Kedilerde Kulak Uyuzu
Kedilerde kulak uyuzu günlük rutin kulak kaşımasının daha da fazlası olarak gözlemlenebilir. Kedi kulak uyuzu olduysa ve kedinizin halinden bu durumu fark edemiyorsanız bir zamandan sonra kulaklarında olan değişimlerden bu durumun fark edilebilir. Kedilerde kulak uyuzu tedavi edilmediği zaman daha ciddi sağlık problemlerine yol açmasına neden olabilir. Bu durumdan dolayı erken teşhis ve tedavi onları bu problemden kurtaracaktır.
Kulak Uyuzu
Otodectes cynotis olarak adlandırılan akarlar kedilerin üzerlerinde yaşarlar. Cilt yüzeyinde yaşamaları da mümkün olan bu akarlar genellikle kulak kanalında bulunurlar. Bu akarların varlığı kulak uyuzu olarak da adlandırılan sorunun gündeme gelmesine neden olur. Otodectes cynotis çıplak gözle görülmesi zor bir parazittir ancak kedinin kulakları incelendiğinde hareketli ufak beyaz benekler olarak görülebilir.
Kulak Uyuzunun Sebepleri Nelerdir?
En yaygın sebebi fiziksel temastır. Uyuza neden olan parazitler dış dünyada çok uzun süre hayatta kalamayacakları için yaşam döngüleri tamamlamak adına bir yere ihtiyaç duyarlar. Kediler, köpekler, tavşanlar ve gelincikler parazitlerin döngülerini tamamlayabilmeleri için ideal yerlerdir. Yavruluk döneminde olan veya bağışıklık sistemi zayıflamış hayvanlara bulaşması daha kolay ve mümkündür. Evden hiç dışarı çıkmayan bir kedinin birlikte yaşadığı köpek, günlük gezilerinde aldığı parazitleri eve getirip kediye bulaştırabilir. Temas kulak uyuzunun en yaygın nedeni olsa da kulak temizliğinin düzenli yapılmaması da kulak uyuzu riskini gündeme getirebilir. Kulağın bakteri oluşumuna açık olması, enfeksiyon riskinin artması kulak uyuzuna neden olan parazitlere karşı çok daha savunmasız hale gelmesine neden olur. Bu nedenle ev ortamında yaşayan kediler, dış dünya ile temas etmeseler de ihtimaller doğrultusunda koruyucu önlemlerin onların sağlığı için alınması gerekir.
Kulak Uyuzu Tedavisi Nedir?
Kedilerde kulak uyuzu teşhisi yapıldığında kedinin genel sağlığına ve kulak uyuzunun durumuna göre çeşitli ilaçların kullanılması gerekebilir. Doğru ilaç seçiminin yapılabilmesi için teşhisin mutlaka doğru konulması gerekir. Kedilerde kulak uyuzu evde tedavi edilebilir olsa da tedavide kullanılacak ilaçların mutlaka veteriner hekim tarafından belirlenmesi gerekir.