Protein ve vitaminlerin sentezi, vitamin ve demirin depolanması, kanın pıhtılaşması, karbonhidrat ve yağların metabolizması için gerekli olan malzemelerin üretilmesi ve zehrin atılması ve parçalanması dahil olmak üzere pek çok sorumluluğa sahip olan karaciğer hastalıklara karşı hassas bir organdır. Dolayısıyla kedinizin en hızlı şekilde tedavi edilebilmesi için teşhisin erken konulması önemlidir. Buna bağlı olarak hastalığın semptomlarını da bilmek gerekiyor.
Karaciğerin İşlevi Nedir?
Yaşamı idame ettirebilmek için büyük önem taşıyor olup zararlı ilaç ve kimyasal gibi atıkların vücuttan atılması gibi görevleri vardır. Yağ, protein ve karbonhidratların kullanılmasıyla metabolizmayı kontrol altına alırken temel proteinleri, yiyeceklerin sindirimine yardımcı olup safrayı ve kan pıhtılaşma işlevlerini de yerine getirir.
Hastalıklar
Akut Karaciğer Yetmezliği
Akut yetmezliği, hepatik ensefalopati ve pıhtılaşma anormallikleri ile beraber geliştiği vakit aniden karaciğerde işlev kaybı meydana gelir. Bu sağlıklı bir karaciğerin birden yaralanması ya da hali hazırda hasta olan karaciğere ek bir rahatsızlığın eklenmesi ile ortaya çıkabilir. Karaciğer yenilenene kadar acil olarak tedavi edilmesi gerekir. Karaciğer yetmezliğine sebep olan neden belirlenmeli ve varsa mutlaka giderilmesi gerekir. Bu noktada veteriner hekiminize kedinizin aldığı bir ilacı ya da zehirlenmesine yol açabilecek her türlü bilgiyi vermelisiniz. Tedavisinde intravenöz sıvılar, vitamin takviyesi, diyet değişiklikleri, antibiyotikler ve bazı karaciğer ilaçları kullanılabilir.
Hepatik Lipidoz
Karaciğer hastalıkları arasında en sık rastlanan hepatik lipidoz, kedi yemeyi birden bıraktığı zaman ya da kilo kaybettiğinde ve genellikle orta yaşlı dişilerde görülür. Kedinizin hayatını ciddi şekilde tehdit etsede, tedavi edilebilir olduğunu söylemek mümkündür. Hepatik Lipidoz hastalığını engellemek için kedinizin kilosunu ve beslenme alışkanlıklarını gözlemleyin. Özellikle obez kediler tehlike altında olup 24 saatten fazla yemek yemeyen kediniz için veteriner hekiminiz ile iletişime geçin.
Kedi Kolanjiti/Kolanjiohepatit Sendromu
Kolanjit, safra kanallarının iltihaplanması olarak tanımlanırken kolanjiohepatit ise karaciğer dokusuna uzanan safra yollarının iltihaplanması olarak tanımlanmaktadır. İki arasındaki fark, iltihabın karaciğerdeki konumuna bağlıdır. Bu hastalığa sahip olan kedilerde genellikle iltihaplı bağırsak hastalığı, pankreatit ve böbrek hastalığı gibi rahatsızlıklar da görülebilir. Ek olarak bakteriyel enfeksiyonlar, kan zehirlenmesi, safra kesesi iltihabı, safra taşları, karaciğer parazitleri, tümörler ve safra kanallarının malformasyonları ya da tıkanıklıklar da meydana gelebilir. Kan tahlili yapılarak ve ultrasonografi çekilerek teşhis edilebileceği gibi tanı kesin olarak biyopsi sonucunda konulabilir.