MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Kedilerde Mide Rahatsızlıkları Neden Olur?

17.03.2022 15:29:41

                                          Kedilerde Mide Rahatsızlıkları

Kedilerimizde mide sorunlarının en yaygın sebepleri, tüy ve kürklerinde ki pislikleri yutmalarından dolayıdır. Kediler gün içerisinde kendilerini temizlemek amacıyla vücutlarını yalayıp dururlar. Bu nedenden tüylerinde ki kir ve bakteriler ağız yoluyla enfekte olur. Kusmaya yol açan bu sorun yün, iğne ve iple oynamak öğürme veya kusmayla ilişkili yabancı madde yan etkilerine yol açar. Evcil dostlarımızın bağırsakları da bu sağlık sorunlarından etkilenmiş ise, çoğunlukla kusmanın yanı sıra ishali de başlamakta olur.

Kusma

Kedinin kusmasının birçok sebebi vardır. Bazı nedenler ikincildir fakat diğerleri yaşamlarını oldukça tehdit edici niteliktedirler. Basit bir kusma genellikle önemsiz olabilir, sürekli kusma ise daha endişe vericidir. Bazı kediler kustuklarında çok sesli olurlar, ulurlar veya acı çektikleri için çığlık atarlar. Genel olarak bu kedi özelliği olup bu sorunun ciddiyete bindiğinin farkında olunması gerekmektedir.

Akut Kusma

Kedilerimizin doğal olarak tüy topakları bazen de kurt gibi midede olmaması gereken maddeleri kusarlar. Salyalarını akıtmayla başlayan kusma genellikle hareket bulantısı sonucudur.

Tedavisi

Eğer bu sorunlar dışında kedimizin başka bir sağlık sorunu yoksa kusmalarından sonra 1-2 saat mama ve su içmelerini kesmeniz kedinizin midesini rahatlatmasına yardımcı olacaktır.

Aralıklı Kusma

 Bu sorunun sebebi ise yiyecek alerjisi, ülser veya tümör gibi metabolik hastalıklardan kaynaklı daha ciddi bir sağlık sorunu olabilmektedir. Aralıklı kusma birkaç günden fazla sürerse mutlaka veteriner hekime danışmanız önerilir.

Sürekli kusma

Tekrarlanan kusma basit bir mide irritasyonu (tahriş) veya hayati önemi olan engellerden kaynaklanabilir. Bu sebep ise veterinere gitmek için en önemli etkendir.

Projektil Kusma

Bu kusma yolu ise genellikle yediği besinin mideyi terk etmesinde zorluk yaşamasından kaynaktır.

Kan Kusma

Midenin veya ince bağırsağın ülsere, zehirlenmeye, yabancı madde yutmasına, tümör çeşitlerine ya da ciddi bir enfeksiyona işaretidir.

Kusmanın Tedavisi

Kedimizin kusmasının nedeni, ciddiyeti, kedimizin yaşı ve formuna bağlı olarak kusmadan sonra 4-24 saat arası yemek yeşimine engel olun. Sık sık az miktarda da olsa su verin. Yeniden yiyecek vermeye başlandığında, ufak, sık porsiyonlar halinde lezzetli, az yağlı, az proteinli yiyecekler, vermenizde fayda var.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar