Kedilerde İç Parazit Nelerdir
Sessiz ve etkili olarak seyreden iç parazitler çeşitleri barındıkları canlı içinde uyumlu hareket etmeye özen gösterirler. Çünkü iç parazitlerin hayatta kalmaları üzerinde bulundukları hayvanın hayatta kalmasına bağlıdır. Kedilerin hayatlarının bir bölümü sindirim sisteminde iç parazitler tarafından enfekte olurlar. İç parazitler evcil dostlarımızda yaygın olarak görülmektedirler. Bu sebepten dolayı kedilerimizin enfekte oldu zamanlarda yaşadığı semptomları ayırt ederek evcil dostlarımızın daha sağlıklı yaşamasını sağlayabiliriz.
Kedilerde İç Parazitler Nasıl Bulaşırlar?
Kedilerimiz farklı belirtilerle karşı karşıya kalabileceği zaman iç parazit işareti olabilir. Parazitlerin üreme oranları yüksektir. Bu nedenle kedilerimizin yaşamını tehdit ederler. Evcil dostlarımızın göstereceği belirtiler parazit enfeksiyon tipine bağlı olarak değişebilmektedir. Kedilerimizin iç parazit sorununa maruz kaldığında yaşayabileceği olumsuz semptomlar şu şekildedir
1) Yavru kedilerde oluşan iç parazitler gelişimden geriliği oluşturabilmektedir.
2) Raşitizim,
3) Tüylerdeki parlaklığın kaybolması
4) Yuvarlak ve şiş bir karın yapısı
5) Sıvı kaybı olarak sıralabilirler.
Bu belirtiler kedilerimizin zayıflamasına sebep olur. Özellikle iç parazit çeşitleri kedilerimizi bakterilerin ve virüslerin neden olabileceği hastalıklara karşı savunmasız ve güçsüz bir hale getirir. Patili dostlarımız bu parazitlere maruz kalmıyor. Hijyenlerine dikkat edildiği takdirde bu tür olumsuzluklarla karşılaşılmıyor.
Kedilerde İç Parazit Tipleri
Birçok farklı iç parazit çeşitleri ortaya çıkmaktadır. İç Parazitler genel olarak anüsün çevresinde yumurtalar nedeni ile görülen hafifi tahriş haricinde belirti göstermezler. Bu nedenle olağan dışı belirtiler tespit edebilmemiz için kedilerimizle yakından ilgilenmekte fayda var.
A) Kurtlar: Kedilerimizin dışkılarında bulunurlar. Düz ve yuvarlak olarak bilinmektedirler. Tenya çok yaygın görünen bir kurt türüdür.
B) Yuvarlak Solucanlar: Genellikle genç kedilerde görülür. Evcillerimizi en çok etkileyen parazit türüdür.
C) Dişi Bağırsak Kurtları: Günlük yaklaşık 300000 yumurta bırakabilen iç parazitler genellikle kedilerimizin ince bağırsaklarında bulunurlar. Bu parazit çeşidi insanları bile enfekte edebilir.
D) Kancalı Kurtlar: Yuvarlak kurtlardan daha az yaygın olan kedi iç parazit çeşitleri kancalı kurtlardır. Fakat bu kurtlar kandan ve bağırsak duvarının dokularından beslenirler. Bu da kedilerimizin kan kaybetmesine neden olur.
Kedilerde İç Parazit Uygulaması
Bu parazit türü için tablet ve enjeksiyon şeklinde uygulamalar yapılır. İç parazit aşıları kedilerde 3 ay boyunca koruma sağlar bu sebepten dolayı 3 ayda bir tekrarlanırlar. Bu nedenle kedilerimizde parazit tedavileri için veteriner tarafından verilen ilaçlar kullanılmalıdır. Aşılar dışında parazitlerin engellenmesi hayvanın bulunduğu ortamdaki temizliğe çok dikkat edilmesi gerekmektedir.