Kedilerin en sık görülen ve oldukça sinir bozucu olan hastalıklarından birisidir. Kolay bulaşan ve yayılan bir cilt hastalığıdır. Mantar hastalığı ırk fark etmeksizin her yaştan kediyi etkileyebilmektedir. İnsanlara da bulaştığı görülmekte olup acilen tedavisinin başlanması gerekmektedir. Genelde mantar hastalıkları cilt ve tüy sorununa yol açmaktayken solunum rahatsızlıkları da görülmesi beklenebilir.
Nereden sahiplendiğiniz çok fark etmemekle birlikte evcil dostlarımızın sağlığı ve bakımı bizler için öncelik olmalıdır. Gerekli ön bilgilere sahip olup, gerektiği durumlarda uzman yardımı almaktan çekinmemeliyiz. Kedilerde mantar hastalığı belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz.
- Kaşınma
- Tüy dökülmesi
- Ciltte pullanma
- Derinin kalınlaşması ve aşırı yağlanma
- Halsizlik ve depresyon
- Lenf bezlerinin şişmesi
Yukarıda belirtilerden bir ya da birkaçının kedinizde görülmesi halinde çok vakit geçirmeden uzman bir veterinere görünmenizde fayda bulunmakta olup, problemin daha da ağır sorunlar yaşatmasının önüne geçebilirsiniz.
Kediler mantarı birbirlerine çok kolay bulaştırır. Birbirlerine sıklıkla sürtünmeleri ve yalamaları mantarın bir kediden başka kediye geçmesinin en büyük sebebidir. Eğer mantarlı bir kediniz var ise diğer kedi ve kedilerinizi ayırmanız çok faydalı bir hareket olacaktır. Yüz, sırt, kuyruk ve karnında görülmesi yüksek olan mantar hastalığı, halka şeklinde açıklık ve tüy dökülmesiyle hastalıklı bölgeyi belli etmektedir. Vitamin ve mineral eksikliği, kalitesiz mama kullanımı, hastalıklı kedi ile temas, mama değişikliği, kedinizin stres ve depresyona girmesi bu durumu tetikleyebilir.
Sahiplerine sürtünmeyi çok sevdikleri düşünüldüğünde sahiplerine bulaştırmaları da çok kolaydır. Yanlış teşhis ve ilaç kullanımı ise sıkıntıyı daha da geri dönülmez hale getirebilir. Bu sebeple dikkatli olmalı ve uzman yardımı alıp sorunu kalıcı olarak çözüme kavuşturmak gerekir.
Kedilerde Mantar Tedavisi
Enfeksiyona neden olan mantarın türü tespit edilmelidir. Uyuz ve egzama hastalıklarıyla oldukça fazla karıştırılmaktadır. Veteriner hekim bu konuda gerekli yönlendirmeyi yapıp, krem, merhem, iğne, oral haplar reçete edebilir. Beslenmesine ve kullandığı eşyaların temizliğine su süreçte ekstra dikkat edilmeli ve kısa sürede toparlamaya çalışması için vitamin ve mineral desteği yapılmalıdır. Bu hem tedavi sürecine yardımcı olurken evde başka kediniz var ise onların korunması ve ileride mantar hastalığının tekrarının önüne geçmek adına önemlidir. Ayrıca kendi bildiğiniz yöntemlerin yanlış olabileceğini asla unutmayın. Her cilt hastalığı mantar olmayacağı gibi her hastalığın çözüm aşamaları da aynı değildir. Bu tip hastalıkların zamana bağlı olarak ilaçları veterinerler tarafından sizlere mutlaka önerilecektir.