Kedilerde Egzama ve Tedavi Yöntemleri
Kediler de çok sayıda cilt hastalığı ile karşılaşıyor ve egzama da diğer adıyla dermatit yani cilt hastalıkları arasında ilk sırada yer alıyor. Bilinen adıyla egzama, ciltte yangı oluşumu durumudur. Mevsim değişimlerine özgü alerjenlerden, evde bulunan kimyasallar ile temas edilmesinden, strese maruz kalınmasına kadar bir çok farklı sebepler sonucunda ortaya çıkabilmektedir. Hatta minik dostlarımızın pire ısırıklarına karşı yüksek oranda reaksiyon gösterdikleri bilinmektedir. Kedilerde egzama ilerleyebilir ve ilerledikçe yaşam kalitelerini azaltabilir hem de sağlıklarını olumsuz yönde etkileyebilir.
Kedilerde Egzama Belirtileri
Kedilerde egzama hastalığının belirtilerini fark etmek çok zor değildir. Kedi egzaması farklı nedenler ile ortaya çıkan bir grup alerjik reaksiyon için kullanılan ortak bir terim olarak düşünülmelidir.
- Ciltte renk değişimi ve kalınlaşma
- Özellikle baş, boyun ve sırt bölgelerin de yoğun kaşıntı
- Ciltte kırmızı kimi zaman içi irinle dolu küçük kabartılar
- Koku sorunu
- Tüyler de bölgesel döküntü
- Sürekli kaşınmaya bağlı olarak ciltte tahriş ve tüy sağlığının bozulması
Sık görülen belirtilerin bir kaç tanesi yaşandığı durumlarda derhal bir veteriner hekime başvurulması ve egzama tedavisine acilen başlanması gerekmektedir.
Kedilerde Egzama Teşhisi
Kedilerde egzama belirtileri ortaya çıktıysa zaman kaybetmeden veteriner hekime muayene ettirmeleri gerekir. Uzamanlar tanı koymak için kedilerin tıbbi geçmişini öğrenir ve klinik belirtileri fiziksel olarak kontrol edilir. Bunlara ek olarak kan tahlillerine de başvurmaları mümkündür. Biyokimyasal testler ile kedilerde egzama teşhisi başarılı bir şekilde konulmuş olur.
Egzama Tedavi Yöntemleri
Kediler de egzama tedavisi için öncelikle alerjen maddeyi kediden uzaklaştırma ile sağlanır. Kedilerde kaşıntı bit ve pire gibi parazitler, bağışıklık sisteminin zayıflaması, cilt hastalıkları, stres, tüketilen mama kaynaklı olabilir. Kedilerde egzama ilaçları veteriner hekiminiz kedilerde egzama kremi, solüsyon, pomad reçete edebileceği gibi ağız yoluyla alınan ilaç tedavisine de başlayabilir. Ama en önemlisi kedide egzama olduğu belirlendiyse bu hastalığın ortaya çıkmasına neden olan faktörün netleşmesidir. Lezyonların yol açtığı şikayetler kedi davranışlarında bir kaşınma görüleceği için ek önlemlerin de alınması gerekir. Hem ilaçların yalanmasını önlemek hem de lezyonları yalama, kaşıma ve ısırma gibi eylemleri önlemek için yara koruyucu korse ve yakalık gibi benzeri ürünler tedavi süresince katkı sağlayacaktır.