hekiminize gitmeden sizin de birkaç kontrol yapıp müdahale etmeniz gereken durumlar olabilir. Bundan dolayı ön bir bilgiye sahip olmanız şiddetle tavsiye edilir.
Solunum Kontrolü
İlk yapmanız gereken kedinizin solunumunu kontrol etmenizdir. Kedinizin nefes alıp vermesini gözlemleyin. Solunum yapmakta zorlanıyorsa olabildiğince nefes almasını ve hareketsiz olmasını sağlayın. Hareket etmesi durumunda şayet hasar aldıysa kaburga kemiklerini kırabilir. Solunum problemi olan kedilerin çok dikkatli taşınması gerekmektedir.
Kanama Kontrolü
Eğer kedinizde kanama var ise temiz havlu ile tampon yapabilirsiniz. Kanamalar bu şekilde kısa süre içerisinde durur. Ancak acilen hekiminize başvurun. Gerekli tedbirlerin alınmasını sağlayın.