Biraz kedilerin göz bebeklerinden bahsedelim. Bizlerde biraz dairemsi şekle benziyorken kedilerin elipse şeklindedir. Bu şekilde göz bebeği sayesinde gözlerine gelen ışık miktarını ve şiddetini kendi iç yapılarında ayarlayabilirler. İnsanlardan çok daha iyi görebildiklerini dair birçok bilimsel çalışmanın yanı sıra göz kapaklarının arasında şeffaf 3. bir göz kapakları daha bulunur.
Kedilerin göz bebekleri adeta bir doğa harikasıdır. Mükemmel bakışlarının yanı sıra ortamdaki ışığa bağlı olarak büyüyüp küçülebilmektedir. Ayrıca ırklarına ve genetik şemasına bağlı olarak çok güzel renklere de sahip olabilir. İnsanlara göre düşük ışıklarda daha iyi görme imkanına sahip kedi dostlarımızın geceleri avlanan usta avcılar olmasındaki ana etken de budur.
Kedilerin Göz Bebekleri Büyümüşse
Genelde büyüme ve küçülme ışık yoğunluğunu ayarlamak için kullanılsa da fiziksel açıdan buna sebep olan başka nedenlerde mevcuttur. Mükemmel gözlere sahip bu dostlarımızın genişleyen göz bebekleri aynı zamanda bizler ya da başka hayvanlarla iletişim kurabilmelerinde de araç olarak kullanılır. Ortamda ışık olmaması ve zifiri karanlığa yakın ortamlarda ev dahi olsa kedilerin göz bebekleri büyür. Bu nedenle karanlık odalarda dahi yönünü şaşırmadan sizin yanınıza kadar gelerek yatağınıza çıkabilir. Işığın dışında endişe ve stres yaşaması da göz bebeklerinin genişlemesine yol açar. Rutinlerinin dışına çıkarılması ya da kendine rakip olarak gördüğü başka bir hayvanla karşılaşması da bu duruma neden olabilir. Her türlü tehdide karşı fiziksel açıdan kendini güçlü ve hırslı gösterme isteğinde göz bebekleri büyüyecektir. Bununla beraber beden dilinde de tehditkâr bir değişim olacağını göz ardı etmemelisiniz.
Oyun esnasında heyecana kapılması ve avlanırken adrenalin seviyesinin yükselmesi de bu durumu oluşturabilir. Ayrıca doğum yapan anne kedilerde uzunca bir süre yaşadığı yorgunluk ve strese bağlı olarak göz bebekleri genişleyerek büyük halde günlerce kalabilir.
Kedilerin Göz Bebekleri Küçülmüşse
Genelde göz bebeklerinin küçülmesindeki en temel etken normalden fazla ışığa maruz kalmalarıdır. Dışarıdan gelen ya da ev içerisindeki gözüne çarpan fazla ışıkları kırmak için gözleri kısar ve göz bebeklerini fazlasıyla daraltır. Işık miktarı dışında göz bebeklerini kısıyorsa başka çevresel faktörler olabilir demektir. Bakışlarını gergin ve pür dikkat belirli noktalara tutması da kedileri göz bebeklerini küçültmeye itebilir.