Evcil dostlarımız da birçok sebepten dolayı insanlara benzer rahatsızlıkları yaşayabilmektedir. İnsanlarda öksürük genelde gribal enfeksiyona bağlı bir rahatsızlığın belirtisi olabilirken, kedilerde çok daha ciddi ve ölümcül hastalıkların belirtisi olabilmektedir. Öksürük sadece kendi sorun olmasından ziyade kalp ve kan damarları üzerindeki hastalıklardan ya da solunum sistemi rahatsızlıklarından dolayı ortaya çıkmaktadır. Uzun süre öksüren kedinin çok daha ciddi hastalıklara yakalandığı konusunda şüphe duymak ve tedavisinin üzerine düşmek oldukça önem arz eden ve veteriner desteği alınması gereken bir kriterdir.
Kedilerde Öksürük Nedenleri Nelerdir?
Astım: Solunum yolu hastalıklarda kedilerde en sık görülen rahatsızlık biçimidir. Yanında tütün ve tütün ürünlerinin kullanılması, parfüm, oda kokuları, polenler, kedi kumunun pis kalması, aşırı kilo ve stres kaynaklı ortaya çıkması muhtemeldir. Zorlu öksürükler astım belirtisi olabilir ve hızla müdahale edilmediği taktirde çok daha ileri seviyelere geçebilir.
Alerjik Reaksiyonlar: Öksürük alerjik sebepli ise buna neden olan şeyleri tespit etmeniz gerekiyor. Devamlı öksürüğüne neden olacak olan bu durum onun güçsüz, halsiz ve hastalık bir hale geçmesine neden olabilir.
Akciğerlerde Mantar Enfeksiyonu: Burun boşluğunda bulunan ve akciğerlerinde bulunan mantar enfeksiyonlarının en çok dışarı gösterilen belirtisi öksürüktür. Mantar sadece cilt ve vücut üzerinde olmamakla birlikte enfeksiyona neden olabilen bir durumdur.
Akciğer Kanseri: Kanserin en ciddi belirtilerinden birisi olan öksürük kedilerin akciğerinde bir sorun olabileceğinin işaretidir.
Enfeksiyonlar: Bakteriyel ve parazit bazlı rahatsızlıklar evcil dostlarımızda öksürüğe neden olabilmektedir. Bunların yanında solunum yollarına kaçan herhangi bir cisim ya da mama dahi öksürüğe neden olabilir. Bu konuda da dikkatli olmak gerekir.
Kedilerin Öksürükten Korunma Yolları
Kedilerin çok fazla vakit geçirdiği ve yaşam alanları olan bölgelerde oda kokusu ve aşırı parfüm kullanımından kaçınılması oldukça uygun bir davranış olacaktır. Ayrıca tüm bunların yanında öncelikle kendimiz ve çevremizdeki için sigara kullanımı azaltmalı ve elimizden geldiği kadar kullanmayan kişilerin ve evcil dostlarımızın yanında kullanmamaya dikkat etmeliyiz.
Düzenli olarak tuvalet kabı ve rutin kum temizliğine oldukça özen göstermeliyiz. Eğer evcil dostumuzun parfüm kokusuna alerjisi ve öksürüğünü tetikleyici bir durum görüldüğü taktirde kokusuz kedi kumları da tercih edilebilir. Aşılarını, iç ve dış parazit uygulamaları günleri geldiğinde aksatmadan ve eksiksiz şekilde veteriner gözetiminde gerçekleştirmek de öksürük ve öksürüğe bağlı rahatsızlıklara karşı kedimizi güçlendirecektir. Kedilerimizin çok aşırı beslenip, kilo almaması adına düzgün bir diyet uygulamak da birçok hastalığa karşı yakalanma oranını ciddi derecede düşürecektir. Kesinlikle %100 öksürük ve buna bağlı hastalıkların önüne geçebilecek şeyler olmasa da yakalanma oranını büyük ölçüde azaltacaktır.