Evlerini bir kedi ile paylaşan birçok hayvansever kedi dostlarımızın kusmasına alışmış olmalılar. Kusma önemsiz ya da ufak bir nedenden kaynaklanabileceği gibi çok ciddi bir hastalığın da belirtisi olabilmektedir. Bu sebeple kedi dostlarımız kustuğunda onları birkaç gün olduğundan daha yakın takip etmeniz gerekmektedir. Bunun yanında kedi dostlarımız uyanık olduğunda zamanlarının çok büyük bir vaktini tüylerini taramaya ya da temizlemeye ayırmaktadır. Bu sırada yutmuş oldukları tüyleri biriktirir ve vücutlarından atacak hale getirmektedir. Kedi dostlarımız tüy toplarını vücutlarından ancak kusarak atabilmektedir. Bu sebep doğrultusunda kusmasında herhangi bir sakınca görülmez. Fakat kedi dostlarımızın kusmaları arttığı vakit ya da gün içerisinde birden fazla kez kusması durumunda derhal veteriner hekime danışmanız gerektiği önem arz eder.
Kusma ve Regürjitasyon
Minik patili dostlarımız çok farklı sebeplerden dolayı kusabilir. Bu durumda kusmuklarının görünümleri içeriğe ve kusma sebebine bağlı değişiklik göstermektedir. Tüyler kolay kolay sindirilmediği için ağız yolu ile dışarı atılmaktadır. Çok daha ciddi sebeplerden dolayı kaynaklanan safra, mukus ya da kan sindirilmiş yiyecekler görülebilir. Kusma sıklığının görünümü ve zamanlaması hususunda profesyonel veteriner hekimlerimize detaylı bilgi vermeniz gerekmektedir. Kusma üst bağırsak ve mide içeriğinin oldukça kuvvetli şekilde ağızdan atılmasına neden olur. Birkaç dakika süren çok aktif bir süreçtir. Bu sırada kedi dostlarımız hasta görülebilir, öğürebilir ya da salya akıtabilir. Kusmak üzere olan kedi dostlarımızın karın bölgesinde de şişlik görülebilmektedir. Bunun yanında regürjitasyon ise sindirilmemiş ya da biraz olsun sindirilmiş besinlerin yemek ve mide borusundan ağız gelmesi durumu olarak görülebilir. Genelde herhangi bir uyarı vermeksizin ve hızlı bir şekilde gerçekleşebilecek bir durumdur. Kedi dostlarımız bu esnada tip olarak normal görülebilir. Öğürmeden ya da kıpırmadan bir anda tükürmektedir. Regürijitasyon ile kusma birbirinden bağımsız farklı şeylerdir.
Kedilerde Kusma Nedenleri
Kedi dostlarımız, insanlar gibi birçok sebebe bağlı olarak kusabilmektedir. Kusmaya yol açacak bazı durumlar ciddi değilken bazıları ise ciddi sağlık problemlerine sebebiyet oluşturur. Bu durumda tüy kusması, mide ve bağırsak iltihabı, yabancı cisim, gıda alerjisi, kronik hastalıklar, parazit ve kanser gibi birçok sebep kusmalarına neden olur.