MİHAV.COM'A Hoşgeldiniz.

Kedilerde En Sık Görülen 6 Tehlikeli Hastalık Türü

4.11.2020 11:06:09

Evcil dostunuzda oluşabilecek potansiyel hastalıkları bilmeniz en azından erken müdahale açısından önemlidir. Veteriner kontrolünde ve aşıları tam olan bir kedinin kolay kolay listelediğimiz hastalıklara yakalanma şansı düşük olsa da başkalarına fikir verebileceğinizi de unutmayın.

Evcil dostunuzun sahibi olarak onun sadece temel ihtiyaçlarıyla ilgilenmeniz yetmez! Onun hastalığında da yanında olmalı ve gerektiğinde uzman bir veterinere götürmeniz önemlidir. Kedi sahibi olmanız artık onun başına gelebilecek yaygın hastalıkları ve belirtilerini de öğrenmenizi elzem kılar.

Kedi Dostlarımızda Yaygın Görülen 6 Hastalık Türü

Kedi sahiplenenler ve sahiplenmeyi düşünenler açısından bilinmesinde fayda olan hastalık türleridir. Her koşulda gördüğünüz bir aksilik durumunda ilk konuşmanız gereken veterinerleriniz olmalıdır. Ayrıca aşı takvimini gün geçirmeden yaptırmanız önemlidir. Yaptıracağınız düzenli aşılar evcil dostunuz aşağıdaki birçok hastalığa karşı zaten koruyacaktır.

1-Böbrek Sorunları

Kedilerin idrar yolu ve böbrek problemlerine karşı hassas oldukları fazlasıyla bilinmektedir. Belirli bir yaşı aldıklarında ise bu tip hastalıklara yakalanma oranları iyi bakılmadıkları takdirde daha da artmaktadır. İdrar yollarını etkileyen enfeksiyonlardan, idrar yollarında biriken ve bizim de bildiğimiz üzere böbrek taşları, şiddetli ağrılar yaşatan ve günlük yaşam kalitesini düşüren bir rahatsızlıktır.

2-Bağışıklık Yetmezliği (AIDS)

Evet, kediler de bağışıklık yetmezliği yaşayabiliyor. HIV virüsüne benzerliğinden dolayı Kedi AIDS'i de olarak bilinen rahatsızlık birçok yolla bulaşabilir. Bir başka hayvanın saldırısı ya da çiftleşme sonrası başka enfekte olmuş başka virüslü bir kediden geçebilir.

3-Kuduz

Köpeklerle kedilerin ortak hastalıklarından birisidir. Devlet kuralları neticesinde de eğer bir evcil hayvan besliyorsanız dostunuzun kuduz aşısı olması zorunludur. Hasta bir hayvan tarafından ısırılması ya da vücut sıvılarına temas halinde ona geçebilir. İnsanlara da bulaşabilen bu hastalığa dair neredeyse dünyanın neresine giderseniz gidin sahiplendiğiniz hayvana bu aşıyı yaptırmak zorundasınız. Hem onun hem sizin sağlığınız için riskli bir durum oluşturabilir.

4-Gençlik Hastalığı

Distemper olarak da bilinen bu virüs aynı köpeklerde olduğu gibi aynı etkiyi gösterir. Başka rahatsız bir kedinin vücut sıvısına temas sonucu bulaşması sonucu ölümcül sonuçlar doğurabilir. Bu hastalıktan sağ çıkmak ise oldukça zordur. Fakat aşı sayesinde korunma sağlanabilir. Hastalığın en yaygın belirtileri ise kusma, ishal, yüksek ateş, halsizlik ve aşırı sıvı kaybıdır.

5-Lösemi

Yavru ve özellikle genç olan kediler fazlasıyla etkiler. 6 yaşa kadar olan kedilerde görülme riski daha fazladır. Acilen müdahale edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde sonuçları ölümcül olabilir. Kansızlık, halsizlik, yorgunluk gibi genel belirtileri olsa da iştah kaybı da görülebilir. Viral bir hastalık olup tedavisi çok zordur. Bu nedenle aşılanma önemlidir.

6- Kulak İltihabı

İşitme yani sağırlığa kadar gidebilecek olan bu durum sadece köpeklerde görülmez. Kulak yolu iltihabı olarak da bilinen bu rahatsızlığın belirtileri çok nettir. Kötü koku aşırı kaşınma ve kulaktan akan değişik sıvılar en temel göstergelerdir. Hem acı veren bu rahatsızlık hem de müdahale edilmezse işitme kaybına kadar gidebilir.

En Yeni Ürünler





Yorum Yap


Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız veya yeni hesap oluşturabilirsiniz.
Kayıtlı Yorumlar