MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Kedilerde Epilepsi Hastalığı ve Belirtileri Nelerdir?

15.09.2023 23:11:57

Kedi dostlarımızda epilepsi görülmektedir. Özellikle de halk arasında Sara ismi ile bilinen bu hastalık kronik olduğu biliniyor. Genel olarak stres sahibi kişilerde daha fazla görülen bu durum doğuştan da gelebiliyor. Bir sebebe bağlı olarak gelişebilmektedir. Epilepsi durumu günlük yaşamda çok daha fazla sorunlarla karşılaşabiliyorlar. Elbette erken teşhis konduğu zman herhangi bir problem çıkmayan bu hastalıkta her zaman olduğu gibi erken tanının ne denli önemli olduğunu vurgulamak istiyoruz. Kötü bir durumda ne kadar erken müdahale edilirse hem evcil dostlarımız hem de insanlar çok daha sağlıklı olacaktır. Veteriner hekimlerin sara teşhisininin önemi sık sık vurgulanır. Epilepsi hastalığı ile alakalı olan hayvan dostlarımız hemen hemen aynı belirtileri göstermekle birlikte bu sebep doğrultusunda ikisini birbirinden ayırmak mantıklı bir şey olmaz. 

Kedilerde Epilepsi Hastalığı

Kedi dostlarımızda epilepsi merkezi sinir sisteminde oluşan anormal elektriksel aktivite sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Bu hastalık nörolojiktir. Epilepsi hastalığı insanlarda olduğu üzere kedi dostlarımızda da sıkça görülmektedir. Can dostlarımızda epilepsi genel olarak doğuştan bir durum olmamakla birlikte genelde nörolojik yaralanma sonucunda metabolilk bozukluklar gibi faktörler ile doğrudan ilişkilidir. Kedi dostlarımızda epilepsi belirtileri nöbetler ile ilişkili olabilir. Can dostlarımızda epilepsi nöbetleri, ani ya da kontrolsüz kas kasılması ile karakaterizedir. Kedilerdeki nöbetler genel olarak üç ana sınıfa ayrılmaktadır. Büyük nöbet, küçük nöbet ve fokal nöbetler. Büyük nöbet elbette en belirgin ve şiddetli türü olmakla birlikte kedi dostlarımızın bilincinin kaybolmasına sebebiyet verebilmektedir. Kaslar kasılı ve gövde sertleşmektedir. Küçük nöbetler sırasında yalnızca hafif hareketler  yapabilir. Fokal nöbetler ise kedi dostlarımızda beyindeki belirli bir bölgenin aktivitesi ile başlamaktadır. Epileptik nöbetler sırasında güzel dostlarımızın gözleri genellikle donar ve boş bakışlarla çevresine tepkisiz kalır. Ayrıca, ağızdan salya akması, idrar kaçırma, dışkılama, kasılmalar ve bilinç kaybı gibi belirtiler de görülebilir.

Epilepsi teşhisi konulduğunda, veteriner bir dizi test yaparak nöbetlerin altında yatan sebepleri belirlemeye çalışacaktır. Tedavi genellikle nöbet kontrolüne odaklanır ve antiepileptik ilaçlar kullanılabilir. Bu içeriğimizde sizlere kedilerde epilepsi ile ilgili bilgiler vermek istedik.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar