Kedi dostlarımız da tıpkı insanlar gibi gaz problemleri yaşayabiliyorlar. Minik dostlarımızın yaşamış olduğu gaz problemleri ne yazık ki bizlerin yaşadığı gaz problemleri kadar kolay değildir. Bir kedi dostumuzda gaz problemi olduğunu ve problemin ne sebeple gerçekleştiğini anlamak hiç kolay değildir. Sizler için bu içeriğimizde kedilerde gaz problemi hakkında merak edilen tüm her şeyi derledik. Keyifli okumalar dileriz.
Kedilerde Gaz Problemi Hakkında Bilgi
Birçok hayvan dostumuzda olduğu gibi kedi dostlarımızın da sindirim sistemlerinde gaz vardır. Bu gazlar rektumdan dışarı atılmaktadır. KEdi dostlarımız, genelde sessiz bir şekilde gaz çıkarır. Çıkardıkları bu kazda çok koku olmamaktadır. Fakat, bazı durumlarda kötü kokulu gaz çıkarma, şişkinlik ve karın bölgesinde rahatsızlık meydana gelebiir. İşte bu durumlar genel itibarıyla gaz problemleri ile alakalıdır. Beslenme şekillerindeki değişiklik, diğer canlılar ile temas ve daha birçok husus kedi dostlarımızda gaz probleminin meydana gelmesinde rol oynar. Genelde gaz problemine sebep olabilecek durum ortadan kalktığı zaman şişkinlik sorunu da kendiliğinden çözülür. Bunlara dayanarak, kedi dostlarımızda şişkinlik durumu ve farklı belirtilerin gündeme gelmesi durumunda derhal veteriner hekime müracaat edilmesi gerekmektedir.
Kedilerde Gaz Problemi Belirtileri Nelerdir?
Bazı durumlar içerisinde kedi dostlarımızda gazın belirtileri apaçık göz önündedir. Kediniz gaz çıkardığında onu duyabilmektesiniz ya da gaz kokusunu net şekilde alabilirsiniz. Genelde kedi dostlarımızda gaz sorunlarını fark etmek oldukça zordur. Kedi dostunuzun karnını okşadığınız sırada gerginlik ya da şişkinlik hissedilmesi durumunda gaz problemi meydana gelmiş olabilir. Bazı durumlarda ise kediler karınlarına dokunulmasından hiç hoşlanmazlar. Bu durum kedilerde yaygın bir davranış olabilmekte ancak, gaz problemi yaşadıklarında da karın bölgesine temas edilmesi durumunda fazla tepki vermeleri mümkündür.
Rahatsızlıkları sebebi ile oldukça durgun ve egzersizden kaçınan bir havaya da bürünebilirler. Kusma ya da ishal gibi belirtiler de kedilerde gaz problemi konusunda fark edilmesini zorlaştıran hususlardır. Gaz problemi olan kedi dostlarımızda tuvalet kontrolünün iyi yapılması gerekir. Dışkıda kan, gaz probleminde karşılaşılan belirtilerden bir tanesidir. Ayrıca, karın ağrısı çok olan kedi dostlarımız yeme içmeye ara verebilir. Böyle durumlarda hemen bir veteriner hekime başvurmanız gerekir. Kedi dostlarımızda gaz problemi belirtileri şu şekilde sıralanabilir.
- Kusma,
- Dışkıda kan,
- İştahsızlık,
- Karın bölgesinde aşırı hassasiyet,
- Kabız,
- Halsizlik olarak listelenebilmektedir.
Kedilerde Gaz Neden Oluşur?
Kedi dostlarımızda gaz oluşmasının birçok farklı sebebi olabilmektedir. Onların gaz problemlerini temel olarak altta yatan hastalıklar ve beslenme özelinde incelemek mümkün olabilmektedir.
Beslenme ile İlişkili Problemler Nelerdir?
Her canlı gibi kedi dostlarımız da gaz çıkarmaktadır. Bunun birçok sebebi vardır. Minik dostlarımızın öncelikle çok iyi bir şekilde ve doğru beslenmesi gerekiyor. ÖYüksek miktarda kırmızı et ya da lif içeren gıdalar gaz problemlerine yol açabilir. Çöpte bulunan yiyecekler ve bozulmuş yemek artıkları tüketildikleri takdirde gaz problemi oluşabilir.
Özellikle birden fazla kedi dostumuzun aynı evde yaşadığı hanelerde aynı anda aynı mama kabından yemek yiyen minik dostlarımız rekabetten dolayı hızlı yemek yemeye başlarlar. Bu durum oldukça sık rastlanır. Hava yutmaya bağlı olarak gaz problemlerine neden olabilir.
Kedilerde de insanlarda olduğu gibi gıda alerjileri olabilir. Üstelik bu alerjiler doğuştan değildir. Yetişkin bir kedi dostumuzda sonradan gıda alerjisi meydana gelebilir. Bu durumda şişkinlik ya da ishal gibi problemler de ortaya çıkar.
Hastalık ile İlişkili Problemler Nelerdir?
Gaz problemleri yeme alışkanlığı dışında bazı sebeplere bağlı olarak da gelişebilir. Bunlar genelde altta yatan rahatsızlıklardır. Bir hastalığın belirtisi olarak meydana gelen gaz problemleri ciddi bir durumdur. Şişkinlik, kanlı dışkı, kusma ya da kötü kokulu gaz çıkarma durumlarında veteriner hekiminizden yardım istemelisiniz.
Sizlere bu yazımızda kedilerde gaz problemi hakkında bilgi vermek istedik. Bizi takip etmeyi unutmayın...