MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Kedilerde Fip Hastalığı Ve Corona Virüs İle Bağlantısı

27.08.2020 11:52:34

Kedilerde görülen Fip (Feline infectious peritonitis) enfeksiyöz peritonitisi hastalığı bir bağışıklık sistemi olan bu hastalık kedilerde sıklıkla görüle hastalıklardan biridir. Kediler için son derece ölümcül bir hastalık olmasına karşın kesin bir tedavi yöntemi henüz bilinmiyor. Kesin tanısı ise ancak otopsi yapılarak konulabiliyor.

Hangi Kedilere Bulaşır

Öncelikle şunu belirteyim, bu hastalık kedilerden insanlara bulaşmaz, hatta başka diğer canlılara da bulaşmaz. Bu hastalık sadece kedi familyasında görülür ve sadece kedilerden kedilere bulaşır. Aslında kedilerden kedilere bulaştığı da kesin olarak bilinmemekte bu bilgiler olasılıklar dahilince tahmin ediliyor. Hastalık kedilerde 6 ila 23 ay arasında ki yavrularda vede 5 ila 13 yaş arasında ki yetişkinlerde sık görülmekte. Kedi 14 yaşını aştığı sürede ise rik daha da artmakta. Bunun yanı sıra her yaştaki kedilerde görülme olasılığı vardır. Cinsiyet hastalığın bulaşma durumuna etki etmez. Irklar açısından bakacak olursak peki bir fark yoktur ancak bağışıklı sistemi kuvvetli ırklarda görülme olasılığı diğer ırklara oranla daha azdır.

Peki Hastalığın Corona Virüsle Bağlantısı

Corona virüsü coronaviridae ailesinden olan ve hayvan familyalarında görülen bir RNA virüsüdür. Bu virüs sindirim solunum ve boşaltım sistemini etkileyen bir hastalıktır. Bu hastalığa sebep olan bu virüs sıklıkla ilk ve son bahar aylarında kendisini gösterir. Aslında bu virüs kedilerin sıklıkla karşılaştığı bir virüstür. Virüs mutasyona uğramadığı sürece öldürücü niteliği yok denilecek kadar azdır. Virüs genelde kediden kediye dışkı yolu ile bulaşmaktadır. Kedilerin yarısından çoğu ömürleri boyunca bu hastalığa en az bir kere yakalanırlar. Bu oran toplu bir şekilde yaşayan kedilere göre değişiklik gösterebilir. Genelde dışkıdan bulaşmaktadır. Ve virüs mutasyona uğrayarak FİP virüsüne dönüşür. Buraya kadar öldürücü etkisi pek olmayan virüs bu aşamadan sonra kediler için ölümcül bir virüs haline geliyor. Bilimsel araştırmalara göre Corona virüsü %2 ila %10 oranında FIP virüsüne dönüşür. Ancak bu mutasyonn sürecinin ne sebepten ve ne şekilde oluştuğu bilinmiyor. Corona virüsü bulunan kedilerin %92-98 i kurtulurken geri kalanlarise hastalık ölümcül FİP Hastalığına dönüşmektedir.

Belirtileri

FİP virüsünde aşağıdaki belirtilerden hepsi veya bir kaçı görülür. Ancak tüm bunlar tanının konulbilmesi için yeterli değildir.

*İştahsızlık, kilo kaybı
*Yüksek ateş
*Halsizlik 
*Karnın şişmesi
*Görme problemler, gözde sulanma ve renk değişimi
*Solunum sorunları ve nezle
*Denge problemleri

Tedavi Ve Korunma

Bu hastalığın genel bir tanısı yoktur. Belki hasta kedinizin biraz daha uzun, iyi ve rahat yaşamasını sağlayabilirsiniz. Ancak kedilerin bu hastalıktan kurtulabilmesi için konu üzerindeki çalışmalar devam etmektedir. Bağışıklık sistemi güçlendiriciler vitamin kürleri antibiyotik tedavisi bilinen en önemli tedavi yöntemleridendir. Korunmak içinse temiz bir ortam oluşturmanız gerekmektedir. Kumu  düzenli olarak değiştirilmeli mama kapları düzenli olarak temizlenmelidir.
 

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar