Profesyonel bir kontrol olmadan çoğu zaman anlaşılmasının zor olduğu bu rahatsızlıkta genelde evcil hayvanınızın dışkısında kan göremeyebilirsiniz. Sıvı ve hafif sıvı şekilde dışkıda kan görülmesiyle kendisini belli eden bu rahatsızlığın detaylarına göz atalım.
Sindirim yolu problemleri başta olmak üzere bağırsak ve ishal birçok kedide sıklıkla görülen bir hastalıktır. Normal ve sağlıklı bir kedi günde 1 kez dışkısını yapar, istisnai durumlar dışında beslenmesine bağlı olarak bu sayı 2 olabilir. Ayrıca evcil dostunuzun herhangi bir sağlık sorunu yoksa dışkısının kokusu sizleri çok fazla rahatsız etmemelidir. Dışkının katılığı ve yoğunluğu sağlığı hakkında bizlere her zaman bu nedenle fikir vermektedir. Fakat dışkısında olağan dışında kan görülmesi ya da bunu fark edebilmeniz çok sık karşılaşılan bir durum değildir. Genelde kedi sahipleri topaklaşan kedi dışkısına incelemeden direkt temizleme amaçlı çöpe atmaktadır. Pembe ve kırmızımsı bu renklerin dışkıda görülmesi sağlık sorunu şüphesi için fazlasıyla yeterlidir.
Kedilerde Dizanteriye Neden Olan Durumlar
Dizanteriyi başlatan birçok kriteri sayabiliriz fakat en sık karşılaşılan ve şüpheye neden olanları şu şekilde sıralayabiliriz. Tüm bunların yanında evcil dostunuzu aşılarının tam olması hiç dışarı çıkmaması da bu rahatsızlığa yakalanmayacağına dair garanti vermemektedir.
- Parazit
- Beslenme programındaki hızlı değişimler.
- Stres, korku, aşırı duygusal uyarılma bağırsak iltihaplanmasını tetikleyebilir
- Vücuttaki farklı hastalıkların kedilerde oluşturacağı dengesizler ve akabinde sindirim sistemi yapısında değişimler
- Yan etkisi olabilecek ilaç kullanımı
Evcil Dostunuzun Dışkısında Kan Görülmesi
Kan görmeniz halinde ilk yapmanız şey veterinere bilgi vermek olmalıdır. Ayrıca susuz kalmaması ya da ishale neden olabilecek bir besin programı tüketmemesine de dikkat etmelisiniz. Dışkısında kan ya da bu renk tonlarında sıvımsı şeyler görmeniz endişe duymanız için zaten en başından beri kesin olan tek şeydir. Bu dizanteri belirtisi olabileceği gibi dışkı yapmasında yaşadığı zorlama sonucu anal bölgesinin tahriş olmasından dolayı da oluşabilir. Her koşulda bu durum bir sağlık sorunudur. Dışkıda farklılık tespit etmeniz dahilinde sorunun kendi kendine düzelmesini beklemeden acilen uzman yardımı almaya gitmelisiniz. Zaman kaybetmeden yapılacak olası müdahale belki de onun hayatını kurtaracaktır.
Kedilerde Dizanteri Belirtileri
Öncelikle günlük dışkı kontrol oldukça önemlidir. Kumunu temizleyip katı dışkıyı ya da çişi atmak hijyen açısından yeterli oluyor fakat onun sağlığını takip etmeniz açısından da mesajı buradan alabileceğini unutmayın. Ayrıca mutlu ve sağlıklı hareketler sergiliyorken hasta olabileceğini de unutmayın. Sizleri dizanteri konusunda endişeye düşürmesi gereken belirtiler ise şu şekildedir.
- İştahında gözle görülür şekilde azalma
- İçine kapanıklık ve depresif hareketler (saklanma, kaçma vb.)
- Rahatsız olduğunu belli eden ağrı ve sızlanmalar
- Tuvalete çıkarken zorluk yaşaması