Kedilerde en sık görülen ve acilen tedavisine başlanması gereken cilt hastalıklarının başında gelir. Bir mantar da can acıtıcı olmasa da önlem alınmazsa çok sık kaşınmalarına neden olabilir. Kedileri deri bölgesi vücudundan en büyük yer kaplayan bölge olması enfeksiyon ve parazitlere karşı son derece açık olması bu tip bir cilt problemi yaşaması sonucu zayıf ve güçsüz düşmesine neden olabilmektedir. Bizim saçlarımızda da olduğu üzere kedilerin tüyleri arasındaki kepek de hemen hemen aynı şekildedir. Kepeğin ana sebebi ise yağ üretiminden sorumlu bazı bezlerin aşırı şekilde çalışması sonucu deri yapısının aşırı yağlanması ve akabinde derinin pullanarak beyaz lekelere benzer şekilde kepek oluşmasına neden olur. Ona dokununca ya da yattıkları yataklarda bu döküntüleri görmeniz tüy rengi ne olursa olsun çok zor olmayacaktır. Normalden daha fazla yalanmaları, kaşınmaları ve tüylerinde bazı bölgelerde tüy miktarının azalması da yaşanan sıkıntılardan bazılarıdır.
Kedilerde Kepeğe Neden Olan Durumlar
Bir nedeni olabileceği gibi birkaç nedeni de olabilir. Beslenme programının içerindeki mama tipleri ihtiyaçları olan besin değerlerini içermiyor olabilir. Hücrenin yenilenme sürecinde zayıf kalması günlük protein miktarının yetersiz kalması ve kolay emilebilir olmaması kepek oluşumunda etkendir.
A Vitamini alma konusundan eksiklik yaşamaları deri sağlığının korunmasında zayıf düşmesine neden olabilir. Ayrıca Omega 3&6 yağ asitleri de kürk ve derinin genel sağlığını korur. Kullandıkları mamaların içeriğinde bu değerlerin miktarına ve ihtiyaçları doğrultusundan en uygun öğünlerde beslenmeniz sadece kepek sorunu değil birçok deri sağlığı sorununa karşı evcil dostlarınızın korunmasını sağlamaktadır.
Ortamın sıcaklığı ve nemi de kepek oluşumunda etkilidir. Ortamın yüksek sıcaklığı derinin kurumasına ve aşırı yağ üretimine de neden olarak kepek çıkmasının altında yatan temel etmenlerden birisidir. Hiç dışarıya çıkmayan kedilerde bu sorun daha sık görüşür. Ayrıca sık yıkanmasa da onlara uygun olmayan şampuanların kullanımı derinin nem ve pH dengesini bozacağından dikkatli olunması gerekir. Bizler için üretilen ve kimyasal içerikleri onlara hiç uygun gelmeyen şampuanları aslan vücutlarına sürmemeniz önemlidir.
Kedilerde Kepeğe Karşı Çözüm Önerileri
Öncelikle ilk yapmanız gereken veteriner desteği olmalıdır. İlaç tedavisi ya da beslenme programında bir değişiklik yapılması gerekiyorsa bu süreç hakkında en uygun tedavi yolunu onlar göstereceklerdir. Cilt ve tüy bakımı rutin olarak yapılan ve kaliteli beslenen kedilerde kepek sorunuyla karşılaşılmaz. Düzenli olarak tüy yapısına uygun tarakla taranması üzerindeki ölü deri ve tüylerin temizlenmesini sağlar. Derinin nefes alması sayesinde çok daha sağlıklı bir cilt yapısına sahip olacaktır. Çok sık yıkanmamalı ve yıkanması gerekiyorsa onlar için uygun olan kedi şampuanları tercih edilmelidir.
Kedilerde kepek tedavisi eğer farklı bir cilt rahatsızlığına yol açmadıysa kısa sürede çözüme kavuşturulabilir. Fakat parazit ve saçkıran tarzı farklı bir enfeksiyon tipine yol açtıysa ilaç tedavisi konusunda veteriner hekiminiz rota çizebilir. Kullandığınız mamaların Omega3&6 ve A vitamini açısından zengin olmasına dikkat etmeniz de cilt sağlığı açısından önemlidir.