MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

25.03.2021 10:46:40

İdrar yolu enfeksiyonu biz insanlarda olduğu gibi kedi dostlarımız içinde fazlasıyla rahatsızlık vericidir. Belirti görme konusunda bazı kedilerin hiç tepki vermemesi de sorunu anlamada geç kalmamıza yol açabilmektedir. Kediler de böbrek ve mesane bölgelerinde sorun yaşamaya meyilli hayvanlardır. Bu konu hakkında bilgi sahibi olmak ve belirtileri anlamak dostunuzun çok fazla sıkıntı yaşamadan tedavi sürecine girmesi açısından oldukça önemlidir.

Kedi Sahibiyseniz Bu Sorun Hakkında Dikkatli Olmanız Gerekiyor

Rahatsız edici olduğu kadar oldukça yaygın bir problemdir. Kedilerin su içme konusunda oldukça tembel olması da idrar yolu enfeksiyonlarına daha sık yakalanabilmelerine olanak sağlar. Bu soruna karşı güçsüz ve göreceli savunmasız kalan minik dostlarımızın sorununu genelde veteriner kontrolüne kadar anlamamız pek olası değildir.

Kedilerde yaşanabilecek en temel bu bölgeye bağlı hastalık ise şu şekildedir. Üriner taş, böbrek ve mesane iltihabı. Bu tip rahatsızlıkları çok ilerlemediği sürece anlamak ve teşhis etmek çok kolay değildir. Onları iyi gözlemlemeli, tuvalet ihtiyaçlarını gördükleri zaman bir ağrı ya da zorlanma yaşayıp yaşamadıklarına göz ucuyla her daim bakmalıyız. Az su içen ve bu tip idrar ya da dışkı yaparken zorlanan tüylü dostlarımızın bir sorunla yüzleşiyor olması şaşırtıcı olmamalıdır.

Her hastalıkta olduğu gibi idrar yolu enfeksiyonunda da dikkat etmeniz gereken belirli semptomlarda olacaktır. Bazı kediler hiçbir belirti göstermezken bazı kedilerin ise aslında gözümüzün önünde yaptığı bazı hareketler sorunu direkt olarak göstermektedir. İdrar yolu enfeksiyonu yaşayan bir kedi tuvalete çıkmaktan ve çıkmak zorunda olduğunda da acı çektiğini sizlere belli edecektir.

Kum kabının dışına yapmak, tuvaletini yaparken değişik sesler çıkarmak, normalde yaptığından daha az idrar yapmak ya da idrarında kan görülmesi sorunları göstermektedir.

Tedavisinin Başlaması Oldukça Önemli

Genelde yetişkin ve aşırı kilosu olan kedilerde görülen bir durumdur. Bunun yanında genetik olarak bazı kedilerin bu tip hastalıklara yatkınlığı olabildiği ve çok az su içen kedilerde de görülebilir. Veteriner kontrolü ve profesyonel yollarla tedavisinin başlaması iyileşme sürecini hızlandırmak açısından son derece önemlidir. Hekiminizin gerekli test ve örnekleri alarak enfeksiyonun ilerlemesine ve tipine bağlı olarak en uygun yönergeleri size sunacaktır. Kimi zaman antibiyotik tedavisi ve beslenme programındaki ufak değişiklikler sorunu kolayca çözebilirken kimi zaman ameliyat gerektirecek ileri seviyede çözüm önerileriyle karşılaşabilirsiniz.

Kullandığınız mamanın içeriği bu tip hastalıklara yakalanmamaları açısından oldukça önemli olup az su içen bir kediniz var ise onu su içmesi konusunda mutlaka motive etmelisiniz. Günlük temiz ve taze su ona sunarken mamasının yanında mutlaka bunu bulundurmalısınız.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar